Zadnja enodnevna arhitekturna delavnica Šole Prenove v letu 2019

Šola Prenove s petim modulom enodnevnih arhitekturnih delavnic z naslovom NAČRTOVANJE PRENOVE zaključuje letošnji program.  Predavatelji bodo spregovorili o pomenu in načinih dokumentiranja dediščine, o konservatorskem načrtu, predstavljeni bodo tudi primeri izvajanja nekaterih uspešno izvedenih prenov.

Dogodek se bo zgodil 20. novembra 2019 ob 9. uri v predavalnici Restavratorskega centra na Poljanski 40 v Ljubljani. Več o delavnici na www.sola-prenove.si.

Vabljeni!

Novo mesto ima najlepše mestno jedro

Mestna občina Novo mesto je na zaključni prireditvi vseslovenske akcije Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je potekala v sklopu Dnevov slovenskega turizma, prejela prvo nagrado v kategoriji mestna jedra.

Komisija je v obrazložitvi za podelitev nagrade celovito prenovo starega mestnega jedra izpostavila kot najuspešnejši dosežek urejanja zgodovinskih jeder mest za leto 2019. Glavni trg je tako postal središče in prostor druženja ter srečevanja ljudi.

Čestitamo!

Na slavnostni prireditvi vseslovenske akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna

Slovenske Konjice s promo filmom o Žički kartuziji

Slovenske Konjice so prikupno srednjeveško mesto, položeno med skrivnostno Konjiško goro in sončne zlate griče vinorodnih Škalc. Obiskati Slovenske Konjice z okolico pomeni občutiti dušo prijaznega mesta, ki ponuja neštete možnosti posebnih doživetij. Najlepši so sprehodi skozi obnovljeno starotrško jedro, ki so kot obisk galerije, v kateri so razstavljena najlepša umetniška dela – trške hiše z vsemi svojimi posebnostmi.

Včasih se nam dogodi, da pridemo na kraj, ki nas preprosto osupne. Kraj kot je Žička kartuzija, nekdanji kartuzijanski samostan, ki že vse od 12. stoletja pripoveduje nenavadne zgodbe …

Kulinarično razvajanje v Idriji – Brunch for Bunch

KULINARIČNO RAZVAJANJE, KI JE VSE TO IN ŠE VEČ
Rezerviraš, prideš in uživaš. Miza za dvajset. Obložena za vsaj še 1x toliko. Istrske dobrote z Domačija Butul v Idriji, z razgledom na mesto, v kateri odmeva izbrana glasba. Ob zvenu klekljev si lahko svoje žlikrofe pripraviš sam. Pogovori in anekdote ob dobri hrani in vinu. Znanci in neznanci. Neznanci, ki postanejo znanci. Med nami pa Črt in Anuša.

LOKACIJA
Topilnica Idrija.

KDAJ
Sobota, 16. 11. 2019 ob 11:00 in ob 14:00 uri za tiste, ki si želite celotnega butičnega doživetja ter ob 20:00 uri za after druženje samo ob dobri pijači in prigrizkih.
Konec: ob 22.00 uri.

Več o dogodku najdete tukaj.

Študijska ekskurzija po Slovenskih Konjicah

Študijska tura zgodovinskih mest bo v celodnevno doživetje Slovenskih Konjic z okolico povezala kulturno in naravno dediščino, ki jo bodo udeleženci spoznavali v živo in s pomočjo sodobnih digitalnih tehnologij, za popolno doživetje pa dodali še »sprehod » po vesolju. Le kje nudijo še več? 

Rogla POT MED KROŠNJAMI, zberemo pa se pod krošnjami.   

Pot med zvezdami in obisk CENTRA NOORDUNG, Vitanje virtualno potovanje po osončju in sprehod po Noordungovi vesoljski postaji.

Ogled čarobne ŽIČKE KARTUZIJE z izmenično uporabo AR očal  in z mobilnimi telefoni. 

V sredo, 6. novembra 2019, ob  10.00.

S Šolo Prenove na delavnico o vlagi

Šola Prenove po dobrih odzivih v lanskem letu 12. novembra 2019 ponovno vabi na delavnico o vlagi, kjer si bomo ogledali posledice vlage na zidovih in primere reševanja. 

Delavnica, ki se bo začela ob 9. uri, je razdeljena na dva dela – teoretični del s predavanji bo potekal v Mestnem muzeju v Krškem, v praktičnem delu delavnice pa si bomo v Kostanjevici na Krki ogledali poškodbe, ki jih povzroči voda, in njihovo sanacijo.

Več o dogodku in prijave na delavnico na www.sola-prenove.si.

REFRESH Heritage Week poletni video

Letošnji poletni Refresh Heritage Week v Valle delle Abbazie je združil mlade glasbenike iz Italije, Španije, Romunije in Slovenije. Skupaj so ustvarili čudovito pesem, posvečeno naši kulturni dediščini. Slovensko umetniško ekipo so zastopale Ines Ljubej, Monika Volarič in Alma Portič iz Občina Šentjur. Bravo!

