novice / 18. July 2019

Štirje filmi o bogastvu kulturne dediščine

Z namenom predstavitve bogastva kulture in kulturne dediščine, izročila stoletij in tradicije prednikov, ki jo spoštujemo in negujemo za prihodnje rodove, smo v zgodovinskih mestih posneli štiri predstavitvene filme.

Filmi pripovedujejo stoletno, celo tisočletno zgodbo zgodovinskih mest, ki traja vse do danes in vsak dan dobi novo stran, včasih pa celo poglavje. To so številne zgodbe življenja naših prednikov, ki so nastale za trdnimi mestnimi obzidji, to so male pripovedi  rokodelcev, katerih  znanje so prenašal iz roda v rod, to so skrivnostne zgodbe izza samostanskih vrat, pa vse do najbolj veselih in najbolj neverjetnih zgodb, ki so in še vedno nastajajo le vina polnih vinskih kleteh.

Vse te zgodbe lahko doživite v zgodovinskih mestih.

Filme je s svojo ekipo posnela režiserka Saška Sonja Sagadin, ki je o snemanju zgodb zgodovinskih mest povedala tole: V spominu mi je ostala izjemna srčnost ljudi, ki so sodelovali v projektu. Vsi so ponosni na svojo kraj in njegovo zgodovino ki jo, tudi skozi filme,  ponosno predstavljajo Sloveniji in svetu. V čast mi je bilo vse spoznati in skupaj z njimi po-doživljati drobce nekih drugih  časov na področju naše domovine.