Geruš

Geruš je stara grenka pelinova pijača, ki je idrijske knape odžejala, razveseljevala in jim lajšala vsakodnevne tegobe rudarjenja.

 

Smukavc

Smukavc je enolončnica pripravljena iz zeljnih ali tudi radičevih listov, krompirja in česna ter zabeljena z zaseko. Idrijske gospodinje so jo pripravljale od pomladi in čez poletje iz zeljnih listov, na jesen in zimo pa iz ohrovta.

Idrijski štruklji

Idrijski štruklji so pripravljeni iz testa in sladkega nadeva iz orehov in rozin.

Ocvirkovca

Ocvirkovca je potica iz kvašenega testa, nadevana z ocvirki.

 

Zeljševka

Odlična idrijska dobrota, narejena iz kvašenega testa, nadevana z drobnjakom.

 

Tortica Rezi

Idrija obiskovalcem ponuja sladko kulinarično specialiteto s sladkorno čipko, tortico Rezi iz lokalnih sestavin. Čipka ponazarja kako iz kapljice živega srebra, ki pade v škaf in se razlije, nastane rudarsko mesto.

Idrijski žlikrofi

Idrijski žlikrofi so kulinarična posebnost Idrije, pripravljeni iz testa in krompirjevega nadeva, poznani predvsem po značilni obliki Napoleonovega klobuka.