Rušovc

Žganje iz vršičkov in storžev ruševja je posebnost, ki združuje pastirsko izročilo kamniške okolice in sodobno nabiranje zelišč ter drugih rastlin.

Kamniški ženof in gorčica

Gorčica, izdelana po starem receptu, je bila najpomembnejši izdelek podjetja Stanka Žargija, ustanovitelja in prvega lastnika tovarne Eta.

Kamniška kajžerca

Polobarjena klobasa, ki temelji na družinskem izročilu kamniškega mesarja Podgorška.

Kloštrska kremšnita

Kremna rezina, ki izvira iz Uršulinskega samostana v Mekinjah.

Firštov golaž

Spomin na lovski pohod vladarske rodbine nadvojvode Karla II. leta 1564; v bližini Predaslja je cesarsko spremstvo obedovalo na kamniti mizi.

Tuhinjska fila

Praznična jed, narejena iz šunka, belega kruha, jajc, čebule, smetane in začimb.

Trnič

Velikoplaninski slani sir hruškaste oblike, okrašen z rezljanimi »pisavami«.