okusi mest / 4. maja 2022

Pršjača

Nizka pogača iz kvašenega testa, posuta z ocvirki in praviloma pečena v krušni peči.

Sestavine:

Testo

  •  3 žlice mlačnega mleka
  • 1 žlička sladkorja
  • 1,5 dag kvasa
  • 75 dag mehke pšenične moke
  • 5 dcl vročega mleka
  • 1 žlička sladkorja, žlička soli
  • 10 dag surovega masla
  • 1 jajce

Nadev 

  • 40 dkg ocvirkov
  • 1 jajce
  • 1 žlica kisle smetane

Priprava:

V lončku zmešamo mlačno mleko, žličko sladkorja in kvas ter postavimo na toplo, da vzhaja (kvasec). Vse sestavine zmešamo in dobro zgnetemo, da dobimo lepo mehko testo, ki odstopa od posode. Na toplem ga pustimo vzhajati. Testo lahko še enkrat ali dvakrat pregnetemo.  Vzhajano testo razvaljamo v okroglo obliko in premažemo z jajcem. Nadev pripravimo tako, da najprej sesekljamo ali zmeljemo dobro odcejene ocvirke, ki jim primešamo jajce in kislo smetano. Z nadevom namažemo razvaljano testo.

Pečemo v pečici (še bolje v krušni peči) pri 200° C približno 20 minut. Najboljša je še topla.

Poskusite jo lahko v Šentjurju