blog / 5. oktobra 2020

Kolesarske poti v slovenskih zgodovinskih mestih

Spadate med kolesarske užitkarje, ki obožujejo kolesarske izlete po zanimivih pokrajinah? Morda vas navdihne tudi zgodba nadobudne popotnice Tjaše, ki je prekolesarila kar 847 km in v štirih dneh obiskala vsa slovenska zgodovinska mesta ter si tako prislužila naziv ambasadorke zgodovinskih mest.

Zgodovinska mesta Slovenije ponujajo nešteto urejenih kolesarskih poti, na katerih boste lahko uživali v naravi in prijetni rekreaciji. Več si preberite v našem blogu.

 

 

  • Brežice

 

Oglejte si Brežice in okolico na kolesih! Orlovska tura vas vodi mimo sotočja reke Krke in Save ter se pri brežiškem gradu spusti v Vrbino, lahko pa se podate na 30 km dolgo kolesarsko pot, ki vas pelje skozi mokriške gozdove. Na potep po deželi cvička vas vabi kolesarska pot, ki poteka na obronkih Gorjancev mimo vinogradov in hramov, kjer domuje ponos Dolenjske – vino cviček.

Več informacij o kolesarskih poteh v Brežicah dobite TUKAJ.

 

Celje ponuja odlično izhodišče za kolesarjenje z nezahtevnimi kolesarskimi potmi in cestami, ki vodijo do zanimivih okoliških destinacij – Starega gradu, Anskega vrha, Kunigunde, Šmohorja, Brnice, Svetine … Na Celjski koči si lahko ustrezno kolesarsko opremo tudi izposodite in na svoj mobilni telefon naložite interaktivne zemljevide.

Več informacij o kolesarskih poteh v Celju dobite TUKAJ.

 

Številne kolesarske poti, od lahkih ravninskih prog za družine, do najzahtevnejših vzdržljivostnih poti za izkušene kolesarje, ponuja Idrijsko hribovje. Pester izbor kolesarskih poti boste našli tudi Krajinskem parku Zgornja Idrijca, ki postreže s številnimi samotnimi potmi, divjimi grapami in bujnimi gozdovi, slapovi, tolmuni in izvire bistre vode.

Več informacij o kolesarskih poteh v Idriji dobite TUKAJ.

 

24 km dolga kolesarska pot po Jesenicah vam ponuja zanimive razgledne točke med Ukovo in Murovo ter na kolovozni poti pod pobočji Mežakle. Prav tako vas bo navdušila Savska kolesarska pot, ki je dolga 10 km ter 20 km dolga Vražja kolesarska pot, ki postreže z razgledi na Javorniške slapove, Zoisovim parkom, Savskimi jamami ter čudovitimi razgledi na Golico.

Več informacij o kolesarskih poteh na Jesenicah dobite TUKAJ.

 

Kolesarske poti do Arboretuma Volčji Potok, izvira Kamniške Bistrice ali vzpon proti Veliki Planini, nakazujejo, da je kolesarstvo v Kamniku pestro in raznoliko. Dolina Kamniške bistrice je še posebej priljubljena pri gorskih kolesarjih zaradi poti skozi Brsnike, ki velja za eno izmed lepših (a tudi zahtevnejših) kolesarskih poti. Poseben kolesarski izziv pa predstavlja vzpon na Veliko planino (1611 m).

Več informacij o kolesarskih poteh v Kamniku dobite TUKAJ.

 

V Kopru vas čakajo številne mestne kolesarske poti, medtem, ko zaledje obljublja prave kolesarske izzive, ki ob poti nagrajujejo s pravljičnimi razgledi. Pri načrtovanju kolesarskih izletov je nadvse pripročen zemljevid kolesarskih poti, ki ga lahko v obliki aplikacije prenesete tudi na svoj mobilni telefon.

Več informacij o kolesarskih poteh v Kopru dobite TUKAJ.

 

Kolesarske poti vas na območju Kostanjevice na Krki vabijo na sproščeno vožnjo po ravnicah ob Krki, tisti pa, ki si želite izzivov, se lahko podate med gorjanske griče. Priljubljena Panoramska kolesarska pot vam obljublja 15 km prijetne vožnje, Resljeva kolesarska pot je srednje zahtevna in dolga 29 km, podobno kot Cvičkova kolesarska pot. Pravi izziv za vašo kolesarsko kondicijo pa obeta 65 kilometrov dolga Trdinova kolesarska pot.

Več informacij o kolesarskih poteh v Kostanjevici na Krki dobite TUKAJ.

 

Savski drevored v Kranju obeta lahkoten in prijeten kolesarski izlet, nekoliko daljša (24 km), a primerna za družinski izlet, je kolesarska pot po Sorškem polju od Kranja do Škofje Loke je, med rekreativci, downhilarji in tekmovalci pa je najbolj priljubljena kolesarska tura na Sv. Jošt nad Kranjem. 28 km dolga proga je kot nalašč za krepitev kolesarske vzdržljivosti.

Več informacij o kolesarskih poteh v Kranju dobite TUKAJ.

 

Kolesarska pot Vidošiči je srednje težka 20 km dolga kolesarska pot, ki iz mestnega središča pelje naravnost med vinorodne griče in zidanice v vinsko prestolnico Drašiči. Pod Gorjance pa se zapeljete po kolesarski poti Ravnace, posebno vzdržljivost pa boste potrebovali za kolesarsko pot Kučar, ki vas pelje mimo Semiča, med travniki in polji, mimo reke Kolpe in Kučarjem, enim od najpomembnejših arheoloških najdišč v Beli krajini.

Več informacij o kolesarskih poteh v Metliki dobite TUKAJ.

