REFRESH: v Španijo gredo štiri plesalke

Mlade REFRESH umetnice so izbrane!

V Španijo na UCAM RHW 2019 23. novembra 2019 potujejo namesto treh kar štiri plesalke: Brina Dokl iz Metlike, Katarina Potočnik iz Škofje Loke ter Katja Potočar in Maja Mušić iz Jesenic. Dekleta so že od nekdaj zaljubljena v ples, prav vsa pa so najprej obula baletne copatke. 

Hvala za čudovite predloge iz Škofje Loke, Metlike in Jesenic. 

Mi se veselimo z njimi!

Šola Prenove v Ljubljani in na Ptuju

Ob zaključku spomladanskega dela enodnevnih arhitekturnih delavnic, ki so potekale v Restavratorskem centru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije v Ljubljani, je bil podan predlog in izražena želja sodelujočih, da podobne izobraževalne delavnice in predavanja izvedemo tudi po mestih in občinah.

Ni naključje, da bo prva v Dominikanskem samostanu na Ptuju, najstarejšem slovenskem mestu, ki se zaveda pomena in bogastva kulturne dediščine.

Več o enodnevni delavnici z naslovom KAJ JE KULTURNA DEDIŠČINA IN ZAKAJ JO OHRANJATI? na www.sola-prenove.si .

                                                                                               Dominikanski samostan na Ptuju.

Novice iz Šole Prenove

Šola Prenove in Muzej za arhitekturo in oblikovanje  vas v četrtek, 17. oktobra 2019, vabita  v Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Pot na Fužine 2, Ljubljana, na dva  izvrstna dogodka povezana s PRENOVO.

Dogodek se bo začel ob 9. uri z arhitekturno delavnico Poškodbe konstrukcij in primeri popravil, kjer bodo predavatelji spregovorili o vrstah poškodb na lesenih in zidanih konstrukcijah, vzrokih zanje ter o načinih popravil ali sanacije. 

Predavanju bo sledila predstavitev nove knjige avtorice prof. dr. Žive Deu PRENOVA stanovanjskih stavb.

Oba dogodka o PRENOVI potekata v sklopu razstave Prenavljamo!!!, ki je do 20. oktobra 2019 odprta v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. 

Vabljeni!

Več o dogodku na www.sola-prenove.si.

Vabilo na predstavitev knjige

Digitalno=realno=normalno v Tržiču

Na celodnevnem dogodku Digitalno=realno=normalno v organizaciji Knjižnice dr. Toneta Pretnarja, s podporo Občine Tržič in sodelujočimi vrhunskimi vodilnimi podjetji boste lahko vzpostavili povezavo z njimi in ostalo javnostjo, ki deluje v smeri razvoja te tehnologije. Prikazano bo, kako se z virtualno (VR) in obogateno resničnostjo (AR) podjetjem omogoča razvoj produktov in idej, predstavitev in promocija.

Vabljeni 9. oktobra 2019 ob 9. uri v Knjižnico dr. Toneta Pretnarja v Tržiču.

Več o dogodku tukaj.

Digitalno = realno

 

Četrti film z naslovom, ki napoveduje prihajajoče jesenske aktivnosti

Zgodba o vinu, vinski trti, dobri hrani, dobri družbi ter veselju in druženju, ki spremlja nastajanje vina; od trgatve v vinogradu do zadnje steklenice v vinskih kleteh Metlike, Ptuja, Slovenskih Konjic in Žužemberka.

Trije mladi plesalci bodo novembra osvežili dediščino Murcie

Po uspešnem zadnjem dogodku v Italiji se bliža zadnji REFRESH Heritage Week v Španiji
 
Dogodek, ki bo trajal od 23. do 30. novembra 2019, bo v okviru projekta REFRESH organiziral partner UCAM, Katoliška univerza San Antonio de Murcia in bo tako kot španski lanski, tudi ta plesni. Lani so slovenske barve v Murciji zastopali trije mladi hip hop in brake dance plesalci Miha Ječnik iz Kamnika, Kristjan Debelak iz Kranja in Roman Urek iz Žirovnice, ki so se odrezali več kot odlično.
 
