Kamnita preproga – delavnica o tlaku

ABAKKUM, Zavod za krajino, kulturo in umetnost iz Pirana v sodelovanju s Šolo Prenove, Fakulteto za humanistične vede Univerze na Primorskem in Združenja zgodovinskih mest Slovenije od 13. do 17. maja 2019 organizira delavnico o tlaku KAMNITA PREPROGA.

Delavnica je prvi del projekta, v sklopu katerega potekajo pripravljalna dela za obnovo kamnitega tlaka v mestnem jedru Pirana. Razdeljena je na dva dela, teoretični in praktični, ki je členjen po sklopih. V prvem bodo izbrani predavatelji predstavili načine obnove tlakov, zaplete pri obnovi, uporabo in značilnosti tlakov na primerih dobre prakse na različnih lokacijah. V drugem delu se bodo udeleženci s tlakom spoznali z delom na terenu in v arhivu. Zadnji dan delavnic je namenjen ogledu dveh še živečih kamnolomov, prvi je italijanski kamnolom v Mirjah, drugi slovenski v Elerjih.

Drugi del delavnice bo potekal septembra 2019 na Istrski ulici v Piranu.

Več o delavnici in prijave na delavnico: https://www.sola-prenove.si/

Enodnevna arhitekturna delavnica

Partnerji Šole Prenove Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Srednja gradbena, geodetska in okolje varstvena šola Ljubljana, Šolski center Škofja Loka ter Združenje zgodovinskih mest Slovenije vabimo na drugi modul enodnevnih arhitekturnih delavnic z naslovom 

IDENTITETA PROSTORA,

ki bo 29. maja 2019 v predavalnici Restavratorskega centra ZVKDS v Ljubljani z začetkom ob 9.15. 

Predavatelji bodo spregovorili o dediščini naravnega in grajenega prostora, njeni identiteti in trajnostnem razvoju.

Delavnica je namenjena vsem, ki se zavedate pomena in vloge kulturne dediščine v današnji družbi. Sodobno pojmovanje dediščine presega zaščito posameznih stavb in predmetov ter deluje povezovalno. Prav posamezniku naj bi pomenila vrednoto, simbol pripadnosti in spoštovanje drugega.

Več o delavnici in prijave: https://www.sola-prenove.si/

Vabilo na brezplačno izobraževanje za turistične vodnike

V sklopu projekta Odprto učno okolje za vse generacije, katerega prijavitelj je Vrtec Slovenske Konjice, njegovi glavni cilji pa geomantična analiza območja, platforma odprtega učnega okolja ter zelenega turizma in vzpostavitev treh učilnic na prostem v Slovenskih Konjicah, Špitaliču in na Stranicah, Vas v imenu javnega zavoda Splošna knjižnica Slovenske Konjice in Turistične destinacije Rogla-Pohorje vabimo, da se udeležite

BREZPLAČNEGA IZOBRAŽEVANJA ZA TURISTIČNE VODNIKE ,

namenjenega oblikovanju turističnih programov 5-zvezdičnih doživetij zelenega turizma, pristnih občutij narave, revitalizacijo v pokrajini, kulturno-zgodovinske izkušnje skozi interpretacijo tradicije in izročila pokrajine za obiskovalce.

 

Izobraževanje je primerno za vodnike z licenco (lokalni, destinacijski, nacionalni) in druge zainteresirane krajane, predvsem mladeženske s podeželja in kmete, za razvoj ponudbe zdravstvenega turizma (programi selfnessa v naravi), dediščinskega turizma (poglobljeno doživljanje naravne in kulturne dediščine), eko-turizma z avtentično vključenostjo lokalnega prebivalstva, lokacij in pridelkov. Udeleženci se bodo seznanili s celostno obravnavo pokrajine ter kreativnimi in inovativnim razvojem vsebin dediščine ob njenem varovanju.  Ob koncu bodo prejeli potrdilo o uspešno zaključenem izobraževanju.

Izobraževanje bo potekalo v Slovenskih Konjicah, Špitaliču in na Stranicah, v petih terminih, med 16. in 19. uro: 16. 5., 22. 5, 29. 5., 6. 6. in 12. 6. invelja tudi kot nadgradnja in obnovitev licence za destinacijskega vodnika po Turistični destinaciji Rogla-Pohorje.

Rok za prijavo je PETEK, 10. 5. 2019.

Več o projektu lahko preberete na http://tic.konjice.si.

Informacije in prijave na:

Zavod za celostni razvoj Anima Mundi, Karin Lavin – 041 823 927, lavin@siol.net,

Turistična destinacija Rogla-Pohorje, mag. Tjaša Kangler – 051 444 140, tjasa.kangler@tickonjice.si.

IZOBRAŽEVANJE ZA VODNIKE – Odprto učno okolje za vse generacije

ODPRTO UČNO OKOLJE ZA VSE GENERACIJE – Kratek opis projekta

Šola Prenove in delavnica apnenih ometov v Kopru

7.maja 2018 se z uvodnim teoretičnim delom v Kopru začenja delavnica apnenih ometov, ki se  11., 12. in 19. Maja v Hrvojih nadaljuje s praktičnim delom.

Zgodovina gradnje je zgodovina apna, zato delavnica o apnenih ometih prinaša temeljna znanja in vedenja o gradnji, v praktičnem delu pa postopke za obnovo in izdelavo apnenih ometov.  

Udeleženci bodo na teoretičnih predavanjih spoznali arhitekturo obmorskih mest, zidane gradnje in fasadnih ometov skozi različna zgodovinska obdobja ter postopek za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije za področje restavratorskih del. V praktičnem delu delavnice, ki bo potekal na objektu v Hrvojih, pa bodo pod vodstvom mojstra izvedli pospek nanašanja apnenega ometa.

