blog / 9. januarja 2023

FEST MEST: Celoletni festival zgodovinskih mest Slovenije

Ob 20. obletnici Združenja zgodovinskih mest Slovenije smo v letu 2021 prvič predstavili produkt, v katerem smo združili kulturno-umetniško ponudbo z nepozabnimi prizorišči zgodovinskih mest, za piko na i pa jim dodali še vrhunsko kulinarično ponudbo. Bogato ponudbo 21 mest, ki smo jo povezali v abonma, nadaljujemo tudi v letu 2023, in sicer v osveženi podobi in z novimi vsebinami – pod skupnim naslovom FEST MEST.

Gledališke predstave in vrhunski koncerti, ki segajo od jazza do klasike, od izjemnega solističnega petja do ubrane skupne pevske igre in od vibrafona do big banda – kulturna ponudba iz naših mest vas bo očarala in začarala. Podrobnosti dogodkov bomo še dopolnjevali in jim dodali tudi posebno ponudbo, ki smo jo poimenovali FEST MEST+.

FEST MEST+

Zakaj ne bi glasbenega dogodka ali gledališke predstave dopolnili še z vodenim ogledom mesta in si privoščili tudi enkratno kulinarično izkušnjo v izbrani vrhunski restavraciji? Kulturni dogodki, mesto in kulinarika – s paketom FEST MEST+ bo vaše doživetje kulture nepozabno.

Izberite dogodke zase in se nam pridružite na najdaljšem festivalu v Sloveniji. Skupaj praznujmo živo kulturo!

 

Gledališče Toneta Čufarja Jesenice: Za vse sem sama

Ravne na Koroškem, 10. januar 2023, ob 19.00

Jeseniški gledališčniki na Ravne na Koroškem prinašajo smeh, ki, kot vemo, velikokrat skriva resnico. Resnica pa je, da je »slovenska mama« Marija, osrednja protagonistka, za vse sama, saj mora skrbeti za svoje tri brezdelne moške in še hišo povrhu. Kot se za pravo komedijo spodobi, se situacija doma kmalu spremeni v veliko zmešnjavo. »Smeh je pol realnosti, in če se znamo zasmejati sebi, potem smo že korak iz najhujšega,« k ogledu zabavne predstave vabi avtor scenarija Miha Mazzini, rojen na Jesenicah.

Izberite trojček doživetij v paketu FEST MEST+:

  • Kosilo s trihodnim menijem v znani ravenski gostilni Lečnik
  • Vodeni ogled mesta Ravne
  • Predstava Za vse sem sama

 

Več informacij najdete tukaj.

 

 

Ajda Stina Turek & Vid Jamnik: Rajska ptica

Kamnik, 24. januar 2023, ob 19.30

Jazzovska pevka Ajda Stina Turek in vibrafonist Vid Jamnik sta združila moči v nenavadnem, a zato toliko bolj magično sanjavem duetu vokala in vibrafona in ju stkala v prvi skupni album Rajska ptica, ki mu boste prisluhnili na koncertu v Kamniku. Producent koncerta je Kulturno društvo Drugi zvoki iz Raven na Koroškem, ki že od leta 2007 prireja uveljavljeni abonma Jazz Ravne in promovira domače jazzovske glasbe v Sloveniji in tujini.

Izberite trojček doživetij v paketu FEST MEST+:

  • Večerja s trihodnim menijem gostilne Majolka
  • Vodeni ogled mesta Kamnik
  • Jazz koncert pevke Ajde Stine Turek in vibrafonista Vida Jamnika

Več informacij najdete tukaj.

 

Žiga Lakner na Jesenicah

Jesenice, 10. marec 2023 ob 19.30

»Vedno, ko želiš odnehati, se moraš spomniti, zakaj si začel.« To je moto mladega tenorista in kontratenorista Žige Laknerja iz Idrije, ki je pozornost slovenske javnosti pritegnil z nastopom v šovu talentov, uho poznavalcev pa s sposobnostjo petja visokih tonov. Na Jesenicah boste prisluhnili napevom idrijskega slavčka, ki prisega na vrhunsko glasbo, v kuhinji pa na znamenite idrijske žlikrofe.

Izberite trojček doživetij v paketu FEST MEST+:

Več informacij najdete tukaj.