Če obožujete ples in ste zainteresirani, vas pozivamo, da se predstavite in prijavite ali pa poiščete in predlagate tri uspešne, talentirane plesalce katerekoli smeri, stare od 18 do 27 let, da se udeležijo ustvarjalnega tedna v Španiji, se pridružijo mednarodni ekipi mladih plesalcev in plesnih strokovnjakov, spoznajo dediščino mesta, nove prijatelje in skupaj z njimi in plesom osvežijo kulturno dediščino Murcie.
 
Predloge zbiramo do 1. oktobra 2019. 
 
Več o projektu si lahko preberete tukaj ali nam sledite na FB in Instagramu.
 

REFRESH na Crestive Synergy + v Varaždinu

Na dogodek Creative Synergies, ki ga organizira CED Hrvaška v sodelovanju s CED Avstrija in CED Slovenija in je bil del spremljevalnega programa festivala Špancirfest, je bil kot primer dobre prakse povabljen tudi naš projekt REFRESH – Young art(ist)s refreshing heritage sites. 

V predstavitvi projekta, ki ga vodi Združenje, smo obiskovalcem dogodka pokazali video iz novomeškega REFRESH Heritage Weeka, predvajali izjave mladih talentiranih umetnikov in pokazali umetniška dela, ki nastajajo na ustvarjalnih tednih. 

Projekt je bil odlično sprejet, obiskovalci so začutili pozitivno energijo projekta in udeležencev – mladih, ki spoznavajo dediščino in jo osvežijo na njim najbolj ljub način.

 

Tretji film Zgodbe večnosti

Če pozorno prisluhnemo tišini starih mest, se nam razkrijejo skrivnosti žlahtne preteklosti. Dobrodošli v čudovite kraje, odete v Zgodbe večnosti. Visit Kostanjevica na Krki, Novo mesto, Radol’ca, Šentjur.

 

Pobuda za kulturno dediščino 2021-2027

V Združenju zgodovinskih mest Slovenijo smo pripravili Pobudo za umestitev celostnega ukrepa varstva in razvoja kulturne dediščine  v razvojne dokumente izvajanja kohezijske politike 2021-2027, ki smo jo naslovili na  Ministrstvo za kulturo,  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Službo Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko ter pristojne ministre.

Občine članice Združenja imajo na svojem ozemlju okrog 40 % najkvalitetnejših kulturnih spomenikov v Sloveniji, kar predstavlja njihovo kulturno bogastvo in razvojno priložnost, a hkrati prinaša tudi izzive. Za financiranje varstva in obnove kulturnih spomenikov in kulturne dediščine na njihovem območju so potrebna velika sredstva. Po nekaterih ocena bi v Sloveniji na leto potrebovali okrog 20 mio EUR sredstev za investicijska in redna vzdrževalna dela na kulturni dediščini. V proračunu RS za leto 2019 pa je za sofinanciranje obnove vseh kulturnih spomenikov v Sloveniji na voljo skromnih 850.000 EUR. Naj mesta ob tem spomnimo, da v obstoječem programskem obdobju 2014-2020 za kulturno dediščino ni bilo na voljo kohezijskih sredstev. Zato smo prepričani, da so kohezijska sredstva iz nove perspektive 2021-2027 edini možni vir za financiranje in sofinanciranje ohranjanja in obnove kulturnih spomenikov v Sloveniji.

V Združenju smo tako pripravili »pobudo za dediščino 2021-2027«, katere namen je, da se v novi finančni perspektivi zagotovi sredstva za obnovo kulturne dediščine. Kulturna dediščina je naša identiteta, je narodovo bogastvo, je del našega zgodovinskega spomina, zato se z vsakim propadom in podrtim kulturnim spomenikom briše naša sled v prostoru …  

Pobuda je doživela široko javno podporo, na odgovornih pa je, da ji prisluhnejo.

