novice / 4. April 2023

Delavnica tesanja lesa na primeru postavljenega enojnega kozolca

V okviru Šole prenove bo tokrat prvič potekala delavnica tesanja, nekoč enega ključnih in zahtevnejših graditeljskih znanj. Vodila jo bosta odlična tesarska mojstra iz Poljanske doline, ki še poznata stare ročne tehnike tesanja.

Na dvorišču kmetije Na Lanišah v vasi Podlanišče stoji mogočen dvojni kozolec, toplar, značilen za kmetije na Cerkljanskem. Masivni kamniti stebri nosijo leseno konstrukcijo kozolca, ki sta ga lastnika obnovila in mu namenila novo funkcijo. Prav za potrebe dejavnosti sta se odločila, da mu dodata še enojni kozolec, kjer bo tudi potekal praktični del delavnice.

Delavnica tesanja na primeru enojnega kozolca bo potekala med 18. in 21. aprilom 2023, na kmetiji Na Lanišah.

Na uvodnih predavanjih (prvi dan delavnice) bodo predavatelji predstavili etnološko stavbno dediščino Cerkljanskega, arhitekturo kozolca, značilnosti lesa in njegove škodljivce ter načine vzdrževanja in obnove kozolcev na Gorenjskem in Dolenjskem.

V praktičnem delu delavnice bodo udeleženci spoznali stare ročne tesarske tehnike in orodja, ki jih bosta predstavila tesarska mojstra Jože Tavčar in Luka Demšar. Pod njunim mentorstvom se bodo udeleženci lahko tudi preizkusili v tesanju elementov kozolca.

Na delavnico se lahko prijavite na: info@zgodovinska-mesta.si.

Prijave zbiramo do vključno petka, 14. aprila 2023.

Program delavnice