Trije mladi plesalci bodo novembra osvežili dediščino Murcie

Po uspešnem zadnjem dogodku v Italiji se bliža zadnji REFRESH Heritage Week v Španiji
 
Dogodek, ki bo trajal od 23. do 30. novembra 2019, bo v okviru projekta REFRESH organiziral partner UCAM, Katoliška univerza San Antonio de Murcia in bo tako kot španski lanski, tudi ta plesni. Lani so slovenske barve v Murciji zastopali trije mladi hip hop in brake dance plesalci Miha Ječnik iz Kamnika, Kristjan Debelak iz Kranja in Roman Urek iz Žirovnice, ki so se odrezali več kot odlično.
 
Če obožujete ples in ste zainteresirani, vas pozivamo, da se predstavite in prijavite ali pa poiščete in predlagate tri uspešne, talentirane plesalce katerekoli smeri, stare od 18 do 27 let, da se udeležijo ustvarjalnega tedna v Španiji, se pridružijo mednarodni ekipi mladih plesalcev in plesnih strokovnjakov, spoznajo dediščino mesta, nove prijatelje in skupaj z njimi in plesom osvežijo kulturno dediščino Murcie.
 
Predloge zbiramo do 1. oktobra 2019. 
 
Več o projektu si lahko preberete tukaj ali nam sledite na FB in Instagramu.
 

REFRESH na Crestive Synergy + v Varaždinu

Na dogodek Creative Synergies, ki ga organizira CED Hrvaška v sodelovanju s CED Avstrija in CED Slovenija in je bil del spremljevalnega programa festivala Špancirfest, je bil kot primer dobre prakse povabljen tudi naš projekt REFRESH – Young art(ist)s refreshing heritage sites. 

V predstavitvi projekta, ki ga vodi Združenje, smo obiskovalcem dogodka pokazali video iz novomeškega REFRESH Heritage Weeka, predvajali izjave mladih talentiranih umetnikov in pokazali umetniška dela, ki nastajajo na ustvarjalnih tednih. 

Projekt je bil odlično sprejet, obiskovalci so začutili pozitivno energijo projekta in udeležencev – mladih, ki spoznavajo dediščino in jo osvežijo na njim najbolj ljub način.

 

Tretji film Zgodbe večnosti

Če pozorno prisluhnemo tišini starih mest, se nam razkrijejo skrivnosti žlahtne preteklosti. Dobrodošli v čudovite kraje, odete v Zgodbe večnosti. Visit Kostanjevica na Krki, Novo mesto, Radol’ca, Šentjur.

 

Pobuda za kulturno dediščino 2021-2027

V Združenju zgodovinskih mest Slovenijo smo pripravili Pobudo za umestitev celostnega ukrepa varstva in razvoja kulturne dediščine  v razvojne dokumente izvajanja kohezijske politike 2021-2027, ki smo jo naslovili na  Ministrstvo za kulturo,  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Službo Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko ter pristojne ministre.

Občine članice Združenja imajo na svojem ozemlju okrog 40 % najkvalitetnejših kulturnih spomenikov v Sloveniji, kar predstavlja njihovo kulturno bogastvo in razvojno priložnost, a hkrati prinaša tudi izzive. Za financiranje varstva in obnove kulturnih spomenikov in kulturne dediščine na njihovem območju so potrebna velika sredstva. Po nekaterih ocena bi v Sloveniji na leto potrebovali okrog 20 mio EUR sredstev za investicijska in redna vzdrževalna dela na kulturni dediščini. V proračunu RS za leto 2019 pa je za sofinanciranje obnove vseh kulturnih spomenikov v Sloveniji na voljo skromnih 850.000 EUR. Naj mesta ob tem spomnimo, da v obstoječem programskem obdobju 2014-2020 za kulturno dediščino ni bilo na voljo kohezijskih sredstev. Zato smo prepričani, da so kohezijska sredstva iz nove perspektive 2021-2027 edini možni vir za financiranje in sofinanciranje ohranjanja in obnove kulturnih spomenikov v Sloveniji.

