blog / 13. maja 2020

Doživetja v naravi zgodovinskih mestih – 1. del

Sončni dnevi vabijo v naravo, ki obdaja slovenska zgodovinska mesta in ponuja nešteto možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa.

Številne kolesarske in pohodniške poti ponujajo dih jemajoče razglede na neokrnjeno naravo in vabijo k odkrivanju naravnih, kulturnih in tehničnih znamenitosti ter okušanju domačih dobrot lokalnih ponudnikov.

Odkrijte najlepša doživetja v naravi, ki jih nudijo zgodovinska mesta IdrijaCeljeJeseniceKamnikKoperKostanjevica na KrkiKranj in Metlika.

 

Celje – Sprehod ob Šmartinskem jezeru

Ne glede na to, ali iščete sprehajalne, pohodne, gozdne ali planinske poti, boste v Celju našli tisto, kar je po vašem okusu, saj je Celje mesto doživetij! Spoznajte idilične izletniške točke, ki jih lahko doživite peš ali s kolesom, ter preverite njihovo pestro ponudbo lokalnih posebnosti.

POHODNIŠTVO

Priljubljena točka mnogih pohodnikov in sprehajalcev je Šmartinsko jezero, do katerega vodi lepo urejena sprehajalna in kolesarska pot. Na jezeru je mogoča tudi rekreacija na vodi (izposoja čolnov, pedalinov, kajakov, SUPanje …) in športni ribolov. Zelo priljubljen je tudi Miklavški hrib. Na vrhu si lahko povzpnete na razgledni stolp, od koder se razprostira čudovit razgled na staro mestno jedro, reko Savinjo in Stari grad, pogled pa seže vse do Paškega Kozjaka, Konjiške gore in Pohorja. Med priljubljenejše pohodniške destinacije nedvomno spada tudi Celjska koča (652 m), od koder se lahko povzpnete na Tolsti vrh (834 m) ali na Grmado (718 m).

Več informacij o pohodniških poteh v Celju dobite TUKAJ!

KOLESARJENJE

Celje zaradi razgibanega terena velja za odlično izhodišče za kolesarjenje. Nezahtevne kolesarske poti in ceste vodijo do zanimivih okoliških destinacij – Starega gradu, Anskega vrha, Kunigunde, Šmohorja, Brnice, Svetine … Na Celjski koči si lahko ustrezno kolesarsko opremo tudi izposodite in na svoj mobilni telefon naložite interaktivne zemljevide.

Več informacij o kolesarskih poteh v Celju dobite TUKAJ.

POSEBNE PUSTOLOVŠČINE 

Okolju prijazen Pustolovski park Celjska koča je zasidran med drevesnimi debli in krošnjami ter ponuja  poligone za vse starostne skupine (predšolski otroci, otroci do 15 let, odrasli). Tri proge različnih težavnostnih stopenj s skupno 32 vadbenimi elementi zagotavljajo pustolovščino za vse tipe adrenalinskih navdušencev.

 

Idrija – S kolesom na Črni vrh

Idrija je raj za rekreativne pohodnike in planince. Izjemne skrite zaklade narave ponuja Unesco Globalni Geopark Idrija, ki povezuje naravo in kulturo ter ponuja vrsto najrazličnejšimi aktivnosti. V karti Geoparka Idrija je označenih kar 22 kolesarskih in pohodnih tematskih poti. Skozi Unesco Globalni Geopark Idrija vodita tudi Slovenska planinska pot in Via Alpina.

POHODNIŠTVO

Naravoslovna učna pot ob Rakah vam ponuja lagoden „ravninski“ sprehod, ki vas vodi ob levem bregu Idrijce, mimo visečih mostov, ki so imenitna razgledišča nad reko Idrijco, do edinstvenega Divjega jezera. Vzpona željni pohodniki se lahko povzpnete na hrib Hleviše (905 m), do katerega iz mesta vodi prijetna, lepo označena pot. Pot po razglednih vrhovih nad Črnim Vrhom vas pripelje do Javornika (1240 m), če pa ste na lovu za najlepšimi razgledi, vam priporočamo vzpon na Hudournik (1148 m), ki ponuja najlepšo razgledno točko Vojskarske planote. Za večdnevne planinske pohode pa je priljubljena Idrijskocerkljanske planinska pot, ki je dolga 184 km in poteka po razgibanem svetu od Porezna do Javornika.

Več informacij o pohodniških poteh v Idriji dobite TUKAJ.

KOLESARJENJE

Idrijsko hribovje ponuja številne kolesarske poti, od lahkih ravninskih prog za družine, do najzahtevnejših vzdržljivostnih poti za izkušene kolesarje. Pester izbor kolesarskih poti ponuja tudi Krajinski park Zgornja Idrijca, ki nam postreže številne samotne poti, divje grape in bujne gozdove, slapove, tolmune in izvire bistre vode.

