okusi mest / 25. novembra 2025

Kotlet krškopoljca

Specialiteta Krškega je je krškopoljski prašič krškopoljc, edina ohranjena slovenska avtohtona pasma prašiča, ki izhaja iz Krškega polja. Meso krškopoljcev ima dokazano boljše razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, je bolj zdravo, sočno, aromatično ter mehkejše kot meso drugih pasem. Obiščite Gostilno Kunst in poskusite jedi iz krškopoljca, ki so med najbolj tipičnimi jedmi Posavskega.

 

Krškopoljski prašič je bil zaradi svojih izjemnih lastnosti postavljen na sam vrh pomembnih rejnih živali. Njegova skromnost, prilagodljivost in odpornost so omogočali popolno izkoriščenost. Reja prašičev je bila v Posavju pomembna gospodarska dejavnost in ključna  za samooskrbo in preživetje lokalnega prebivalstva. Poseben poudarek so bile koline, ki so bile tradicionalni praznik, ko se je miza bogato obložila z mesnimi dobrotami. Prašič še danes simbolizira obilje, srečo, bogastvo in zadovoljstvo. (Povzeto po tekstu Od svinje do votivnega prašička, od rečnih poti do testenega ptička etnologinje dr. Ivanke Počkar.)

 

Kopun in krškopoljc v gostilni Kunst. Foto: Tomo Jeseničnik

Kotlet krškopoljca lahko poskusite v Krškem.