blog / 27. marca 2024

Kulturni festivali, utripajoče srce zgodovinskih mest

V slikovitih zgodovinskih mestih se na različnih festivalih vsako leto zberejo izvrstni umetniki, da bi skupaj z občinstvom ustvarili edinstveno izkušnjo. Ko umetniški utrip zaživi v starih mestnih jedrih, v posebni atmosferi, ki jo ponuja kombinacija žive umetnosti in kulturne dediščine, se zdi, kot da sta se preteklost in sedanjost zlila v eno in vam ponudila priložnost, da na nov, globlji način doživite lepoto slovenske kulture in umetnosti. Vsak festival, vsako prizorišče, ki oživi kot kulisa kulturnega dogajanja, soustvarja identiteto zgodovinskih mest in prinaša svoj košček v mozaik slovenske kulturne pokrajine, obogaten z raznolikostjo, ki je značilna za našo deželo. Odkrijte izjemno festivalsko dogajanje v slovenskih zgodovinskih mestih in doživite dušo slovenske kulture.

Jurjevanje

 

GLASBENI FESTIVALI

Če ste ljubitelj klasične glasbe, imate v zgodovinskih mestih veliko možnosti za vrhunske glasbene užitke v družbi eminentnih glasbenikov.

Na Piranskih glasbenih večerih, v čudovitem ambientu križnega hodnika minoritskega samostana, že desetletja zvenijo skladbe nagrajenih glasbenikov in skladateljev iz Slovenije in Evrope. Piran ob tem zablesti tudi kot kulturno-umetniški biser z neusahljivo glasbeno izobraževalno tradicijo, ki jo pooseblja tekmovanje Tartini.

Festival Seviqc Brežice je sinonim za staro glasbo, izjemno cenjen pri nas in v mednarodnih glasbenih krogih. Nastopajočim vrhunskim glasbenikom lahko v spomladanskem in poletnem času prisluhnete na izbranih prizoriščih kulturne dediščine, kot so viteška dvorana gradu Brežice, eni najimenitnejših baročnih dvoran na Slovenskem, Stari grad Celje ali celjska Stara grofija. Posebnost festivala Seviqc Brežice so avtentični inštrumenti in koncertni program, izvajan na čim bolj avtentičen način.

Težko bi si zamislili mogočnejšo kuliso, kot je okolje Žičke kartuzije, ponos Slovenskih Konjic. Nekdanji samostan kartuzijanskega verskega reda, vključno z obnovljeno cerkvijo sv. Janeza Krstnika, ob poletnih večerih postane prizorišče najrazličnejšega glasbenega dogajanja, združenega pod imenom Poletni večeri v Žički kartuziji. Izvajalcem sodobne oziroma popglasbe lahko tako prisluhnete v nekoliko drugačnem, meditativnem okolju žičke tihe lepotice, sredi neokrnjene narave in ob soju bakel.

Jazz ima pri nas globoke korenine, saj je bil prvi jazz festival v Sloveniji organiziran že leta 1960. Dediščino te v svetu zelo priljubljene in razvejane glasbene zvrsti ohranja, razširja in z izobraževanji krepi Festival slovenskega jazza na Ravnah na Koroškem, ki se v tem času prelevijo v središče slovenske jazzovske ustvarjalnosti in začasni dom znanih izvajalcev s svetovne jazzovske scene. Da jazz privablja številne zveste poslušalce, vsako leto dokazujejo tudi v Šentjurju, natančneje ob Slivniškem jezeru, kjer se poleti lahko udeležite festivala Ramna jazz.

Jazz Ravne

Ramna Jazz

V treh glasbenih večerih in družbi več kot 20 domačih in tujih narodnozabavnih ansamblih konec poletja oživi duh velikana slovenske narodnozabavne glasbe, Slavka Avsenika. Festival Avsenik vsako drugo leto v Begunje pri Radovljici privablja številne navdušence, ki se v izjemnem vzdušju spominjajo dediščine bratov Avsenik, ki sta močno zaznamovala evropski glasbeni prostor in seveda tudi rodne Begunje.