Več informacij o kolesarskih poteh v Idriji dobite TUKAJ.

POSEBNE PUSTOLOVŠČINE 

Nepozabno doživetje za družine in posameznike ter odlična izhodiščna točka za raziskovanje naravne in kulturne dediščine Geoparka Idrija ponuja Center za obiskovalce UNESCO globalnega geoparka Idrija. Razstava “Zapisano v kamninah” ponuja zanimivo, interaktivno popotovanje v geološko preteklost, kjer spoznate zgodbo o idrijskem nastanku ter se seznanili z našimi kulturnimi in naravnimi znamenitostmi.

 

Jesenice – Pohod na Golico

Jesenice so mesto jekla in pa narcis! V pomladnem času njihovi beli cvetovi mehko prekrijejo pobočja okoliških hribov. Jesenice so tudi vključene v dve etapi veličastne, 270 km dolge pohodniške poti v Julijskih Alpah – Juliana trail, ki nas vodi po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka.

POHODNIŠTVO

Prijetno sprehajališče ponuja tudi Zoisov park, kjer se nahaja botanični vrt Karla Zoisa, brata bolj znanega barona Žige Zoisa, gozdna učna pot ter smaragdno zeleno jezero. Razgledni Španov vrh (1334 m) trud nagrajuje s čudovitim razgledom na Julijske Alpe in Karavanke. Tistim, ki se želijo povzpeti še višje, pa priporočam vzpon na Golico (1836 m). Vrh, po katerem je dobila tudi ime najbolj znana Avsenikova polka, slovi po narcisnih poljanah. Nižje cvetijo že v maju, višje pa v juniju. Pri načrtovanju vašega naslednjega podviga vam lahko koristita tudi pohodniška karta Jesenic  in panoramska karta Jesenic.

Več informacij o pohodniških poteh na Jesenicah dobite TUKAJ.

KOLESARJENJE

24 km dolga kolesarska pot po Jesenicah vam ponuja zanimive razgledne točke med Ukovo in Murovo ter na kolovozni poti pod pobočji Mežakle. Savska kolesarska pot je dolga 10 km, na njej pa odkrijete Blažunovo kaščo, ostanke utrdbe pred HE Moste, HE Moste in pokopališče na Blejski Dobravi, ki velja za arhitekturno znamenitost. Vražja kolesarska pot pa je dolga 20 km in vas navdušuje z razgledi na Javorniške slapove, nabirališčem fosilov – Spodnja počivala, Zoisovim park, Savskimi jamami, travniki narcis v mesecu maju ter čudovitimi razgledi na Golico.

Več informacij o kolesarskih poteh na Jesenicah dobite TUKAJ.

POSEBNE PUSTOLOVŠČINE V NARAVI

Posebne pustolovščine boste doživeli na MežakliTam si lahko ogledate sotesko Vintgar in slap Šumnaravni most in partizansko bolnicoSnežno jamo in planino Obranca ter skalni osamelec Poljanska Baba.

Kamnik – Sprehod na Stari grad

S svojimi številnimi gorniškimi in pohodniškimi potmi Kamnik ponuja aktivno sprostitev v naročju gora. Razgibana krajina Kamniško – Savinjskih Alp ponuja lahkotne sprehode ob travnikih in gozdovih ter prave gorske ture mimo planinskih koč po urejenih planinskih poteh.

POHODNIŠTVO

Odkrijte številne tematske pešpoti na območju Kamnika. Za tiste, ki si želijo gorskega zraka so na voljo poti iz doline Kamniške Bistrice proti Veliki planini ali iz Tuhinjske doline proti Menini planini. Med domačini je priljubljen vzpon na Sv. Primoža nad Kamnikom (826 m), kjer pohodnike na vrhu pričaka razgled na celotno Ljubljansko kotlino. Lahek vzpon na Stari grad nad Kamnikom traja le dobre pol ure, za bogato izplačilo razgleda na Polhograjsko hribovje, Julijske Alpe, Karavanke, Kamniško-Savinjske alpe do Tuhinjske doline.

Več informacij o pohodniških poteh v Kamniku dobite TUKAJ.

KOLESARJENJE

Vožnja z mestnim kolesom do Arboretuma Volčji Potok, s cestnim kolesom proti izviru Kamniške Bistrice ali z gorskim kolesom vzpon proti Veliki Planini, so samo nekateri pokazatelji, da je kolesarstvo doma v Kamniku. Dolina Kamniške bistrice je še posebej priljubljena pri gorskih kolesarjih zaradi poti skozi Brsnike, ki velja za eno izmed lepših (a tudi zahtevnejših) kolesarskih poti. Pravi kolesarski izziv pa predstavlja tudi vzpon na Veliko planino (1611 m).

Več informacij o kolesarskih poteh v Kamniku dobite TUKAJ.

