okusi mest / 4. maja 2022

Sladica z razgledom

Ajdovi cmoki z aronijo in kislim mlekom

V konjiški Gostilni Grič, ki ponuja osupljive razglede na mesto Slovenske Konjice znajo postreči tudi osvežujočo sladico, pripravljeno iz domače ajde, lokalno pridelane aronije in kislega mleka.

 

Sestavine za 4 osebe

Ajdovi cmoki:

  • 750 g kuhanega krompirja
  • 60 g masla, zmehčanega na sobni temperaturi
  • 2 rumenjaki
  • 50 g pšeničnega zdroba
  • pol čajne žličke soli
  • 100 g gladke bele moke, tip 500
  • 60 g ajdove moke

 

V loncu, napolnjenem s soljeno vodo, skuhamo krompir, ki smo ga predhodno olupili in narezali na četrtine. Kuhamo 30 minut, oziroma tako dolgo, da postane krompir mehek.

Kuhan, še vroč krompir pretlačimo skozi fino sito v večjo posodo, vmešamo maslo in pustimo, da se masa nekoliko ohladi. Dodamo rumenjake, pšenični zdrob, sol in presejano, moko. Na hitro pregnetemo v gladko testo, vendar ne gnetemo dlje kot 2 minuti.

V kolikor nam čas dopušča, je super, da testo počiva v hladilniku eno uro, drugače pa maso razdelimo na majhne cmoke, vsak naj tehta približno 60g.

 

Sladoled aronije:

  • 200 g sveže aronije
  • 2 dcl soka aronije
  • 0,5 dcl sladkorni sirup

 

Svežo aronijo zmiksamo kremo in jo pretlačimo čez sito. Dodamo sok in sladkorni sirup. Gosto tekočo tekočino vlijemo v paco jet posodico ter jo damo zamrznit čez noč. Naslednji dan damo posodico v paco jet in jo zmiksamo.

Žlico pomočimo v vročo vodo in oblikujemo žličnik

 

Kislo mleko:

  • 2 dcl domačega kislega mleka
  • sladkorni sirup
  • pol palčke vanilijevega stroka

Kislemu mleku dodamo vanilijev strok in sladkorni sirup toliko, da dobimo bolj tekočo maso.

Poskusite jo lahko v Slovenskih Konjicah