 

Izložbe domišljije v Škofji Loki

Rokodelski center DUO Škofja Loka, Razvojna agencija Sora v soboto, 30. novembra 2019, že petič po vrsti toplo vabi na odprtje prodajnih razstav Izložbe domišljije v starem mestnem jedru Škofje Loke.

Praznično druženje v Izložbah domišljije 2019 bomo začeli ob 18.00 pred Galerijo Ivana Groharja, ko se bomo skupaj s pripovedovalko Karlo B. Rihtaršič odpravili na odkrivanje domišljijskih izložb in razstav škofjeloških ustvarjalcev. Pridružite se nam na tem prvem sprehodu po Izložbah domišljije in hkrati sodelujte tudi v nagradni igri!

Vzdušje pravega veselega decembra bo tudi letos pričarala izbira dobrot na stojnicah Okusi izložbe domišljije, ki vas bodo na Mestnem trgu pričakovale že vse od 17. ure.

Za grafično oblikovanje in ilustracije je poskrbela Ana Bassin, Izložbe domišljije pa je okrasil Matej Bizovičar.

VEČ: FB Izložbe domišljije

Novost v Idriji: nov center za obiskovalce in razstava

Center za obiskovalce UNESCO globalnega Geoparka Idrija z razstavo »Zapisano v kamninah«

Zavod za turizem Idrija, v sklopu projekta Danube GeoTour, odpira nov Center za obiskovalce UNESCO globalnega geoparka Idrija z razstavo »Zapisano v kamninah«. Nahaja se v prostorih nekdanje gostilne Nebesa, kamor se je preselil tudi TIC Idrija.

Center bo glavna vstopna točka za obiskovalce UNESCO Globalnega Geoparka Idrija. Obiskovalci si lahko v Centru ogledajo zanimivo razstavo z maketami, modeli, eksponati, animacijami in video predstavitvami, s pomočjo katerih bodo vsebine spoznavali vsi, ki jih ta snov le bežno zanima in tudi tisti, ki se v vsebino razstave želijo bolj poglobiti.  Najmlajšim so namenjene tri otroške točke, kjer bodo na igriv in interaktiven način odkrivali naravne zanimivosti in zakonitosti. V Centru so tekom cele razstave, na zanimiv in sodoben način, s pomočjo digitalne tehnologije, predstavljeni tudi projektni partnerji.

Glavna nit razstave je o tem, kako so Zemljine sile vplivale na nastanek idrijskega območja in izoblikovale življenje. Predstavlja vsebine s celega območja UNESCO globalnega Geoparka Idrija. Z razstavo želimo spodbuditi obiskovalce, da poleg obiska naših glavnih turističnih ponudnikov v mestu Idrija, obiščejo tudi idrijsko podeželje, si tam ogledajo naravne in kulturne znamenitosti ter pridejo v stik s  turističnimi ponudniki izven mesta in se pri nas zadržijo dlje časa.

Uvod v idrijsko zgodbo je osnovna razlaga nastanka našega planeta ter procesov, ki naš planet ohranjajo živega, da se stalno spreminja. Prikazati želimo, da procesi v in na Zemlji v svoji osnovi določajo okolje, kamninsko in morfološko pestrost, ki se mu prilagajajo rastline in živali ter nenazadnje tudi človek s svojim načinom življenja. Pomembno sporočilo razstave je, da se globalni procesi odražajo tudi lokalno.

Zavod za turizem Idrija je v ta namen pridobil 104.000,00 EUR iz skladov Evropske unije (ESRR, IPA), kar predstavlja 85% proračuna za vzpostavitev centra in zavzema stroške osebja, administracije, potne stroške, stroške zunanjih izvajalcev, opreme, infrastrukture za samo razstavo. Preostalih 15% je zagotovila Občina Idrija. Poleg tega je Zavod za turizem Idrija iz svojega proračuna za delovanje UNESCO globalnega Geoparka Idrija za opremo v centru namenil 24.650,00 EUR. Sredstva za ureditev prostorov, primernih za izdelavo razstave ter delovanje TIC-a je zagotovila Občina Idrija.

Več o dogodku.

Visit Idrija.

REFRESH: v Španijo gredo štiri plesalke

Mlade REFRESH umetnice so izbrane!

V Španijo na UCAM RHW 2019 23. novembra 2019 potujejo namesto treh kar štiri plesalke: Brina Dokl iz Metlike, Katarina Potočnik iz Škofje Loke ter Katja Potočar in Maja Mušić iz Jesenic. Dekleta so že od nekdaj zaljubljena v ples, prav vsa pa so najprej obula baletne copatke. 

Hvala za čudovite predloge iz Škofje Loke, Metlike in Jesenic. 

Mi se veselimo z njimi!