Celje

MESTO BREZČASNEGA VRVEŽA


Celje – različna in pestra doživetja na majhnem prostoru. Romantične ulice v starem mestnem jedru, majhni kotički za skrivnostne pogovore v mestnem parku, arhitektura, ki razkazuje bogastvo in raznolikost preteklosti, pestre vsebine muzejev, galerij in gledališč. Vse to v središču mesta in v le nekaj korakih.

Celje

Kaj videti v tem mestu?

Spoznajte mesto


Sprehod po mestu

Prepustite se vzdušju mesta in se podajte novim doživetjem naproti.

Stari grad Celje – obnovljen srednjeveški grad je bil sedež najmočnejše in najvplivnejše celjske rodbine, kjer se danes izvajajo raznoliki dogodki, na ogled pa je stalna razstava srednjeveških mučilnih naprav.

Staro mestno jedro – sprehod skozi staro mestno jedro je kot sprehod skozi časovni stroj: ostanki rimske ceste, srednjeveški stolpi, izjemna stavbna dediščina ter moderno urejeni trgi s pestro gostinsko in butično ponudbo.

Stara grofija – najlepša renesančna stavba v mestu je bila zgrajena med letoma 1580 in 1603 na mestu, kjer so nekoč stala upravna in gospodarska poslopja celjskega spodnjega gradu; danes je v njej Pokrajinski muzej in znameniti »Celjski strop«, ki so ga odkrili leta 1926.

Knežji dvorec – rezidenca celjskih grofov iz 14. in 15. st. Danes se v delu Knežjega dvora nahaja Galerija sodobne umetnosti Celje ter stalni postavitvi Pokrajinskega muzeja Celje.

Cerkev Sv. Danijela – stolnica je sedanjo podobo dobila v drugi polovici 20. stoletja, v njej pa je na ogled gotska kapela Žalostne matere božje z bogatim kamnoseškim okrasjem in kamnitim kipom Pieta, srednjeveške poslikave in beneški glavni oltar.

Celjski dom – nekdanja nemška hiša na Krekovem trgu je zgrajena v neogotskem slogu. V letih 1905/6 so jo postavili celjski Nemci kot protiutež slovenskem Narodnemu domu. Vse do razpada stare Avstrije je veljala kot družabno središče celjskega nemškega meščanstva. Kasneje je bila preimenovana v Celjski dom, v njej pa je bil mestni kino.

Narodni dom – neorenesančna zgradba s konca 19. stoletja je bila zgrajena po načrtih češkega arhitekta Vladimirja Hraskyja. V času stare Avstrije je bil celjski Narodni dom kulturno in družabno središče celjskega slovenskega meščanstva, danes pa so v njem prostori Mestne občine Celje.


V primeru dodatnih vprašanj nas kontaktirajte ali obiščite spletno stran posameznega mesta.