blog / 25. maja 2023

Kolesarske poti v slovenskih zgodovinskih mestih

Spadate med kolesarske užitkarje, ki obožujejo kolesarske izlete po zanimivih pokrajinah? Morda vas navdihne tudi zgodba nadobudne popotnice Tjaše, ki je prekolesarila kar 847 km in v štirih dneh obiskala vsa slovenska zgodovinska mesta ter si tako prislužila naziv ambasadorke zgodovinskih mest.

Zgodovinska mesta Slovenije ponujajo nešteto urejenih kolesarskih poti, na katerih boste lahko uživali v naravi in prijetni rekreaciji. Več si preberite v našem blogu.

 

Brežice

Oglejte si Brežice in okolico na kolesih! Orlovska tura vas vodi mimo sotočja reke Krke in Save ter se pri brežiškem gradu spusti v Vrbino, lahko pa se podate na 30 km dolgo kolesarsko pot, ki vas pelje skozi mokriške gozdove. Na potep po deželi cvička vas vabi kolesarska pot, ki poteka na obronkih Gorjancev mimo vinogradov in hramov, kjer domuje ponos Dolenjske – vino cviček.

Več informacij o kolesarskih poteh v Brežicah dobite TUKAJ.

Celje

Celje ponuja odlično izhodišče za kolesarjenje z nezahtevnimi kolesarskimi potmi in cestami, ki vodijo do zanimivih okoliških destinacij – Starega gradu, Anskega vrha, Kunigunde, Šmohorja, Brnice, Svetine … Na Celjski koči si lahko ustrezno kolesarsko opremo tudi izposodite in na svoj mobilni telefon naložite interaktivne zemljevide.

Več informacij o kolesarskih poteh v Celju dobite TUKAJ.

Črnomelj

Priložnosti za kolesarjenje v okolici Črnomlja in Beli krajini je veliko. Zelo slikovita je denimo kolesarska pot Damelj, ki vas popelje do najjužnejše točke Slovenije in mimo spominske hiše pesnika Otona Župančiča, ali pa Poljanska kolesarska pot, ki kondicijsko dobro pripravljene kolesarje vodi ob reki Kolpi, v svetu miru in tišine. Vse kolesarske poti imajo svoj zemljevid, ki si ga lahko prenesete na telefon.

Idrija

Številne kolesarske poti, od lahkih ravninskih prog za družine, do najzahtevnejših vzdržljivostnih poti za izkušene kolesarje, ponuja Idrijsko hribovje. Pester izbor kolesarskih poti boste našli tudi Krajinskem parku Zgornja Idrijca, ki postreže s številnimi samotnimi potmi, divjimi grapami in bujnimi gozdovi, slapovi, tolmuni in izvire bistre vode.

Več informacij o kolesarskih poteh v Idriji dobite TUKAJ.

Jesenice 

24 km dolga kolesarska pot po Jesenicah vam ponuja zanimive razgledne točke med Ukovo in Murovo ter na kolovozni poti pod pobočji Mežakle. Prav tako vas bo navdušila Savska kolesarska pot, ki je dolga 10 km ter 20 km dolga Vražja kolesarska pot, ki postreže z razgledi na Javorniške slapove, Zoisovim parkom, Savskimi jamami ter čudovitimi razgledi na Golico.

Več informacij o kolesarskih poteh na Jesenicah dobite TUKAJ.

Kamnik

Kolesarske poti do Arboretuma Volčji Potok, izvira Kamniške Bistrice ali vzpon proti Veliki Planini, nakazujejo, da je kolesarstvo v Kamniku pestro in raznoliko. Dolina Kamniške bistrice je še posebej priljubljena pri gorskih kolesarjih zaradi poti skozi Brsnike, ki velja za eno izmed lepših (a tudi zahtevnejših) kolesarskih poti. Poseben kolesarski izziv pa predstavlja vzpon na Veliko planino (1611 m).

Več informacij o kolesarskih poteh v Kamniku dobite TUKAJ.

Koper

V Kopru vas čakajo številne mestne kolesarske poti, medtem, ko zaledje obljublja prave kolesarske izzive, ki ob poti nagrajujejo s pravljičnimi razgledi. Pri načrtovanju kolesarskih izletov je nadvse pripročen zemljevid kolesarskih poti, ki ga lahko v obliki aplikacije prenesete tudi na svoj mobilni telefon.

Več informacij o kolesarskih poteh v Kopru dobite TUKAJ.

