blog / 30. marca 2024

Jurjevo, pasijon in čokolada: April v zgodovinskih mestih

Jurjevo, ki se praznuje 23. ali 24. aprila, je bilo nekdaj eno najpomembnejših praznovanj na Slovenskem in tudi v drugih slovanskih deželah. Po ljudskem koledarju jurjevo naznani začetek pomladi, ko je že vse zeleno, in pomembna opravila v kmečkem okolju: takrat so hlapci menjali gospodarje, blagoslavljali (žegnali) so konje …

Ljudje so verjeli, da se na jurjevo odpre narava, ko pridejo tudi kače na plan. Kače in zmaje so prevzele tudi legende, v katerih nastopa sv. Jurij, krščanski svetnik. Slednji zavzema pomembno mesto v nekaterih zgodovinskih mestih, zato mu na jurjevo posvečajo osrednje spomladanske prireditve, kot so Šentjurjevo, Jurijev festival in Solinarski praznik, o katerih izveste več v spodnjih vrsticah. V prvi polovici aprila lahko obiščete zanimive prireditve, ki obujajo nekdaj zelo razširjene običaje, povezane z velikonočnim praznovanjem, ali pa si privoščite rajske čokoladne dobrote na Festivalu čokolade v Radovljici. Praznujte pomlad s prireditvami v zgodovinskih mestih.

 

Dnevi Škofjeloškega pasijona

Kdaj: Od 17. februarja do 20. aprila 2024
Kje: Različna prizorišča v Škofji Loki

Naslednja uprizoritev znamenitega Škofjeloškega pasijona, edinstvene predstave v 13 podobah z velikim številom nastopajočih, bo sicer šele leta 2025 ali 2026, toda v Škofji Loki tudi medtem skrbijo za ohranjanje pasijonske kondicije. S tradicionalnimi Dnevi Škofjeloškega pasijona obujajo prizore iz Škofjeloškega pasijona. Najstarejše v celoti ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku je leta 1721 zapisal pater Romuald Marušič, sestavlja ga 869 verzov v starološkem narečju, zasnovan pa je kot procesija, ki se ustavlja na izbranih točkah škofjeloškega srednjeveškega mestnega jedra. Dragoceni rokopis hrani Kapucinska knjižnica. Leta 2016 so ga vpisali na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Program Dnevov Škofjeloškega pasijona prinaša veliko zanimivih dogodkov, od koncertov do križevega pota in celo pasijonskih jaslic, v TIC-u Škofja Loka pa si lahko ogledate pasijonski kotiček z interaktivno razstavo, ki omogoča vpogled v Škofjeloški pasijon malo drugače.

 

Zaviranje kola: Ko zaplešejo Metličani

Kdaj: Ponedeljek, 1. aprila 2024, ob 14. uri
Kje: Trg svobode v Metliki

Ste že slišali za metliško obredje ali zaviranje kola? Gre za eno najstarejših izročil na Slovenskem, za ohranjanje katerega skrbi folklorna skupina Ivan Navratil. Vsako leto se na velikonočni – domačini mu pravijo vuzemski – ponedeljek zberejo in v starem mestnem jedru Metlike plešejo in pojejo, po vzoru prednikov, ki so si v preteklosti tako popestrili konec postnega časa. Zanimivo je to, da se metliško obredje pleše brez glasbene spremljave, plesalci, odeti v belokranjsko narodno nošo, si ritem narekujejo s petjem. Obredje sestavlja šest iger, ki simbolizirajo svatbeno igro; kolo vodi vodilna pevka z najmočnejšim glasom, sledijo mu še most (must), rešetce, robčec, petelinji boj in nošenje turna. V Ljubljanskem zvonu je metliško obredje že leta 1888 natančneje opisal metliški jezikoslovec in narodopisec Ivan Navratil, v čigar čast si je folklorna skupina tudi nadela ime. Metliško obredje je od leta 2018 razglašeno za nesnovno dediščino državnega pomena – še razlog več, da si ta zanimivi običaj ogledate v živo.

 

Festival čokolade Radovljica: Za vse ljubitelje sladkega

Kdaj: Sobota, 20. aprila 2024
Nedelja, 21. aprila 2024
Kje: Radovljiški park, Linhartov trg, Radovljiška graščina

Če ste ljubitelji čokolade – ali sploh je kdo, ki ni? – se morate 20. in 21. aprila nujno odpraviti v Radovljico. Tam vas čaka mednarodni Festival čokolade, na katerem se vse vrti okrog te najbolj priljubljene sladkarije na svetu. Na tokratnem, že desetem dogodku po vrsti se s čokoladnimi izdelki, jedmi in sladicami predstavljajo čokoladnice iz vse Slovenije in tudi tujine, izbirate pa lahko med več kot 150 izdelki, namenjenimi degustaciji. Med njimi je tudi zmagovalka izbora za naj pralino festivala po izboru komisije, naj pralino pa izberejo tudi obiskovalci. Ponudbo čokoladnih dobrot dopolnjuje očarljiva kulisa radovljiškega starega mestnega jedra, Linhartovega trga, na katerem kraljuje eno od prizorišč festivala, Radovljiška graščina, za dodatno zabavo pa bo poskrbel bogat spremljevalni program. Vabljeni na največji čokoladni sejem v Sloveniji!

