Okusi mest

Okusi preteklosti, užitki sedanjosti


V čem so uživali lovci pred našim štetjem in s čim so zmagam nazdravljali rimski vojščaki? Pod kakšnimi jedmi so se šibile grajske in meščanske mize preteklosti in kakšne dobrote so se družile s skromnostjo vsakdanjika v preteklosti? Okušajte sladkost slovenskega medu, slanost slovenskega morja, zrelost sirov in plemenitost vina.

Kulinarična in vinska dediščina zgodovinskih mest Slovenije je užitek zase!

Ajdovi/ Édavi žganki/žganci po Koroško

Sestavine:  za 4 osebe  40 dag ajdove moke 6 dl vode 1 kavna žlička soli 1 jedilna žlica olja polna žlica ocvirkov ali žlica do dve masla Pri...

Kvočevi nudlni

Po nadevu iz suhih hrušk, ki jih na Koroškem imenujejo kvoce (Mežiška dolina) oziroma kloce (Mislinjska in Dravska dolina), so dobili ime kvočevi...

Mežerli

Sestavine za en pekač jedi: 1,2 kg junčjih pljuč 0,6 kg na kocke narezanega belega kruha 2 l mleka 2 dcl alpske smetane 2 čebuli 4 jajca belo olj...

Koroška skuta

Sestavine:  1/2 kg  skute 1 velika čebula sol, poper bučno olje   Priprava: Čebulo narežemo na drobno, zmešamo s skuto, solimo, popramo,...

Kruhov hren

Gre za tradicionalno gosto omako, ki jo ponavadi postrežemo skupaj s praženim oziroma restanim krompirjem in kuhano govedino, ki nam ostane od nedel...

Smrekovo žganje Krucefix

Krucefix je unikatna družinska destilarna, ki ponuja nepozabno razvajanje in degustacijo hišnih žganj in likerjev. Z veseljem in gostoljubno sprej...
Tržič

Ekološko pivo Šlibar iz Tržiča

Ekološko pivo Šlibar iz Tržiča Na družinski ekološki kmetiji Šlibar so pred današnjimi gospodarji kmetovali že mnogi rodovi, po ekoloških...
Poskusite ga lahko v Tržiču

Velikonočna juha

Ena najstarejših velikonočnih jedi na Slovenskem je aleluja. Pripravljali so jo v mnogih slovenskih krajih, tudi v zgodovinskih mestih Idrija, Ž...
Poskusite jo lahko v Idriji

Tržiška prata

Ena od značilnih jedi Tržiča je »tržišk kosiv«. Sestavljajo ga pečenka oz. mesna štruca (prata, budl), solata in pražen krompir. Prat...
Poskusite jo lahko v Tržiču

PEHTRANOVA POTICA (recept novomeškega mojstra Judeža)

Sestavine: Testo 60 dag moke 3 dag kvasa 2 dcl mleka 14 dag sladkorja 14 dag masla (mehkega) 4 rumenjaki 1 vaniljev sladkor sol Nadev 15 dag masla ...
Poskusite jo lahko v Novem Mestu