Kostanjevica na Krki

Kolesarske poti vas na območju Kostanjevice na Krki vabijo na sproščeno vožnjo po ravnicah ob Krki, tisti pa, ki si želite izzivov, se lahko podate med gorjanske griče. Priljubljena Panoramska kolesarska pot vam obljublja 15 km prijetne vožnje, Resljeva kolesarska pot je srednje zahtevna in dolga 29 km, podobno kot Cvičkova kolesarska pot. Pravi izziv za vašo kolesarsko kondicijo pa obeta 65 kilometrov dolga Trdinova kolesarska pot.

Več informacij o kolesarskih poteh v Kostanjevici na Krki dobite TUKAJ.

Kranj

Savski drevored v Kranju obeta lahkoten in prijeten kolesarski izlet, nekoliko daljša (24 km), a primerna za družinski izlet, je kolesarska pot po Sorškem polju od Kranja do Škofje Loke je, med rekreativci, downhilarji in tekmovalci pa je najbolj priljubljena kolesarska tura na Sv. Jošt nad Kranjem. 28 km dolga proga je kot nalašč za krepitev kolesarske vzdržljivosti.

Več informacij o kolesarskih poteh v Kranju dobite TUKAJ.

Metlika

Kolesarska pot Vidošiči je srednje težka 20 km dolga kolesarska pot, ki iz mestnega središča pelje naravnost med vinorodne griče in zidanice v vinsko prestolnico Drašiči. Pod Gorjance pa se zapeljete po kolesarski poti Ravnace, posebno vzdržljivost pa boste potrebovali za kolesarsko pot Kučar, ki vas pelje mimo Semiča, med travniki in polji, mimo reke Kolpe in Kučarjem, enim od najpomembnejših arheoloških najdišč v Beli krajini.

Več informacij o kolesarskih poteh v Metliki dobite TUKAJ.

Novo mesto

Novomeške lokalne ceste so primerne za rekreativno cestno kolesarjenje, medtem ko gozdne poti vabijo k bolj adrenalinski vožnji. Med najbolj znane kolesarske poti, ki imajo izhodišče ali cilj v Novem mestu, spadajo Po poti brusniške hrustavkeNa Trdinov vrhDolenjske Benetke, za zahtevne kolesarje pa tudi Trškogorska kolesarska potZemljevid dvanajstih tras vam bo v veliko pomoč.

Več informacij o kolesarskih poteh v Novem mestu najdete TUKAJ.

Piran

Kolesarske poti v Piranu in okolici ponujajo vse, od enostavnih izletov za vso družino do zahtevnih poti za izkušene kolesarje. Pri načrtovanju izleta v naravo vam bo v veliko pomoč interaktivni zemljevid, na katerem so označene in opisane različne tematske poti, ki se vijejo po celotni slovenski Istri; Iz Pirana v Izolomimo krkavškega kamnaČez Istro za zahtevne so le nekatere izmed njih.

Več informacij o kolesarskih poteh v Piranu in okolici dobite TUKAJ.

Ptuj

Ptujsko zaledje predstavlja raj za kolesarje, saj ponuja več tematskih poti, kot so Ptujska romarska kolesarska potMestna kolesarska potJeruzalemska vinska cesta, skozi Ptuj pa je speljana tudi Dravska kolesarska pot, ki se vije skozi štiri države in je skupno dolga nekaj več kot 700 kilometrov. Zapeljete se lahko po eni od njenih etap, in sicer od Ptuja do Ormoža.

Več informacij o kolesarskih poteh na Ptuju dobite TUKAJ.

Radovljica

Iz mestnega jedra Radovljice vodijo poti k najbolj privlačnim destinacijam, kot sta Bled in Jamnik, del turno-kolesarskega omrežja pa je tudi sedem slikovitih krožnih tur, ki vas po makadamih in kolovozih popeljejo na podeželje, v planine in sosednje kraje. Če se na kolo radi usedete vsi, tudi mlajši družinski člani, izberite lažjo kolesarsko turo, kot je denimo tista, ki povezuje Radovljico in bližnje Begunje in ponuja številna doživetja. Zahtevnejši gorski kolesarji izberite pot na Jelovico in planine pod Roblekom – nagrajeni boste z razgibanimi potmi skozi gozdove in osupljivimi razgledi.

Zemljevid tras najdete tukaj.