POSEBNE PUSTOLOVŠČINE 

Arboretum Volčji Potok ponuja 85 ha zelenih površin, na katerih spomladi zacveti pol milijona narcis, 200.000 dvoletnic, 50 sort magnolij … Najmlajši si lahko ogledajo dinozavre in kite v naravni velikosti ter se zabavajo na prostornem otroškem igrišču.

 

Koper – Opazovanje narave v Škocijanskem zatoku

Koper vas vabi, da se sprehodite po razgibani in neokrnjeni pokrajini Slovenske Istre. Popestrite si dan ob prijetni obmorski klimi, med griči in ravnicami tematskih poti, ki vam pripovedujejo zgodbe o kulturnih in naravnih zakladih Slovenskega primorja.

POHODNIŠTVO

Sproščeno razpoloženje mesta Koper privlači sprehajalce prav vse dni v letu. Le korak od mestnega središča koprsko zaledje navdušuje z idilično podobo značilne istrske dediščine. Tam se vam ponuja 15 tematskih poti, ki vodijo do panoramskih točk, skozi simpatične istrske vasice in mimo oljčnih nasadov, ob poti pa srečate številne kulturne znamenitosti in okusite izbrane istrske dobrote prijaznih domačinov.  Skriti biser narave pa je tudi Dolina dragonje, katere spodnji tok je od leta 1990 zavarovan kot naravni spomenik.

Več informacij o pohodniških poteh v Kopru dobite TUKAJ.

KOLESARJENJE

Koper ponuja številne mestne kolesarske poti, medtem, ko zaledje kolesarjem obljublja prave kolesarske izzive, ki ob poti nagrajujejo s pravljičnimi razgledi. Pri načrtovanju vam lahko koristi zemljevid kolesarskih poti, ki ga lahko v obliki aplikacije prenesete tudi na svoj mobilni telefon.

Več informacij o kolesarskih poteh v Kopru dobite TUKAJ.

POSEBNE PUSTOLOVŠČINE

Le streljaj od mestnega središča se nahaja naravni rezervat Škocjanski zatok, ki ponuja urejeno krožno učno pot z opazovališči, od koder lahko opazujete živali v svojem naravnem okolju. Naravni rezervat, ki se razprostira na 122 hektarjev, velja za največje polslano mokrišče v Sloveniji, kjer živi kar 253 različnih vrst pticistrsko govedo in kamarški konji. Otroci lahko konje tudi jahajo.

 

Kostanjevica na Krki – Veslanje po reki Krki

Kostanjevica na Krki je edino in najmanjše mesto v Sloveniji, ki leži na rečnem otoku, okrog katerega se vije reka Krka. V njeni okolici lahko uživate v sprehodihkolesarjenju in ježi konj, lahko pa se podate na raziskovanje kiparske umetnine v Formi vivi.

POHODNIŠTVO

Sprehajalcem in pohodnikom posebne pustolovščine v naravi ponuja Krakovski gozd, ki v svojem osrčju skriva območje, ki je od leta 1952 zavarovano kot pragozdni rezervat. Ob robu tega dela poteka 8 kilometrov dolga Resslova pot. Krožna pešpot povezuje močvirje Trstenik, osrednji del gozda, obrobje naravnega rezervata in poplavne travnike ob reki Krki. Večji pohodniški izziv ponuja Trdinova pot po Gorjancih, ki je dolga 23 km, pri Kostanjeviški jami pa lahko izberete Pot na Kičer, ki je dolga 6 km.

Več informacij o aktivnih doživetjih v Kostanjevici na Krki dobite TUKAJ.

KOLESARJENJE

Kolesarske poti vas na območju Kostanjevice na Krki popeljejo na sproščeno vožnjo po ravnicah ob Krki, izzivov željni pa se lahko podajo med gorjanske griče in bukove gozdove. Priljubljena Panoramska kolesarska pot vam obljublja 15 km prijetne vožnje, Resljeva kolesarska pot je srednje zahtevna in dolga 29 km, podobno kot Cvičkova kolesarska pot. Pravi izziv za vašo kolesarsko kondicijo pa obeta 65 kilometrov dolga Trdinova kolesarska pot.

Več informacij o kolesarskih poteh v Kostanjevici na Krki dobite TUKAJ.

POSEBNE PUSTOLOVŠČINE V NARAVI

Spoznajte mesto malo drugače in se okoli mestnega otoka popeljite po reki Krki s tipičnim kostanjeviškim čolnom iz Mestne čolnarne. Vožnja vas bo navdušila s čudovitimi razgledi na staro mestno jedro, okoliške griče, posejane z vinogradi ter zelene Gorjance, ki jih je v svojih delih ovekovečil slovenski pisatelj Janez Trdina.

