Okusi mest

Okusi preteklosti, užitki sedanjosti


V čem so uživali lovci pred našim štetjem in s čim so zmagam nazdravljali rimski vojščaki? Pod kakšnimi jedmi so se šibile grajske in meščanske mize preteklosti in kakšne dobrote so se družile s skromnostjo vsakdanjika v preteklosti? Okušajte sladkost slovenskega medu, slanost slovenskega morja, zrelost sirov in plemenitost vina.

Kulinarična in vinska dediščina zgodovinskih mest Slovenije je užitek zase!

Smrekovo žganje Krucefix

Krucefix je unikatna družinska destilarna, ki ponuja nepozabno razvajanje in degustacijo hišnih žganj in likerjev. Z veseljem in gostoljubno sprej...
Tržič

Ekološko pivo Šlibar iz Tržiča

Ekološko pivo Šlibar iz Tržiča Na družinski ekološki kmetiji Šlibar so pred današnjimi gospodarji kmetovali že mnogi rodovi, po ekoloških...
Poskusite ga lahko v Tržiču

Velikonočna juha

Ena najstarejših velikonočnih jedi na Slovenskem je aleluja. Pripravljali so jo v mnogih slovenskih krajih, tudi v zgodovinskih mestih Idrija, Ž...
Poskusite jo lahko v Idriji

Tržiška prata

Ena od značilnih jedi Tržiča je »tržišk kosiv«. Sestavljajo ga pečenka oz. mesna štruca (prata, budl), solata in pražen krompir. Prat...
Poskusite jo lahko v Tržiču

PEHTRANOVA POTICA (recept novomeškega mojstra Judeža)

Sestavine: Testo 60 dag moke 3 dag kvasa 2 dcl mleka 14 dag sladkorja 14 dag masla (mehkega) 4 rumenjaki 1 vaniljev sladkor sol Nadev 15 dag masla ...
Poskusite jo lahko v Novem Mestu

Loška smojka

Loška smojka je stara, preprosta jed, ki je doma v Škofji Loki in bližnji okolici in je ne srečamo drugod. Včasih so jo pripravljale gospodinje,...
Poskusite jo lahko v Škofji Loki

Pletenica

Pletenice so bile nekoč obvezno darilo ob rojstvu otroka. Danes pa so tudi lepo okrašen dodatek na mizi ob praznikih. Sestavine:  60 dag moke 1/2 ...
Poskusite jo lahko v Brežicah

Mlinčevka

Malo drugačna sladica ali priloga k mesnim jedem. Sestavine: za testo za mlince  1 kg bele gladke moke 8-10 jajc 1 dcl olja mlačna voda po potrebi...
Poskusite jo lahko v Brežicah

Bizeljski ajdov kolač

Je največja kulinarična posebnost Bizeljskega, ki se nahaja na severnem delu občine Brežice. Kolač se mu reče zato, ker je bil zavit kot potica,...
Poskusite ga lahko v Brežicah

Pleteno srce

Nekoč je bilo pleteno srce osrednji dogodek poroke. Praznični kruh v obliki srca, pleten iz testenih kit in okrašen z okrasjem velike sporočilne v...
Poskusite ga lahko v Brežicah