Črnomaljske preste
Črnomaljci so že od nekdaj prestarji in o podjetnih Črnomaljkah, ki so pekle preste in jih ponujale na sejmih, se piše že od leta 1855. Če ne bi...
Poskusite jih lahko v Črnomlju.Bravina s sladkim zeljem
Meso drobnice je v Kuharskih bukvah omenjal že Valentin Vodnik. Ena od jedi, kakršne so na podeželju pripravljali od nekdaj, je krepka enolončnica...
Poskusite jo lahko v Črnomlju.Ajdova potica
Kljub temu, da je belokranjska kulinarika polna odličnih slanih dobrot, se lahko pohvali tudi s sladicami, ob katerih se vsakomur pocedijo sline. Pot...
Poskusite jo lahko v Črnomlju.Belokranjska šara z žitno klobaso
Pristen okus podeželja boste našli v enolončnicah, ki v zimskih dneh pogrejejo želodce. Takšna je tudi belokranjska šara, zimska enolončnica, k...
Poskusite jo lahko v Črnomlju.Belokranjsko cvrtje
Cvrtje je vedno veljalo za praznično hrano, saj sta bila mast ali olje izjemno dragoceni dobrini. Tradicionalno belokranjsko cvrtje so mesni hlebčki...
Poskusite ga lahko v Črnomlju.Odojek ali jagenjček na žaru
Odojek in jagnje sta poslastici, brez katerih ne mine nobeno veliko belokranjsko praznovanje. Odojek se v enem kosu peče nad žerjavico, božanski ok...
Poskusite ga lahko v Črnomlju.Belokranjski žlinkrofi
V slovenskih pokrajinah žlinkrofe pripravljajo na različne načine. Najbolj znani so tisti iz Idrije, ki pa se od belokranjskih razlikujejo predvsem...
Poskusite jih lahko v Črnomlju.Salovčki
Salovčki ali salovi keksi so piškoti, pripravljeni iz svinjskega sala in listnatega testa, pripravljenega z vzhajanjem testa. Oblikovani so v pod...
Ajdovi/édavi žganki/žganci po koroško
Sestavine:
za 4 osebe
40 dag ajdove moke
6 dl vode
1 kavna žlička soli
1 jedilna žlica olja
polna žlica ocvirkov ali žlica do dve masla
Pri...
Kvočevi nudlni
Po nadevu iz suhih hrušk, ki jih na Koroškem imenujejo kvoce (Mežiška dolina) oziroma kloce (Mislinjska in Dravska dolina), so dobili ime kvočevi...