Program delavnice in več informacija na: www.sola-prenove.si

Mednarodna konferenca KULTURNA DEDIŠČINA KOT RAZVOJNA PRILOŽNOST

Združenje zgodovinskih mest Slovenije v sodelovanju s partnerji projekta diStory in Ministrstvom za kulturo organizira konferenco KULTURNA DEDIŠČINA KOT RAZVOJNA PRILOŽNOST, ki bo v  četrtek, 10. maja 2018, ob 9.00 v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

Domači in tuji predavatelji bodo v svojih predavanjih iskali odgovore na vprašanje, ali v kulturni dediščini prepoznamo razvojni potencial in ali ga znamo izkoristiti? 

Več v vabilu na konferenco

 

Študijska tura predstavnikov italijanskih turističnih agencij po zgodovinskih mestih Gorenjske

Poleg promocijskih aktivnosti, ki bodo potekale v sodelovanju s STO, pa bodo mesta sama izvedla še nekatere dodatne aktivnosti za promocijo zgodovinskih mest in lokalnih turističnih ponudnikov.

Med temi je tudi priprava in izvedba štiri studijskih ture za novinarje in turistične agencije za italijanski turistični trg, kajti italijanski gostje so na prvem mestu med obiskovalci v zgodovinskih mestih.

Prva študijska tura bo potekala med 19. in 22 aprilom po Gorenjskih mestih in sicer:

  1. aprila si bodo  ogledali Tržič in se srečali z lokalnimi ponudniki
  2. aprila sledi ogled Škofje Loke, Loškega muzeja in DUO centra in Krope, kjer se bodo preizkusili v kovanju žebljev
  3. aprila sprehod in ogled Kranja, bogate arheološke dediščine in rovov pod Kranjem, popoldan in zvečer pa se bodo v Radovljici udeležili festivala čokolade  
  4.   aprila zaključujejo študijsko turo z obiskom Jesenic in kompleksa Stare Save

Naslednja študijska tura bo po dolenjskih mestih članicah združenja in sicer med 17. in 20 majem.   

Publikaciji Zgodovinska mesta prestižna nagrada na nemško govorečem trgu

Publikacija Mesta kulture, ki ga je slovenska turistična organizacija izdala leta 2017 v sodelovanju  z Združenjem zgodovinskih mest Slovenije pripravila je 13. aprila 2018 na Dunaju, prejela bronasto priznanje Werbe Grand Prix, v kategoriji turističnih publikacij.

Priznanje je bilo podeljeno na osnovi mnenj splošne javnosti.

Veseli nas pozitivno sprejemanje vsebine med ključno ciljno publiko in naše sodelovanje za učinkovitejše promocijske aktivnosti in večanje prepoznavnosti kulturnih doživetij slovenskih mest., so ob sporočilu zapisali na Slovenski turistični organizaciji.

Združenje zgodovinskih mest Slovenija se je od 7. do 11. marca predstavilo na turistični borzi ITB Berlin, enem največjih turističnih dogodkov v svetu.

Turistična borza ITB Berlin, je predstavila zadnje trende v turizmu in je kraj, kjer se ponudba sreča s povpraševanjem. Zgodovinska mesta so se predstavila v partnerstvu s Slovensko turistično organizacijo.

Slikovito in zanimivo dogajanje, ki je ponazarjala živahen utrip mestnih sejmov so v Berlinu pripravila članice: Jesenice, Kranj, Radovljica, Tržič in Škofja Loka, Idrija in Kamnik. Na sejmu je je kovač Jože Krmelj postavil pravo staro kovaško delavnico, čipkarica Eva Gantar je prikazala izdelavo čipke.  Mestni glasnik Toni Cahunek pa je na sejmu vrtel kolo sreče zgodovinskih mest, ki je ob obiskovalcu ob pravilnem odgovoru prineslo nagrado. Otroci, pa tudi odrasli pa so se lahko preizkusili v hoji s hoduljami in se pomerili v kateri od starih družabnih iger. Obiskovalce pa so vse dni postregli z pravo domačo potico.     

»Foto kotiček« pa je bil priložnost, da obiskovalci pred »kuliso mest« posnamejo fotografijo, ki jo takoj podelijo s prijatelji na socialnih omrežjih.   

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia iz Celja in Občina Šentjur sta novi članici Združenja zgodovinskih mest Slovenije.

V združenju pozdravljamo dve novi članici, ki sta se nam pridružili v prvih dveh mesecih letošnjega leta. Zavod Celeia iz Celja uspešno deluje na področju turizma, Celje pa je ena ključnih turističnih destinacij, zato  bomo skupaj lahko še okrepili aktivnosti združenja na področju turistične promocije in trženja zgodovinskih mest tako na domačem, kot tujih turističnih trgih. Občina Šentjur pa je prepoznala, da bo skupaj s članicami združenja lažje delovala na področju varovanja in prenove kulturne dediščine ter  turistične promocije in trženja z namenom razvoja mesa in občine.

Promocijske aktivnosti zgodovinskih mest evropskem letu kulturne dediščine in letu kulture v slovenskem turizmu

V letu 2018, evropskem letu kulturne dediščine in letu kulture v slovenskem turizmu smo  zgodovinska mesta za dodatno in načrtno promocijo mest in kulture v mestih v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo pripravila obsežen program promocijskih aktivnosti, ki vključuje: sodelovanje na turističnih sejmih in borzah v tujini, pripravo in tisk katalogov mesta kulture, posneli bomo nov promocijski film, sodelovali v študijskih turah za novinarje in turistične operaterje ter se aktivno vključili v digitalno kampanjo, ki jo ob letu kulture vodi slovenska turistična organizacija.