Ravne na Koroškem

V bližini Raven na Koroškem boste kolesarski navdušenci odkrili gosto mrežo manj prometnih kolesarskih poti, ki vam bodo pokrajino med Alpami in reko Dravo približale na edinstven način. Če želite Ravne doživeti na adrenalinski način, lahko v kolesarskem parku Poseka preizkusite zanimive proge kot sta Šnep Pepi flow in Enduro Bavči. Gorsko kolesarjenje v mestu, to pa je nekaj posebnega, kajne? Dodajmo, da vas na vrhu parka pričaka tudi imeniten razgled na mesto in okoliške hribe.

Kolesarsko karto Koroške najdete tukaj.

Slovenj Gradec

Slovenj Gradec z okolico ponuja številne možnosti za kolesarjenje, tako za rekreativne kot tudi za profesionalne kolesarje. Z družino boste uživali ob panoramskih razgledih in tehniški dediščini infrastrukturno najbolje urejene kolesarske poti Štrekna, dolge 24 kilometrov. Zahtevnejšim kolesarjem bo v izziv kolesarska pot, speljana okrog Uršlje gore in po kateri vsako prvo soboto v septembru poteka tudi znana prireditev S kolesom okoli Uršlje gore.

Slovenske Konjice

S kolesom se lahko odpravite k odkrivanju Žičke kartuzije, ki je v 12. stoletju postala dom kartuzijanskih menihov, zahtevnejša krožna kolesarska pot pa se začne pri Termah Zreče in pelje mimo Zreškega jezera, se spusti do samostana in nato vodi do Slovenskih Konjic ter nazaj do izhodiščne točke. Na kolesarski poti iz Zreč na Zlati grič lahko uživamo v razgledu na Slovenske Konjice ter Konjiško goro z ruševinami Starega gradu.

Več informacij o kolesarskih poteh v Slovenskih Konjicah dobite TUKAJ.

Šentjur

Pri načrtovanju kolesarskih izletov vam bo v pomoč kolesarska karta, ki predstavlja štiri izbrane trase: Šentjur tourPo sončnih kozjanskih gričihPesem južne železnice in Pot dobrih energij.  Prav vsaka obljublja nepozabne razglede po sončnih kozjanskih gričih in vrsto priložnosti za okušanje lokalnih dobrot.

Več informacij o kolesarskih poteh v Šentjurju dobite TUKAJ.

Škofja Loka

Škofjeloški hribi in doline ponujajo več sto kilometrov urejenih kolesarskih poti. Največja je združena v več kot 390 kilometrov dolgo Loško kolesarsko pot. Razdeljena je v 13 etap različnih težavnosti, vse pa so speljane mimo kulturnih spomenikov in lokalnih ponudnikov domačih dobrot (zloženko si lahko ogledate tukaj).

Več informacij o kolesarskih poteh v Škofji Loki dobite TUKAJ.

Tržič

Tržič velja za destinacijo, ki je specializirana za turno kolesarjenje s kar 30 potmi tako za adrenalinske navdušence kot tudi za družine na kolesih. Te bodo izbrale lahko krožno turo čez krajinski park Udin boršt ali pa Pot treh zvonov. Ena najlepših in najbolj razglednih kolesarskih tur na Gorenjskem je speljana ob vznožju najdaljše slovenske gore Košute, vztrajni bodo prevozili 132 kilometrov turnokolesarske poti Trans Karavanke, le najbolj izkušeni gorski kolesarji pa si bodo upali prečiti Košuto tik pod njenim grebenom.

Več informacij o kolesarskih poteh v Tržiču dobite TUKAJ.

Žužemberk

Žužemberške znamenitosti, kot so cerkev sv. Neže, ostanki venetskih naselij in papirnice, mlini, rimski nagrobniki, lahko obiščete tudi na kolesu. Odpravite se lahko po rimski cesti nad dolino reke Krke ali po srednje zahtevni Suhokranjski kolesarski poti. Če boste povezali Žužemberk in Novo mesto, pa izberite atraktivno Medvedovo kolesarsko pot. Trasa je zaradi obilice kilometrov dolga in malce napornejša, zato vam v poletnih mesecih priporočamo, da se ohladite v reki Krki, na urejenem kopališču v Žužemberku.

 

Podajte se s kolesom na pot odkrivanja lepot Slovenije, kjer je nešteto osupljivih kolesarskih poti.

Raje kot kolo izberete katero drugo zeleno prevozno sredstvo? V zgodovinska mesta Slovenije se lahko odpravite tudi z vlakom ali avtobusom in doživite kulturo drugače.

Nazaj na vse prispevke