V Združenju smo tako pripravili »pobudo za dediščino 2021-2027«, katere namen je, da se v novi finančni perspektivi zagotovi sredstva za obnovo kulturne dediščine. Kulturna dediščina je naša identiteta, je narodovo bogastvo, je del našega zgodovinskega spomina, zato se z vsakim propadom in podrtim kulturnim spomenikom briše naša sled v prostoru …  

Pobuda je doživela široko javno podporo, na odgovornih pa je, da ji prisluhnejo.

Pobuda 2021-2027

RHW Abruzzo 2019: Študentke klasične glasbe sodelovale na koncertu domače pop skupine

Ines, Monika in Alma so se vrnile iz REFRESH Heritage Week Abruzzo 2019,  kjer so v okviru projekta REFRESH sodelovale na dogodku projektnega partnerja iz Italije, Razvojne agencije Itaca. Doživetje so dekleta opisala v spodnjih prispevkih.

»Refresh teden v Italiji je bil pester, poln smeha, odlične hrane in glasbe. Mladi iz štirih različnih držav smo se odlično ujeli. Med druženjem smo spontano izmenjali veliko zanimivih kulturnih značilnosti svojih držav in okusili lokalne tradicionalne jedi. Spoznali in sodelovali smo s perspektivno domačo glasbeno skupino. Vse to mi je bilo najbolj všeč in mi bo ostalo v čudovitem spominu.« Ines Ljubej, tolkala

   

»Na pot sem se odpravila brez kakršnihkoli pričakovanj, domov pa prišla bogatejša z izjemno prijetno izkušnjo, novimi prijateljstvi in nekaj dodatne telesne teže ;-). Dejstvo, da bomo študentke klasične glasbe sodelovale na koncertu pop skupine šestih fantov, me je sprva malce zbegalo. A teden se je razvil v izjemno pozitivno izkušnjo, s fanti smo se zelo ujele, s skupnimi močmi in idejami smo pripravili čudovit koncert, ki smo ga izvedli ob zaključku projekta. Na koncertih na različnih lokacijah, ki smo jih obiskali, je primanjkovalo mladih in zagotovo smo mi v tem tednu dali nekaj svežine z novimi idejami in mladostjo na tej krasni lokaciji v Abruzzu.

 Iskreno, za to izkušnjo sem zelo hvaležna in se na tem mestu zahvaljujem vsem organizatorjem v Italiji, kot tudi organizatorjem v Sloveniji za odlično izpeljan projekt. Čeprav je bil urnik natrpan z vajami, smo vseeno uspeli doživeti utrip mesta, kulinarika je bila z eno besedno vrhunska, organizatorji pa so se nadvse potrudili, da smo se počutili kar se da dobro. Uspelo jim je več kot odlično, kar so potrdile tudi solzice ob razhodu udeležencev.« Monika Volarič, flavta

Kljub temu, da sem prišla z dokaj velikim zamikom (šele v sredo popoldne), sem se od vseh sodelujočih počutila takoj sprejeto in vključeno v skupino, kot da bi bila tam že od vsega začetka. Naslednji dan, v četrtek, je (vsaj zame) sledila prva vaja z Francescom, ki je bil naš umetniški vodja. Vse priprave na koncert so bile zame zaradi kasnejšega prihoda zelo hitre in ne najbolje dodelane, ampak sem se kljub temu na vajah in koncertu počutila super, saj so bili vsi člani skupine vedno pripravljeni pomagati in so nas vseskozi podpirali.

Kulturna dediščina mi predstavlja predvsem arhitekturo in običaje določene pokrajine, ki zagotovo vključujejo kulinarične značilnosti, glasbo, pleso in zgodbe, ki od tam izhajajo. Super bi bilo, da bi kot glasbeniki spoznali ali celo igrali še kakšno tipično glasbo ali ples, ki izvira od tod. Igralci so bili prav tako neverjetni, mislim pa da bi tudi oni lahko tematiko igre povezali s kakšno lokalno zgodbo ali mitom.

