okusi mest / 4. maja 2022

Zeljševka

Odlična idrijska dobrota, narejena iz kvašenega testa, nadevana z drobnjakom.

število kosov: 10

Sestavine: 

Testo

  • 500 g moke (½ ostre in ½ mehke)
  • 0,5 dl olja
  • 1,5 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 1 majhna žlička soli
  • ½ kocke kvasa
  • ½ majhne žličke sladkorja.

Nadev

  • 100 g masla
  • 1 šopek drobnjaka
  • nekaj listov čebulnega zelenja
  • 1 šopek mete.

Priprava:

V mešanici mlačne vode in mleka raztopimo kvas in sladkor, medtem ko olje in sol zamešamo v moko. Prilijemo k moki in gnetemo tako dolgo, da dobimo elastično testo. Postavimo ga v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 50°C, da vzhaja.

Ko testo naraste na dvojno velikost, ga na pomokani deski razvaljamo približno 7 mm na debelo in namažemo z nadevom. Nadev pripravimo tako, da vsa našteta zelišča drobno zrežemo in jih na hitro ovenimo na segretem maslu.

Položimo v pomaščen pekač in ponovno vzhajamo. Pečemo 45 minut pri temperaturi 160 – 170°C. Še imamo ventilatorsko pečico, naj bo temperatura peke 10 – 20°C nižja.

Če želimo pripraviti sladko zeljševko, potem po namazanem testu posujemo še 100 g rozin in ščep sladkorja. Testu dodamo eno jajce in ustrezno zmanjšamo količino tekočine.

Poskusite jo lahko v Idriji