Fuži

Najbolj znane istrske testenine so tradicionalna priloga mesnim jedem z veliko omake. Pripravljeni so iz preprostega rezančnega testa iz moke in jajc ter kančkom olja in belega vina.

Fritaja

Tipična jajčna jed, značilna za istrsko kuhinjo. Vrste fritaje so zelo različne. Izbor in priprava je odvisna od domišljije, okusa in od tega, kaj imamo v hladilniku.

Pinca

Tipična velikonočna sladica oziroma bolje rečeno sladek kruh, ki ga marsikje radi pečejo še danes.

Bussolai

Pečeno pecivo v obliki kolačkov, ki so bili nekoč na mizi predvsem za birme in poroke, pa tudi ob drugih praznikih.

Figov hlebček

Figov hlebček (ali kroglice) je preprosta jed, ki jo običajno pripravimo jeseni, brž po trgatvi, ko smo si prihranili nekaj mošta.

Fritole (fancli)

Ocvrto sladko testo, ki mu v vaseh Slovenske Istre pravijo fritole, ponekod pa fancli, v slovenskem jeziku temu pecivu pravimo miške, ker oblika peciva spominja nanje.

Hroštole (iz italijanske besede crostoli)

Ocvrto in krhko pecivo oziroma sladica, ki so jih gospodinje cvrle za razne priložnosti, praznike, dogodke in seveda za pust.