Zelo sem hvaležna za to kratko, a prečudovito izkušnjo, v izjemno lepi pokrajini, polni zgodovine in dobre hrane. Predvsem pa sem vesela, da sem lahko spoznala toliko talentiranih in predvsem neverjetno srčnih ljudi.« Alma Portič, violina

Drugi film Obzidana mesta

Film Obzidana mesta nas popelje na sprehod skozi mesta. kjer so mogočni kamniti zidovi stoletne priče razburljivega življenja za tesno zaprtimi mestnimi vrati, o katerem so ostale skrivnostne in nikoli dokončane zgodbe, ki jih mesta pripovedujejo svojim obiskovalcem.  

V filmu Obzidana mesta predstavljamo zgodbe Celja, Kranja, Škofje Loke, Kopra in Pirana, ki nas vabijo na da prisluhnimo zgodbam vseh 17 zgodovinskih mest.

Prvi film Sejem bil je živ – tradicija rokodelstva zgodovinskih mest

V Združenju zgodovinskih mest Slovenije si prizadevamo širiti zavedanje o pomenu kulturne dediščine za sedanje in prihodnje generacije. S ponosom predstavljamo naš novi video Sejem bil je živ, ki prikazuje bogato rokodelsko – obrtniško izročilo Idrije, Jesenic, Kamnika in Tržiča.
Vabimo vas, da si ogledate zgodbo štirih in njeno pomembno sporočilo ponesete naprej.
 

Štirje filmi o bogastvu kulturne dediščine

Z namenom predstavitve bogastva kulture in kulturne dediščine, izročila stoletij in tradicije prednikov, ki jo spoštujemo in negujemo za prihodnje rodove, smo v zgodovinskih mestih posneli štiri predstavitvene filme.

Filmi pripovedujejo stoletno, celo tisočletno zgodbo zgodovinskih mest, ki traja vse do danes in vsak dan dobi novo stran, včasih pa celo poglavje. To so številne zgodbe življenja naših prednikov, ki so nastale za trdnimi mestnimi obzidji, to so male pripovedi  rokodelcev, katerih  znanje so prenašal iz roda v rod, to so skrivnostne zgodbe izza samostanskih vrat, pa vse do najbolj veselih in najbolj neverjetnih zgodb, ki so in še vedno nastajajo le vina polnih vinskih kleteh. 

Vse te zgodbe lahko doživite v zgodovinskih mestih.

Filme je s svojo ekipo posnela režiserka Saška Sonja Sagadin, ki je o snemanju zgodb zgodovinskih mest povedala tole: V spominu mi je ostala izjemna srčnost ljudi, ki so sodelovali v projektu. Vsi so ponosni na svojo kraj in njegovo zgodovino ki jo, tudi skozi filme,  ponosno predstavljajo Sloveniji in svetu. V čast mi je bilo vse spoznati in skupaj z njimi po-doživljati drobce nekih drugih  časov na področju naše domovine. 

REFRESH umetniki v juliju potujejo k sosedom

V Italiji bodo svoj glasbeni talent za osvežitev dediščine pokrajine Abruzzo uporabile tri mlade talentirane glasbenice iz Šentjurja.

Po uspešni organizaciji REFRESH Heritage Week Valle Abbazie 2018 in zadovoljstvu lanskih umetnikov so tri prosta slovenska mesta zapolnile Ines Ljubej, tolkala, Monika Volarič, flavta in Alma Portič, violina. Skupaj z glasbeniki in igralci iz Romunije, Španije in Italije bodo poiskale navdih v predstavljeni dediščini in jo s pomočjo notnega zapisa, svojega inštrumenta in talenta osvežile.

V Teramo dekleta odpotujejo v nedeljo. Po uvodnem spoznavanju mestec, pokrajine, kulture in ljudi bodo sodelovale v bogatemu programu, ki ga je zanje pripravila razvojna agencija Itaca, italijanski partner projekta. Ob zaključku ustvarjalnega tedna, bodo mladi umteniki iz vseh štirih partnerskih držav skupaj z domačim simfoničnim orkestrom pripravili zaključni dogodek s koncertom v enem od samostanov v slikoviti dolini Abbazie.