Festival Novomeško poletje vas od julija do avgusta na izbranih prizoriščih v središču in okolici Novega mesta razvaja s koncerti uveljavljenih domačih in tujih glasbenikov. Zakaj ne bi dolenjske prestolnice doživeli drugače, skozi glasbo?

FESTIVALI Z RAZLIČNIMI UMETNOSTMI

Festivali, ki obiskovalcem ponujajo več različnih umetniških zvrsti, v Sloveniji niso redkost, najdete jih tudi v zgodovinskih mestih.

Festival kulture Kostanjevica (FKK) je po nastanku mlad, a med obiskovalci že priljubljen festival, ki na različna prizorišča Kostanjevice na Krki, med katerimi izstopa eminentni muzej Galerija Božidar Jakac, prinaša različne kulturne vsebine, glasbo, gledališče, literaturo in vizualno umetnost, spremlja pa ga tudi bogat dodatni program.

Najboljši pesniki sveta in najboljša slovenska vina se konec avgusta (z)družijo na mednarodnem pesniškem festivalu Dnevi poezije in vina. Ta v starem mestnem jedru Ptuja in drugih slovenskih mestih z večernimi branji, koncerti, otroškim programom ter izbrano vinsko kapljico navdušuje obiskovalce.

Od 100 do 200 dogodkov v 70 dneh – Poletje v Celju vsekakor ni dolgočasno! V mestnem jedru Celja vas bogata bera poletnih glasbenih, literarnih, gledaliških in plesnih dogodkov privablja na najbolj znana celjska prizorišča, od Glavnega trga, dvorišča Knežjega dvora do Drevesne hiše in Starega gradu Celje.

Kaj je lepšega, kot da se od vročih poletnih dni poslovite z glasbo, gledališčem in poezijo? Če se izbrani dogodki dogajajo v starem mestnem jedru Škofje Loke, najbolj avtentičnega srednjeveškega mesta pri nas, pa še toliko bolje. Vabljeni na Pisano Loko.

Glasbeno raznoliki koncerti, kulturni, športni dogodki in kulinarična ponudba na ulicah Kranja med junijem in septembrom pričarajo Prešerno poletje. Posebej priporočamo obisk prizorišč – kranjskih kulturnih spomenikov, kot so grad Khislstein, Layerjeva hiša in stolp Škrlovec.

Grad ob romantičnem soju lune? Če v poletnem času obiščete Metliški grad, lahko doživite to in še več. Pa ne zaradi sicer zelo zanimivih razstav Belokranjskega muzeja, ki domujejo na gradu, pač pa zaradi prireditev, zbranih pod skupnim imenom Pridi zvečer na grad. V bogatem programu boste gotovo našli kaj zase, saj prirejajo koncerte, folklorne nastope, gledališke predstave, poezijo, pogovore, slišite lahko celo operne arije. Pridite torej poleti zvečer na grad Metlika!

Ali veste, kaj so bugarija, brač, bisernica in gudalo? Če ste pomislili na glasbo, ste imeli prav, kajti gre za ljudske inštrumente, ki se pri tradicionalnih plesih uporabljajo v Beli krajini. Belokranjski plesi, glasba in petje se skrbno ohranjajo, v središče dogajanja pa jih vsako leto postavi najstarejši slovenski folklorni festival Jurjevanje v Beli krajini. Slavljenje bogate belokranjske etnološke kulturne dediščine je v zadnjih letih preraslo v pravi mednarodni festival, ki se ga v Črnomlju udeležujejo folklorne skupine z vsega sveta, tako odrasle kot tudi otroške, ki imajo posebno sekcijo, imenovano Pastirče mlado. Jurjevanje v Beli krajini vas, skupaj s pestrim spremljevalnim programom, ki vključuje tradicionalno belokranjsko kulinariko, razstave in rokodelski sejem, v svoji družbi pričakuje v mesecu juniju.