 

Kranj – Sprehod po kanjonu reke Kokre

Prešernovo mesto Kranj, ki leži na visokem pomolu nad sotočjem rek Save in Kokre, ponuja edinstvena doživetja v naravi, kot je na primer sprehod po enem izmed najglobljih mestnih kanjonov v Evropi. Kranj je mesto, kjer ste z eno nogo v mestnem središču, z drugo pa že v naravi in med hribi.

POHODNIŠTVO

Sprehod po 30 metrov globokem kanjonu reke Kokre pod mestom je posebnost v svetovnem merilu, saj velja za drugi najvišji kanjon ob mestu v Evropi. Iskalci razgledov boste na svoj račun prišli z vzponom na Šmarjetno goro (646 m), od koder se odpira razgled na Kranj in okoliške hribe. Do vrha lahko pridete peš ali s kolesom in pri tem imate na voljo več različnih poti. Zelo priljubljena izletniška točka domačinov je tudi Sveti Jošt nad Kranjem (845 m), kamor vodi več poti. Kranj ponuja vrsto zanimivih tematskih poti, ki združujejo naravo z znanjem in zabavo: Po poti Jeprškega učiteljaZoisova potMamutova potučna pot Ravnikučna pot ob reki Kokri …

Več informacij o pohodniških poteh v Kranju dobite TUKAJ.

KOLESARJENJE

Za lahkoten in sproščen kolesarski izlet, izberite Savski drevored v Kranju. Prijetna potka se vije vse od Savskega otoka do Športnega parka Struževo. Nekoliko daljša (24 km), a primerna za družinski izlet, je kolesarska pot po Sorškem polju od Kranja do Škofje Loke je, saj poteka mimo pašnikov, polj in železniške proge. Priljubljena kolesarska tura za rekreativce, downhilarje, tekmovalce in klubske treninge je Sv. Jošt nad Kranjem. 28 km dolga proga je kot nalašč za nabiranje vrhunske športne kondicije in krepitev kolesarske vzdržljivosti.

Več informacij o kolesarskih poteh v Kranju dobite TUKAJ.

POSEBNE PUSTOLOVŠČINE V NARAVI 

Smučišče Krvavec poleti odpira paleto raznovrstnih doživetij. Bike park Krvavec ponuja kar 27 km označenih kolesarskih poti in spustov za vse okuse in stopnje kolesarskega znanja. Pustolovski park zabava vso družino z atraktivnimi spusti z gorskimi gokarti, skiroji in kolesi. Prostrana pobočja pa so raj za pohodnike, ki ljubijo urejene poti, gorski zrak, čudovite razglede in domačo kulinariko.

 

Metlika – S kajakom po Kolpi

POHODNIŠTVO

Lahkoten sprehod okrog Metlike vam omogoča 8 km dolga krožna pot, ki razkriva nešteto zgodovinsko-kulturnih točk po trgih starega mestnega jedra Metlike in njene okolice. Prav tako enostavna in prijetna je 6 km dolga krožna Urbanova pot, med vinorodnimi griči in zidanicami, gozdom in polji vodi do cerkve in nazaj v Metliko. Večji izziv pa ponuja planinska krožna pot na Krašnji Vrh, ki navdušuje s panoramskim pogledom na celotno Belo krajino in velik del Hrvaške.

Več informacij o pohodniških poteh v Metliki dobite TUKAJ.

KOLESARJENJE

Kolesarska pot Vidošiči je srednje težka 20 km dolga kolesarska pot, ki iz mestnega središča pelje skozi steljnike s prelepimi brezami naravnost med vinorodne griče in zidanice v vinsko prestolnico Drašiči. Pod Gorjance pa se zapeljete po kolesarski poti Ravnace, ki vam razkaže tipično belokranjsko podeželsko arhitekturo. Posebno vzdržljivost pa boste potrebovali za kolesarsko pot Kučar, ki vas pelje mimo Semiča, med travniki in polji, mimo reke Kolpe in Kučarjem, enim od najpomembnejših arheoloških najdišč v Beli krajini.

Več informacij o kolesarskih poteh v Metliki dobite TUKAJ.

POSEBNE PUSTOLOVŠČINE 

Posebna doživetja omogoča reka Kolpa, ki slovi kot najtoplejša in najčistejša slovenska reka in nudi obilo možnosti za športne aktivnosti na, ob in v reki, od adrenalinskega spusta z raftom, do mirnega sprehoda ob bregovih reke, vožnje s kanujem in SUPikopanje ...

 

Si želite še več idej za aktivna doživetja v naravi? V kratkem vam predstavimo še drugi del, v katerem bodo svojo zeleno ponudbo predstavila zgodovinska mesta Novo mesto, Piran, Ptuj, Radovljica, Slovenske Konjice, Šentjur, Škofja Loka, Tržič in Žužemberk. Spremljajte nas!

Nazaj na vse prispevke