 

Šentjurjevo 2024: Ko pride pomlad v Šentjur

Kdaj: 15. april–7. maj 2024
Kje: Zgornji trg in druga prizorišča v Šentjurju

Največji dogodek leta v Šentjurju je Šentjurjevo, ki ga vsako leto obišče več kot deset tisoč ljudi. Med bogatim programom različnih dogodkov in prireditev bo vsakdo našel nekaj zase: od glasbenih dogodkov do postavitve mlaja – ki naznani začetek pomladi, razglasitve Ipavčevih vin, Šentjurjevega sejma (22. april), tekmovanja v kuhanju znamenite kisle župe, odpravili se boste lahko na tradicionalni pohod na Resevno, novorojencem bodo podarili sadike medovitih dreves … Šentjurjevo se bo sklenilo v nedeljo, 7. maja, z Etno botričnico, koncertom ljudske in ponarodele glasbe.

 

Jurjevo v Črnomlju: Brezova vejica za srečo

Kdaj: Sobota, 20. aprila 2024, ob 10. uri
Kje: Petrov trg v Črnomlju

Jurjevo, s katerim se od nekdaj praznuje prihod pomladi, se je najbolje ohranilo v Beli krajini. Tradicionalno se ga zaznamuje tako, da se eden od fantov odene v zelenje in gre skupaj s skupino ostalih fantov po vasi. Pred vsako hišo zapojejo in pustijo zeleno brezovo vejico, ki ponazarja srečo, veselje in obilje pri hiši.

Običaj se je ohranil tudi v Črnomlju. Folklorna skupina Zeleni Jurij bo prikazala tradicionalno črnomaljsko obredje in črnomaljsko jurjevanje. Oba obreda sta značilna za Črnomelj in ju ne boste videli nikjer drugje. Del prireditve je tudi posebna delavnica, na kateri se boste lahko naučili, kako se izdelujejo rogovi in piščali.

 

Solinarski praznik v Piranu

Kdaj: 19.–21. april 2024
Kje: Tartinijev trg in druga prizorišča v Piranu

Ste vedeli, daje tradicija pridelave soli v Piranu stara že več kot 700 let? Naravi, ki so jo solinarji močno cenili, in njenim sadovom ob prazniku zavetnika mesta sv. Jurija že več kot dve desetletji posvečajo posebno prireditev, Solinarski praznik, ki obuja stare običaje in tradicije, kulturo in umetnost in oživlja čas odhoda v soline. Med drugim boste lahko na Tartinijevem trgu obiskali sejem starin, veliko bo glasbenih nastopov in ustvarjalnih delavnic, kot je izdelava istrskih glasbil. Ob prazniku se boste lahko odpravili na brezplačni vodeni ogled v Sečoveljske soline, kjer je Muzej solinarstva.

 

Jurijev festival: Jurjevanje v Slovenskih Konjicah

Kdaj: Nedelja, 21. aprila 2024, med 15. in 20. uro
Kje: Stari trg v Slovenskih Konjicah

Pred davnimi časi je zmaj, ki je prebival na Konjiški gori, strašil prebivalce in od njih zahteval, da mu darujejo mladenke. Rešil jih je šele pogumni vitez Jurij, ki je zmaju presekal vrat, v zahvalo pa so Konjičani domačo cerkev poimenovali po njem. Prebivalci Slovenskih Konjic so obujanje legende o svojem zavetniku sv. Juriju nadgradili v tradicionalno jurjevanje, katerega del je Jurijev festival kulinarike in domačih obrti. Na slikovitem konjiškem Starem trgu vas bo razvajala odlična kulinarična ponudba, na svoje stojnice pa vabili lokalni ponudniki različnih kakovostnih izdelkov.
V primeru dežja bo Jurijev festival kulinarike in domačih obrti v nedeljo, 25. junija 2023.

 

Zgodovinska mesta niso prizorišča živahnega dogajanja samo v času prireditev, nepozabna doživetja vam prinašajo vse leto. Doživite mesta drugače, sami ali z družino.

Nazaj na vse prispevke