Okusi mest

Okusi preteklosti, užitki sedanjosti


V čem so uživali lovci pred našim štetjem in s čim so zmagam nazdravljali rimski vojščaki? Pod kakšnimi jedmi so se šibile grajske in meščanske mize preteklosti in kakšne dobrote so se družile s skromnostjo vsakdanjika v preteklosti? Okušajte sladkost slovenskega medu, slanost slovenskega morja, zrelost sirov in plemenitost vina.

Kulinarična in vinska dediščina zgodovinskih mest Slovenije je užitek zase!

Črnomaljske preste

Črnomaljci so že od nekdaj prestarji in o podjetnih Črnomaljkah, ki so pekle preste in jih ponujale na sejmih, se piše že od leta 1855. Če ne bi...
Poskusite jih lahko v Črnomlju.

Bravina s sladkim zeljem

Meso drobnice je v Kuharskih bukvah omenjal že Valentin Vodnik. Ena od jedi, kakršne so na podeželju pripravljali od nekdaj, je krepka enolončnica...
Poskusite jo lahko v Črnomlju.

Ajdova potica

Kljub temu, da je belokranjska kulinarika polna odličnih slanih dobrot, se lahko pohvali tudi s sladicami, ob katerih se vsakomur pocedijo sline. Pot...
Poskusite jo lahko v Črnomlju.

Belokranjska šara z žitno klobaso

Pristen okus podeželja boste našli v enolončnicah, ki v zimskih dneh pogrejejo želodce. Takšna je tudi belokranjska šara, zimska enolončnica, k...
Poskusite jo lahko v Črnomlju.

Belokranjsko cvrtje

Cvrtje je vedno veljalo za praznično hrano, saj sta bila mast ali olje izjemno dragoceni dobrini. Tradicionalno belokranjsko cvrtje so mesni hlebčki...
Poskusite ga lahko v Črnomlju.

Odojek ali jagenjček na žaru

Odojek in jagnje sta poslastici, brez katerih ne mine nobeno veliko belokranjsko praznovanje. Odojek se v enem kosu peče nad žerjavico, božanski ok...
Poskusite ga lahko v Črnomlju.

Belokranjski žlinkrofi

V slovenskih pokrajinah žlinkrofe pripravljajo na različne načine. Najbolj znani so tisti iz Idrije, ki pa se od belokranjskih razlikujejo predvsem...
Poskusite jih lahko v Črnomlju.

Salovčki

Salovčki ali salovi keksi so piškoti, pripravljeni iz svinjskega sala in listnatega testa, pripravljenega z vzhajanjem testa. Oblikovani so v pod...

Ajdovi/édavi žganki/žganci po koroško

Sestavine:  za 4 osebe  40 dag ajdove moke 6 dl vode 1 kavna žlička soli 1 jedilna žlica olja polna žlica ocvirkov ali žlica do dve masla Pri...

Kvočevi nudlni

Po nadevu iz suhih hrušk, ki jih na Koroškem imenujejo kvoce (Mežiška dolina) oziroma kloce (Mislinjska in Dravska dolina), so dobili ime kvočevi...