zgodbe preteklosti / 9. maja 2022

6. in 7. stoletje – zlata doba Kranja

Lamelni oklep in kopjasto orožje Ango – statusna simbola vojaške elite

Oglejte si najizjemnejšo poznoantično najdbo iz Kranja – lamelna oklepa in kopjasto orožje ango, kakršne so v 6. stoletju v Evropi nosili le najimenitnejši bizantinski in germanski vojščaki. Tako dobro ohranjenih tovrstnih oklepov ni mogoče videti nikjer drugje v Evropi.  Frankovska prisotnost je dokazana tudi z bogatimi ženskimi grobovi, kjer so našli pravo bogastvo. Zlati ženski grobovi skupaj z najdbo orožja kažejo na velik strateški položaj Kranja. Vsa arheološka odkritja so na ogled v Gorenjskem muzeju in ponujajo pravo zgodovinsko popotovanje. Replike starodavnega nakita so prekrasen trajen spominek, ki ga dobite v Kranjski hiši.

Agoni so kopja, ki so večinoma povsem oblita z železom, nasajena na lesen držaj. Gre za specialno orožje frankovske družbene elite in hkrati njen statusni simbol.  

Lamelni oklep je bil sestavljen iz nekaj manj kot 270 ozkih kovanih ploščic, t.i. lamel, ki so bili z usnjenimi jermeni sešiti v šest nizov, ti pa nato obešeni drug na drugega in so sestavljali oklep. Zaradi svoje zgradbe je bil izjemno trden in hkrati zelo gibljiv. Skrbna restavracija ob odkritju poškodovanega oklepa je omogočila njegovo natančno rekonstrukcijo in izdelavo prototipa, ki si ga lahko tudi nadenete.

Oglejte si Kranj