Idrija

MESTO UNESCO DEDIŠČINE RUDNIKA ŽIVEGA SREBRA IN IDRIJSKE ČIPKE


Idrija je eden od lepših biserov Slovenije – mesto je znano po prefinjeni ročno klekljani idrijski čipki, okusnih idrijskih žlikrofih in rudniku živega srebra, ki je s svojo zapuščino vpisan na UNESCO Seznam svetovne dediščine. Pravi raj za aktivne ljubitelje narave pa predstavlja UNESCO Globalni Geopark Idrija.

Idrija

TIC IDRIJA

Kaj videti v tem mestu?

Spoznajte mesto


Živosrebrna zgodba

Idrija je neločljivo povezana z zgodbo drugega največjega rudnika živega srebra na svetu:

Antonijev rov – eden najstarejših ohranjenih vhodov v rudnik v Evropi iz leta 1500; vhod v rudnik je mogoč skozi Šelštev, stavbo, ki je služila kot prizivnica.

Grad Gewerkenegg – zgrajen v prvi polovici 16. stol., namenjen za upravo idrijskega rudnika; krasijo ga čudovite freske na dvoriščni fasadi; danes dom Mestnega muzeja Idrija.

Kamšt – rudniška črpalka z lesenim vodnim kolesom premera 13,6m, ki slovi kot največje ohranjeno tovrstno leseno vodno kolo v Evropi.

Topilnica HG – obnovljen rudniški objekt, kjer je mogoče spoznati razvoj žgalnih peči skozi pet stoletij ter postopek pridobivanja živega srebra.

Čipkarska šola Idrija – edina čipkarska šola na svetu, ki od ustanovitve dalje l. 1876 deluje neprekinjeno, velike zasluge za njeno ustanovitev pa ima Ivanka Ferjančič, prva učiteljica klekljanja v čipkarski šoli.

UNESCO globalni geopark Idrija – Geopark Idrija, ki obsega območje Občine Idrija, je z bogato naravno in kulturno dediščino eno najzanimivejših območij v Sloveniji. Lokacija na stičišču Dinaridov in Alp je botrovala izjemno pestremu in razčlenjenemu površju z globokimi grapami, obsežnimi planotami ter visokimi vrhovi, ki ponujajo pogled od Alp do Jadranskega morja.


Okusite mesto

S tradicionalnimi jedmi


V primeru dodatnih vprašanj nas kontaktirajte ali obiščite spletno stran posameznega mesta.