Mladim glasbenicam želimo srečno pot in uspešno glasbeno ustvarjanje na Refresh Heritage Week Abruzzo 2019. .

REFRESH gosti mlade umetnike v Novem mestu

Ustvarjalni teden mladih umetnikov, ki ga je letos v okviru projekta REFRESH, Young Art(ist)s Refreshing Heritage Sites gostilo Združenje zgodovinskih mest Slovenije, je potekal junija v Novem mestu, kot pridruženem partnerju projekta. 

Lansko leto je prvi REFRESH Heritege Week, ustvarjalni teden potekal na Ptuju, ki je tako kot Novo mesto, izrazilo podporo pri izvedbi projekta. V okviru Art Stays festivala so sodelovali mladi slikarji iz vseh štirih partnerskih držav, po inspiraciji mesta pa so nastala čudovita umetniška dela. 

Nosilna tema RHW Novo mesto 2019 je bil, ne brez razloga, ples. V Novem mestu, pod vodstvom požrtvovalnega Robija Grmeka, deluje izvrsten Plesni studio Novo mesto, ki je prevzel mentorstvo nad izvedbo ustvarjalnega tedna mladih plesalcev. V drugem tednu v juniju je v Novem mestu v okviru projekta REFRESH sodelovalo in plesalo več kot 20 izrednih plesalcev, mladim plesalcem iz Romunije, Španije,Italije so se pridružile še domače plesalke, hip hoperka Doroteja Vehovar iz Šentjurja in baletki Maja Mušič ter Katja Potočar iz Jesenic. REFRESH ekipo je dopolnila še skupina 10 plesalcev iz Novega mesta, članov Plesnega studia Novo mesto.

Mladi plesalci različnih zvrsti: salse, flamenka, hip hopa, klasičnega in jazz baleta so vadili pod mentorstvom sijajne koreografinje Tjaše Žibert in pripravili koreografijo in skupni plesni nastop v ritmih pesmi novomeške glasbene skupine Dan D – Čas bo zacelil svet.

Njihov nastop v okviru zaključne prireditve Tedna kultur na prenovljenem Glavnem trgu je bil izjemno doživetje, kjer sta se zlila mladostno ustvarjalna energija in veličasten ambient starega mestnega jedra Novega mesta.

Mladi plesalci so svoj nastop ponovili tudi na zaključnem dogodku letne produkcije Plesnega studia Novo mesto in navdušili polno dvorano.   

V okviru RHW Novo mesto 2019 je potekala tudi filmska delavnica, ki so se je udeležili dijaki Srednje ekonomske šole iz Novega mesta, smer Medijski tehnik in pod mentorstvom študentke AGRFT Ivane Vogrinc Vidali posneli tri kratke filme – reportaže, v katerih so povezali mestni utrip s kulturno dediščino. Ob zaključku delavnice je potekal pogovor s priznanim režiserjem Markom Naberšnikom, ki je spregovoril o svojih bogatih izkušnja s snemanj in podal mnogo dragocenih nasvetom mladim filmarjem.  

Novo mesto je bilo izvrsten gostitelj mladim plesalcem in filmarjem, le ti pa so se mestu oddolžili z zavzetim, energije in navdiha polnim delom skozi cel ustvarjalni teden, kjer sta se povezala svežina mladosti in žlahtnost kulturne dediščine, kar je tudi sporočilo in namen projekta REFRESH.

Hvala vsem, ki so sodelovali in pomagali pri izvedbi ustvarjalnega tedna, najprej ekipi Mestne občine Novo mesto z županom mag. Gregorjem Macedonijem na čelu, hvala tudi izvrstnemu Plesnemu studio Novo mesto, Društvu za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti, Dolenjskemu muzeju Novo mesto .

Mladim plesalkam in plesalcem Doroteji, Maji, Katji, Niki, Klari, Moniki, Eli, Jakobu, Zali in Aneji pa čestitamo za izjemen plesni nastop in jim želimo še naprej uspešno plesno ustvarjanje.