Ravne na Koroškem

Srce Koroške


Največje mesto na Koroškem, mesto železarjev, športa, jeklenih skulptur Forme vive in knjižnega bogastva. O kulturni rasti pričajo bogati fondi Koroške osrednje knjižnice, o zgodovini železarstva pa zanimive muzejske zbirke. Na Preškem Vrhu nad Kotljami Prežihova bajta utemeljuje spomin na pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. Pod mogočno Uršljo goro obiščite vodni raj, Ivarčko jezero, v samem mestu pa sodobno urejeno športno središče, ohranjena tehniška dediščina na območju Stare železarne predstavlja izhodišče kulturnega turizma v občini.

Ravne na Koroškem

TIC Ravne na Koroškem

Kaj videti v tem mestu?

Spoznajte mesto


Forma viva: s potepanjem po mestu odkrijte jeklene mojstrovine svetovnih umetnikov. Jeklene skulpture forme vive so znamenitost mesta Ravne na Koroškem. Umetniki, kiparji, iz petnajstih različnih držav, so v sodelovanju z jeklarskimi mojstri iz železarne Ravne ustvarili preko trideset izjemnih umetnin iz železa in jekla, ki bogatijo arhitekturno podobo mesta in okoliških krajev ter tvorijo eno izmed najbolj edinstvenih razstav na prostem v Evropi.

Grad Ravne/Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika: Grad Ravne stoji na prodnati terasi nad mestnim jedrom in je star že okoli petsto let. Po zadnji prenovi iz 19. stoletja današnji grad razkazuje neobaročni videz, sicer pa je stilno neenotna arhitektura rezultat številnih prezidav od pozne gotike do danes. 

V gradu od leta 1949 domuje tudi Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika,  splošna knjižnica, namenjena najširšemu krogu uporabnikov in osrednja območna knjižnica za Koroško.

Grajski park: največja urbana parkovna površina na Koroškem. Grajski park predstavlja estetski okras mesta, priljubljen kraj za vsakodnevni oddih in sprostitev ter lepa zelena pljuča Mežiške doline.

Cerkev sv. Egidija na Ravnah: poznoromanska cerkev iz konca 13. stoletja. Notranjščino cerkve krasi več vzidanih poznorenesančnih in zgodnjebaročnih nagrobnikov iz 17. in 18. stoletja. Zaradi bogate dvoladijske notranjščine, bogate stavbne zgodovine, kakovostne opreme in nenazadnje tudi svoje lege na pomolu v osrčju trga, se sv. Egidij uvršča med najkvalitetnejše sakralne spomenike v SV delu Slovenije.

Trško jedro: trško jedro Raven na Koroškem se razprostira v obsegu kot ga je upodobil J. V. Valvasor v drugi polovici 17. stoletja, strokovnjaki pa ga uvrščajo med pomembnejša naselbinska spomeniška območja Slovenije. Najlepši predel starega jedra je Stara ulica, ki vodi iz trga do župnijske cerkve sv. Egidija. 

Prežihova bajta: nad Kotljami je na Preškem vrhu Prežihova bajta, ki je od leta 1979 spominski muzej slovenskega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca (1893 – 1950). Bajta je značilna koroška stavba malega kmeta »bajtlerja«, ki nas z urejeno notranjostjo spominja na značilno okolje Prežihove mladosti, o Prežihovem delu pa pričajo življenjepisne in leposlovne drobtinice v muzeju.

Janeževa domačija: v najvišje ležeči vasi v Sloveniji, nad strnjenim jedrom s cerkvijo sv. Urha, leži Janeževa domačija. Mogočna stanovanjska hiša je izjemen primer ljudskega stavbarstva, ki v osnovi izvira iz 17. stoletja. 

 


V primeru dodatnih vprašanj nas kontaktirajte ali obiščite spletno stran posameznega mesta.