 

Ana Čop na Ptuju: Lilamors, glasbeni nastop

Ptuj, Kavarna Bodi, 30.marec 2023 ob 20.00

Klasična pianistka in jazzovska pevka Ana Čop na Ptuj tokrat prinaša projekt z naslovom Lilamors. Lilamors, ki bo kmalu izšel tudi kot album, se posveča združevanju kontrastov, navdih zanj pa je bila lirična poezija, ki se dotika teme smrti, smrti kot del našega življenja. V glasbi, rahlo obarvani z jazzovskim izročilom in poetično liričnostjo, glasbeniki raziskujejo zvočne in žanrske meje z uporabo glasu (Ana Čop), klavirja (Thilo Seevers) in subtilne elektronske zvočne umetnosti (Jaka Arh).

Izberite trojček doživetij v paketu FEST MEST+:

  • vodeni ogled mesta Ptuj
  • večerja s tradicionalnim menijem v gostilni Ribič
  • glasbeni nastop Ana Čop: Lilamors, Kavarna Bodi ob 20. uri.

Več informacij najdete tukaj.

 

Prešernovo gledališče Kranj: Naše skladišče

Grajsko dvorišče Posavskega muzeja Brežice, 16. maj 2023 ob 19.30

Protagonistke zgodbe Naše skladišče so štiri izkoriščane delavke v skladišču, ki morajo, da bi lahko preživele, žrtvovati svoje zdravje, srečo in družino. Socialna drama, ki je smešna kot komedija. Metafora o izgubljenih sanjah in globoko zakopanih hrepenenjih. Dobitnica nagrade Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo, s katero se boste z lahkoto poistovetili. Naše skladišče Prešernovega gledališča Kranj vas pričakuje v Brežicah.

Izberite trojček doživetij v paketu FEST MEST+:

  • Vodeni ogled mestnega jedra, gradu Brežice – Posavskega muzeja in vodovodnega stolpa
  • Pozno kosilo s tradicionalnim menijem v Gostilni Les
  • Gledališka predstava Naše skladišče Prešernovega gledališča Kranj v Posavskem muzeju – Gradu Brežice

Več informacij najdete tukaj.

 

Koncert Pihalnega orkestra Tržič v Metliki

Vinska vigred, Trg svobode, sobota, 20. maja ob 18.00

»Sem Tržičan, daleč poznan …« Tržičani o sebi pravijo, da so poznani kot veseli ljudje, in kdor je že prisluhnil tržiškemu pihalnemu orkestru, lahko to le potrdi. Glasbenikov Pihalnega orkestra Tržič pa ne druži le radost, marveč tudi ljubezen do glasbe in skoraj sto let tradicije. Glasbeno izročilo in življenjsko radost šuštarskega mesta pod Ljubeljem bodo glasbenice in glasbeniki Pihalnega orkestra Tržič prinesli v Metliko in vam pod vodstvom dirigenta Francija Podlipnika pričarali nepozaben koncert, plod povezovanja z »bratsko« Mestno godbo Metlika.

zberite trojček doživetij v paketu FEST MEST+:

  • Vodeni ogled Metlike
  • Pozno kosilo tradicionalno belokranjsko kosilo na prizorišču Vinske vigredi
  • Koncert Pihalnega orkestra Tržič.

Več informacij najdete tukaj.

 

Veronika Strnad v Kranju

Kranj, 30. junij 2023

Srčni in pristni ljudje, ki s svojo energijo in lepim namenom preprosto polepšajo dneve, šolani pevki in vsestranski glasbenici Veroniki Strnad iz Brežic najbolj ogrejejo srce. Glasba je njeno življenje, strast in ljubezen, poudari, najraje pa ustvarja avtorske pesmi in večkrat združi moči z različnimi izvajalci. Na glasbeni oder Kranja prinaša poigravanje z glasbenimi žanri in poletno razigranost – glasbo, iz katere vre mladostna čutnost.

 

En big band & Big band Šentjur v Šentjurju

Ramna jazz festival, Slivniško jezero, 30. junij 2023

Pred skoraj desetletjem so se profesionalni in ljubiteljski glasbeniki v Kopru prvič združili v En big band, da bi živo bigbandovsko glasbo približali javnosti, in se z izvirnimi interpretacijami glasbenih klasikov hitro priljubili poslušalcem. V Šentjurju bodo nastopili s »stanovskimi« kolegi, Big bandom Šentjur, in v slikovitem okolju Slivniškega jezera jazzovskemu festivalu Ramna dodali ravno pravšnji ščepec jazza, funka, popa in drugih priljubljenih glasbenih zvrsti. Pozneje pa jim bodo Šentjurčani vrnili obisk v Kopru.

 

Tomaž Hostnik v Slovenskih Konjicah

Slovenske Konjice, 29. julij 2023

Odličen pianist od malih nog, šansonjer, skladatelj in poet Tomaž Hostnik je med drugim avtor več kot devetdesetih, tudi nagrajenih skladb za različne izvajalce. