okusi mest / 8. August 2022

Kruhov hren

Gre za tradicionalno gosto omako, ki jo ponavadi postrežemo skupaj s praženim oziroma restanim krompirjem in kuhano govedino, ki nam ostane od nedeljskega kosila.

Receptov je sicer veliko (nekateri ji dodajo še jabolko, kis ali smetano), ampak osnova je vedno ista: star kruh, jušna osnova in nariban hren.

Sestavine:

Za približno 3 – 4 osebe

  • 500 g starega kruha (najbolje belega)
  • 600 ml goveje juhe oziroma jušne osnove (če nimate nič od tega, lahko dodate tudi vodo)
  • žlička mešanice začimb
  • žlica olja
  • 2 do 3 žlice surovega naribanega hrena

Priprava:

Star kruh ali žemljice narežemo na kocke. Narezan kruh damo v lonec in čez njega polijemo govejo juho oziroma jušno osnovo. Na malem ognju kuhamo približno 15 do 20 minut, da se kruh razpusti. Vmes neprestano mešamo, da se nam ne prismodi. Nato dodamo mešanico začimb, olje in hren. Dobro premešamo. Na malem ognju pustimo še par minut. Če je omaka pregosta, jo še malo zalijemo s tekočino.