okusi mest / 4. maja 2022

Mlinčevka

Malo drugačna sladica ali priloga k mesnim jedem.

Sestavine:

za testo za mlince 

  • 1 kg bele gladke moke
  • 8-10 jajc
  • 1 dcl olja
  • mlačna voda po potrebi

za nadev 

  • 1 kg skute
  • 2-3 jajca
  • malo sladkorja
  • 1 vaniljin sladkor
  • 10-15 dag raztopljenega masla za polivanje, ki mu dodamo žličko olja

Priprava:

Zamesimo mehkejše testo za mlince in ga razdelimo na15 hlebčkov, ki naj počivajo 15 minut. Hlebčke razvaljamo v mlince v velikosti okroglega pekača in jih prevremo v slanem kropu. Mlince odcedimo in ohladimo na suhi krpi. Poparjene in ohlajene mlince polagamo v nameščen pekač, potresemo s skuto in prelijemo z eno žlico maščobe. Ponavljamo tako dolgo, dokler ne porabimo vseh mlincev in nadeva. Zadnje mlince premažemo s stepenim jajcem. Pečemo 1 uro pri 200 °C. Pečeno mlinčevko pustimo v modelu približno pol ure, da se malo ohladi. Nato jo stresemo iz modela in razrežemo na trikotnike, kot torto. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu. V nadev lahko dodamo rozine.

 

Avtor slike: Tomo Jeseničnik, Mlinčevka, Okusi Posavja

Poskusite jo lahko v Brežicah