Odkrijte čar pomladi

v zgodovinskih mestih Slovenije


Ko cvetoče rože obarvajo ulice z živahnimi barvami in nežen vetrič osveži zrak, zgodovinska mesta oživijo s pomladno lepoto. Potopite se v bogato dediščino, družite se s kulturo in umetnostjo, ki tu prebivata od danes in od nekdaj, ter odkrijte čar teh brezčasnih destinacij. Od srkanja najboljše kave na mestnem trgu do živahnih festivalov, pristne kulinarike in nepozabnih razgledov, vsakdo najde nekaj, kar lahko doživi in v čemer lahko uživa.

Kako sodelujete?

osmerosmerki poiščite deset besed, ki so povezane s pomladjo v 21 zgodovinskih mestih.
Besede so napisane v osmih smereh: navpično, vodoravno, poševno, brano naprej ali nazaj. Ko najdete iskano besedo, z miško kliknite na prvo črko in povlecite do zadnje, da besedo označite.

Najlepši razgledi po izboru naših sledilcev

Odkrijte zanimive objekte in panoramske razglede, ki vas bodo pustili brez besed. Od očarljivih tlakovanih ulic, obdanih z barvitimi hišami, do mirnih sprehajališč ob rekah – slikoviti razgledi vas bodo navdihnili, da raziščete vsak skriti kotiček teh zgodovinskih mest.

Koper

Prenovljeni 54 m visoki koprski Zvonik oziroma mestni stolp z najstarejšim pojočim zvonom v srednji Evropi omogoča krožni razgled na fotogenične ulice Kopra in njegovo daljno okolico. Do razgledne ploščadi na višini 43 m obiskovalce vodijo 204 stopnice.

Kamnik

Pogled z Malega gradu na srednjeveško mestno jedro in Kamniško-Savinjske Alpe je nepozaben, piko na i pa mu daje poseben detajl – zeleno srce, ki vsem obiskovalcem, še posebej zaljubljencem, večnim romantikom in otrokom, služi kot ljubek okvir za fotografiranje.

Novo mesto

Razgledna ploščad Kapitelj na zvoniku stolne cerkve sv. Nikolaja ponuja na višini 24 m fascinanten pogled na vse štiri strani Novega mesta: na Trško goro, Gorjance s Trdinovim vrhom, mestno jedro in Marof. Do nje vodi notranje stopnišče s tremi vmesnimi ploščadmi z atraktivnim steklenim dnom.

Brežice

Mogočni sedem nadstropni vodovodni stolp je nekoč služil za oskrbo mesta s pitno vodo, danes pa na najvišji točki ponuja 360-stopinjski razgled na Brežice z okolico. Do razgledne točke se obiskovalci lahko povzpnejo po izvirnih kovinskih stopnicah ali z dvigalom.

Kranj

Zvonik cerkve sv. Kancijana se dviga kar 60 metrov visoko in obljublja nepozaben razgled na vse štiri strani neba. 163 stopnic vodi do razgledne ploščadi, od koder pogled seže na vse tri verige slovenskih Alp in na mesto v objemu dveh čarobnih rek, Save in Kokre.

Ptuj

Ptujski grad, stoletna trdnjava na vrhu hriba nad reko Dravo, ponuja osupljiv razgled na slikovito mestno jedro in Ptujsko jezero v daljavi. Vrhunec doživetja predstavlja vzpon na grajski grič, od koder seže pogled daleč v okolico in razkriva čarobnost enega najstarejših mest Slovenije.

Očarljivi trgi, ki jih boste želeli obiskati

Začutite utrip zgodovinskih mest na mestnih trgih, ki vas bodo očarali s svojo podobo, zgodbami, vzdušjem in ličnimi kavarnicami, ki vam bodo ponudile dobro kavo, sladek oddih in prijazen nasmeh.

Tartinijev trg v Piranu

Elipsasti trg ob piranskem mandraču krasijo bleščeči istrski tlakovci in spomenik najbolj znanemu meščanu, Giuseppeju Tartiniju. Med sprehodom se prepustite očarljivi arhitekturi palače Benečanka, piranske mestne hiše ter cerkve sv. Jurija, ki že stoletja bedi nad mestom.

Grajski trg v Žužemberku

Kljub vojnim dogodkom, ki so pustili svoj pečat, trg ohranja svojo impozantno prisotnost. Obiščite obnovljeno mogočno trdnjavo Auerspergov, ki je tudi prizorišče Trških dnevov, ter litoželezni vodnjak s kačjimi glavami, ki krasi Grajski trg že od 19. stoletja.

Kostanjevica na Krki

Edino slovensko mesto na otoku krasi stoletja nespremenjena zasnova s hišami ob glavnih prometnicah in razkriva edinstveno dediščino. Arhitekturno izstopajo novi grad, rojstna hiša zdravnika Ivana Oražna ter Vila Castanee, največja meščanska hiša na otoku.

Glavni trg v Slovenj Gradcu

Trg, obdan z zgodovinskimi stavbami in umetniškimi deli kot je Vodnjak življenja, predstavlja srce mestnega utripa. V njegovi neposredni bližini najdemo Koroški pokrajinski muzej, Koroško galerijo likovnih umetnosti ter sladko razvajanje pri Pergerjevih.

Glavni trg v Celju

V srednjem veku prizorišče živahnega dogajanja, danes pa pomembno prireditveno in družabno središče mesta v vseh letnih časih, kjer lahko občudujete zgodovinske sledi preteklosti kot je Marijino znamenje ter prisluhnete razburljivim zgodbam, ki jih ta trg nosi v sebi.

Stari trg v Slovenskih Konjicah

Sprehod skozi nizke trške hiše pastelnih barv vam odpre pot na trg, ki že od 12. stoletja ohranja svojo izvirno podobo. Na trgu se nahajata Mestna galerija Riemer in Konjiški muzej z izvirnim kužnim znamenjem ter impozantni bronasti kip konja, ki je zaščitni znak mesta.

Katerih pomladnih festivalov ne smete zamuditi?

Katere lokalne jedi morate poskusiti?