 

Kolesarske poti v Piranu in okolici ponujajo vse, od enostavnih izletov za vso družino do zahtevnih poti za izkušene kolesarje. Pri načrtovanju izleta v naravo vam bo v veliko pomoč interaktivni zemljevid, na katerem so označene in opisane različne tematske poti, ki se vijejo po celotni slovenski Istri; Iz Pirana v Izolomimo krkavškega kamnaČez Istro za zahtevne so le nekatere izmed njih.

Več informacij o kolesarskih poteh v Piranu in okolici dobite TUKAJ.

 

Ptujsko zaledje predstavlja raj za kolesarje, saj ponuja več tematskih poti, kot so Ptujska romarska kolesarska potMestna kolesarska potJeruzalemska vinska cesta, skozi Ptuj pa je speljana tudi Dravska kolesarska pot, ki se vije skozi štiri države in je skupno dolga nekaj več kot 700 kilometrov. Zapeljete se lahko po eni od njenih etap, in sicer od Ptuja do Ormoža.

Več informacij o kolesarskih poteh na Ptuju dobite TUKAJ.

 

Novomeške lokalne ceste so primerne za rekreativno cestno kolesarjenje, medtem ko gozdne poti vabijo k bolj adrenalinski vožnji. Med najbolj znane kolesarske poti, ki imajo izhodišče ali cilj v Novem mestu, spadajo Po poti brusniške hrustavkeNa Trdinov vrhDolenjske Benetke, za zahtevne kolesarje pa tudi Trškogorska kolesarska potZemljevid dvanajstih tras vam bo v veliko pomoč.

Več informacij o kolesarskih poteh v Novem mestu najdete TUKAJ.

 

Označene kolesarske poti in karta kolesarskih vozlišč omogočajo obiskovalcem, da sami načrtujejo svoje kolesarske podvige. Med najbolj priljubljenimi cilji kolesarskih tur so Pokljuka, Bohinj, Vodiška planina, Jelovica, Sankaška koča … Če se odpravite na gorsko turo, ne pozabite na GPS-navigacijo ali pa najemite gorskokolesarskega vodnika. Če nimate kolesa, nič hudega, saj v Radovljici izposojajo kolesa za vso družino.

Več informacij o kolesarskih poteh v Radovljici najdete TUKAJ.

 

S kolesom se lahko odpravite k odkrivanju Žičke kartuzije, ki je v 12. stoletju postala dom kartuzijanskih menihov, zahtevnejša krožna kolesarska pot pa se začne pri Termah Zreče in pelje mimo Zreškega jezera, se spusti do samostana in nato vodi do Slovenskih Konjic ter nazaj do izhodiščne točke. Na kolesarski poti iz Zreč na Zlati grič lahko uživamo v razgledu na Slovenske Konjice ter Konjiško goro z ruševinami Starega gradu.

Več informacij o kolesarskih poteh v Slovenskih Konjicah dobite TUKAJ.

 

Pri načrtovanju kolesarskih izletov vam bo v pomoč kolesarska karta, ki predstavlja štiri izbrane trase: Šentjur tourPo sončnih kozjanskih gričihPesem južne železnice in Pot dobrih energij.  Prav vsaka obljublja nepozabne razglede po sončnih kozjanskih gričih in vrsto priložnosti za okušanje lokalnih dobrot.

Več informacij o kolesarskih poteh v Šentjurju dobite TUKAJ.

 

Škofjeloški hribi in doline ponujajo več sto kilometrov urejenih kolesarskih poti. Največja je združena v več kot 390 kilometrov dolgo Loško kolesarsko pot. Razdeljena je v 13 etap različnih težavnosti, vse pa so speljane mimo kulturnih spomenikov in lokalnih ponudnikov domačih dobrot (zloženko si lahko ogledate tukaj).

Več informacij o kolesarskih poteh v Škofji Loki dobite TUKAJ.

 

Tržič velja za destinacijo, ki je specializirana za turno kolesarjenje s kar 30 potmi tako za adrenalinske navdušence kot tudi za družine na kolesih. Te bodo izbrale lahko krožno turo čez krajinski park Udin boršt ali pa Pot treh zvonov. Ena najlepših in najbolj razglednih kolesarskih tur na Gorenjskem je speljana ob vznožju najdaljše slovenske gore Košute, vztrajni bodo prevozili 132 kilometrov turnokolesarske poti Trans Karavanke, le najbolj izkušeni gorski kolesarji pa si bodo upali prečiti Košuto tik pod njenim grebenom.

Več informacij o kolesarskih poteh v Tržiču dobite TUKAJ.

 

Žužemberške znamenitosti, kot so cerkev sv. Neže, ostanki venetskih naselij in papirnice, mlini, rimski nagrobniki, lahko obiščete tudi na kolesu. Odpravite se lahko po rimski cesti nad dolino reke Krke ali Župančičevi kolesarski poti, za zahtevne kolesarje pa bo ravno pravšnji izziv pot Mirna gora–Črnomelj, ki se vzpne na najvišji vrh Bele krajine Mirno goro (1047 m).

Več informacij o kolesarskih poteh v Žužemberku dobite TUKAJ.

 

Podajte se s kolesom na pot odkrivanja lepot Slovenije, kjer je nešteto osupljivih kolesarskih poti.

Za daljše izlete vam priporočamo, da izberete turistične pakete slovenskih zgodovinskih mest, ki vam omogočajo še bolj pristno doživljanje mestnih doživetij.

Odkrijte zgodovinska mesta CeljeŠentjur, Slovenske Konjice, Ptuj, ŽužemberkNovo mesto, Kostanjevica na Krki, MetlikaKamnikKranjRadovljica, Škofja LokaTržič, JeseniceIdrijaKoperPiran.

Nazaj na vse prispevke