GLEDALIŠKA IN FILMSKA UMETNOST

Gledališke predstave in filmi prinašajo estetske užitke, če pa si jih lahko ogledate obdani z raznoliko kulturno dediščino zgodovinskih mest, se užitek spremeni v čarobno doživetje.

V poletnih mesecih slovenska Istra zaživi kot ambientalno gledališče, saj obmorske kraje, med njimi Koper in Piran, obogati pester gledališki in plesni program uveljavljenega Primorskega poletnega festivala, ki ni le organizator, marveč tudi producent. Če si želite odlične gledališke predstave ogledati v okolju priobalnih trgov, ulic, starih palač in drugih zgodovinsko pomembnih prostorov starih mestnih jeder, potem se poleti odpravite v obalna zgodovinska mesta.

Na Jesenicah se novembra odvija tekmovalni gledališki festival Čufarjevi dnevi, ki ga prireja jeseniško Gledališče Toneta Čufarja. Na festivalu se za priznanja poteguje od šest do osem ljubiteljskih gledaliških skupin iz Slovenije in zamejstva; če se ga udeležite, lahko pomagate izbrati najboljšo predstavo po mnenju občinstva.

Dobri ljudje, dobri filmi in čudovito mesto, je filmski festival SHOTS v Slovenj Gradcu opisal režiser Slobodan Maksimović. V avgustu se Slovenj Gradec, mesto, glasnik miru, tako prelevi v kraj, v katerem lahko ob prelepi kulisi starega mestnega jedra uživate v stvaritvah sodobne filmske produkcije in kreativnosti z vseh vetrov.

POSEBNI FESTIVALI

Od kamnov do čipke – zgodovinska mesta ponujajo resnično pester nabor festivalskega dogajanja, ki pritegne obiskovalce od blizu in daleč.

Bi radi pokukali v geološko zgodovino Zemlje in spoznali, iz česa je zgrajena? Kamnom, mineralom in drugim skrivnim bogastvom iz nedrja Zemlje so posvečeni Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja – MINFOS, ki v Tržič vsako leto maja privabijo male in velike radovedneže. Največ zanimanja tradicionalno pritegnejo stojnice z vsega sveta, na katerih si lahko ogledate in kupite čudovite primerke obdelanih ali neobdelanih kamnov in nakita. Udeležite se lahko tudi predavanj in delavnic, ki jih vodijo strokovnjaki geologi.

Idrija se junija prelevi v središče čipkarstva in bogato klekljarsko znanje, ki sega v 17. stoletje, oživi na sodoben način. Festival idrijske čipke, tradicionalna prireditev, zazrta v prihodnost, že od leta 1953 slavi idrijsko in slovensko čipkarsko dediščino, ki je doživela mnoge reinterpretacije, poletela celo v vesolje in je zapisana tudi na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine. Na festivalu si lahko ogledate razstave, obiščete delavnice, se zabavate in se udeležite celo tekmovanja v klekljanju.


Odkrijte še druge najpomembnejše etnološko obarvane festivale, ki oživljajo kulturno dediščino in etnološke posebnosti slovenskih zgodovinskih mest.


 

Največji etnološki festival v Sloveniji v Kamnik vsako leto privabi več deset tisoč obiskovalcev. Dnevi narodnih noš so posvečeni oblačilni dediščini oz. narodnim nošam, ki jih v slavnostni povorki po kamniških ulicah nastopajoči iz vse Slovenije in tujine predstavijo obiskovalcem. Povorko in spremljajoče prireditve si lahko ogledate v septembru.

 

V slovenskih zgodovinskih mestih se vse leto veliko dogaja. Preverite še preostale prireditve in izberite najboljši način za preživljanje prostega časa.

Nazaj na vse prispevke