Pobuda 2021-2027

RHW Abruzzo 2019: Študentke klasične glasbe sodelovale na koncertu domače pop skupine

Ines, Monika in Alma so se vrnile iz REFRESH Heritage Week Abruzzo 2019,  kjer so v okviru projekta REFRESH sodelovale na dogodku projektnega partnerja iz Italije, Razvojne agencije Itaca. Doživetje so dekleta opisala v spodnjih prispevkih.

»Refresh teden v Italiji je bil pester, poln smeha, odlične hrane in glasbe. Mladi iz štirih različnih držav smo se odlično ujeli. Med druženjem smo spontano izmenjali veliko zanimivih kulturnih značilnosti svojih držav in okusili lokalne tradicionalne jedi. Spoznali in sodelovali smo s perspektivno domačo glasbeno skupino. Vse to mi je bilo najbolj všeč in mi bo ostalo v čudovitem spominu.« Ines Ljubej, tolkala

   

»Na pot sem se odpravila brez kakršnihkoli pričakovanj, domov pa prišla bogatejša z izjemno prijetno izkušnjo, novimi prijateljstvi in nekaj dodatne telesne teže ;-). Dejstvo, da bomo študentke klasične glasbe sodelovale na koncertu pop skupine šestih fantov, me je sprva malce zbegalo. A teden se je razvil v izjemno pozitivno izkušnjo, s fanti smo se zelo ujele, s skupnimi močmi in idejami smo pripravili čudovit koncert, ki smo ga izvedli ob zaključku projekta. Na koncertih na različnih lokacijah, ki smo jih obiskali, je primanjkovalo mladih in zagotovo smo mi v tem tednu dali nekaj svežine z novimi idejami in mladostjo na tej krasni lokaciji v Abruzzu.

 Iskreno, za to izkušnjo sem zelo hvaležna in se na tem mestu zahvaljujem vsem organizatorjem v Italiji, kot tudi organizatorjem v Sloveniji za odlično izpeljan projekt. Čeprav je bil urnik natrpan z vajami, smo vseeno uspeli doživeti utrip mesta, kulinarika je bila z eno besedno vrhunska, organizatorji pa so se nadvse potrudili, da smo se počutili kar se da dobro. Uspelo jim je več kot odlično, kar so potrdile tudi solzice ob razhodu udeležencev.« Monika Volarič, flavta

Kljub temu, da sem prišla z dokaj velikim zamikom (šele v sredo popoldne), sem se od vseh sodelujočih počutila takoj sprejeto in vključeno v skupino, kot da bi bila tam že od vsega začetka. Naslednji dan, v četrtek, je (vsaj zame) sledila prva vaja z Francescom, ki je bil naš umetniški vodja. Vse priprave na koncert so bile zame zaradi kasnejšega prihoda zelo hitre in ne najbolje dodelane, ampak sem se kljub temu na vajah in koncertu počutila super, saj so bili vsi člani skupine vedno pripravljeni pomagati in so nas vseskozi podpirali.

Kulturna dediščina mi predstavlja predvsem arhitekturo in običaje določene pokrajine, ki zagotovo vključujejo kulinarične značilnosti, glasbo, pleso in zgodbe, ki od tam izhajajo. Super bi bilo, da bi kot glasbeniki spoznali ali celo igrali še kakšno tipično glasbo ali ples, ki izvira od tod. Igralci so bili prav tako neverjetni, mislim pa da bi tudi oni lahko tematiko igre povezali s kakšno lokalno zgodbo ali mitom.

Zelo sem hvaležna za to kratko, a prečudovito izkušnjo, v izjemno lepi pokrajini, polni zgodovine in dobre hrane. Predvsem pa sem vesela, da sem lahko spoznala toliko talentiranih in predvsem neverjetno srčnih ljudi.« Alma Portič, violina