Anton Martin Slomšek

Anton Martin Slomšek, prvi slovenski blaženi

Škof, pisatelj, pesnik, pedagog, domoljub Slomšek je bil rojen v Unišah pri Ponikvi. Njegov praded Štefan Novak-Slomšek, lastnik posestva Slom, je leta 1737 dal pozidati cerkev sv. Ožbalta (podružnico cerkve sv. Martina). Mladi Slomšek je na gričku pri cerkvi sv. Ožbalta  pasel čredo svojega očeta. Njegovi vrstniki so ga že takrat zelo spoštovali. Ko so pasli okoli Ožbaltove cerkve, je Anton večkrat stopil na stopnice, ki so vodile v zvonik, in jim pridigal. Tako se je že v zgodnji mladosti v njem prepoznaval veliki cerkveni govornik.

Ogled: cerkvica sv. Ožbolta, kjer so v kotu med stolpom in cerkvenim zidom z lesenim opažem zakrite stopnice, s katerih je Slomšek kot pastirček pridigal.

Oglejte si Šentjur

Franc Guzaj

Franc Guzaj, kozjanski junak, razbojnik in dobrotnik

Pošteni Franc Guzaj je bil po krivem obtožen tatvine, kar je v njemu razplamtelo slo po maščevanju in boj za malega siromaka. Postal je upornik, ki je jemal bogatim in pomagal ubogim in med ljudstvom postal poznan pod imenom kozjanski Robin Hood.

Na Prevorju stoji njegova štiri metre visoka skulptura iz hrastovega debla, katere avtor je Franc Černelič. V njej je upodobil različne slike življenja kozjanskega Robin Hooda: krivo obsodbo, ujetost – junaka gledamo skozi zaporniško lino, neuresničeno ljubezen in smrtno obsodbo. Kip ima posebno funkcijo, saj lahko obiskovalec položi roko k lini in se hkrati priporoča, da ne bi bil po krivici obsojan, da ga ne bi laž prizadela in naredila nesrečo v življenju!

 

Oglejte si Šentjur

Za en dan postanite zemljiški gospod Abraham

Za en dan postanite zemljiški gospod Abraham

Ena od legend pripoveduje, da je zemljiški gospod Abraham, doma z Bavarskega, s svojim služabnikom zamorcem, potoval po Poljanski dolini. V temni hosti sta naletela na velikanskega medveda. Knez Abraham je obstal, zamorec pa je nategnil lok ter medveda pokončal. Gospodar je slugo objel in dejal: Rešil si mi življenje služabnik. Za tvoje junaštvo te bom nagradil, da bodo še pozni rodovi vedeli, kakšen junak si bil. V zahvalo je dal v mestni grb naslikati glavo zamorca.

Ste že opazili zamorca s krono v Škofjeloškem grbu?

Z zgodbo povezan dogodek je dramska uprizoritev Zamorc s krono na Historialu – Festivalu zgodovine

Obiščite Škofjo Loko

Čebelar

Čebelar

Spoznajte tradicijo slovenskega čebelarstva v krajih, kjer je čebelaril Anton Janša. Njegov rojstni dan je razglašen za svetovni dan čebel.

Pričnite raziskovanje ob njegovem čebelnjaku v Breznici. Od tam se podajte v bližnjo Radovljico, kjer je v nekdanjem graščinskem parku že njegov oče skrbel za čebelje panje. V Čebelarskem muzeju boste uzrli Antona Janšo v spremstvu drugih slovenskih čebelarjev. Spoznajte njihov prispevek k razvoju čebelarstva ter se sprehodite med raznolikimi motivi največje zbirke panjskih končnic. Po obisku muzeja naj vas premami volj iz sosednje hiše. V kleti pri lectarju po stari recepturi in s starimi napravami še danes izdelujejo tradicionalna lectova srca.  

 

Za konec odidite še v Čebelarski center Lesce, kjer vam bodo pokazali in povedali več o sodobnem čebelarstvu ter vam v pokušino ponudili lokalni med. Julija in avgusta se lahko na srečanje s čebelarjem podate vsako sredo na Hop-On Hop-Off avtobusu.

Oglejte si: Dan medu v kulinariki, Čebelarski muzej

Oglejte si Radovljico

Turnirski vitez Lambergar

Vitez Gašper Lambergar

Pred mnogimi leti, se je pred cesarjem na Dunaju hvalil Pegam: »Kje je kdo, ki bi se postavil meni ob bok?«

Cesar se pohvali, da ima junaka ki živi na Kranjskem, tam, kjer po belem produ teče reka Sava. Cesar nemudoma pošlje po Lambergarja. Temu mati da napote katerega konja zajahati in kako se na Dunaju boriti s strašnim Pegamom. Ko si bosta tekmeca prišla tretjič na konjih naproti, naj cilja po srednji Pegamovi glavi, saj je ta prava.

Lambergar tako stori in premaga Pegama. Cesar mu je iz hvaležnosti ponudi domovanje na Dunaju, a Lambergar se vrne domov na Kranjsko, »kjer je srečen zadovolj«.

Cesar mu za nagrado podari tri lepe gradove na Kranjskem.

Morda so to Pusti grad nad Lipniško dolino, Grad Kamen pri Begunjah in prav v tistem času zgrajen gradič na pomolu nad reko Savo. Kasneje je tam iz gradiča zrasla mogočna Radovljiška graščina.

Viteška družina Lambergar je še dolgo za tem prebivala na Gradu Kamen. Obiščite ga, sprehodite se po Lambergovi tematski poti, v Čebelarskem muzeju pa si na panjskih končnicah oglejte ilustracije znamenitega boja.

Obiščite Grad Kamen, Čebelarski muzej in Venerino pot (srednjeveška tržnica v Radovljici).

Oglejte si Radovljico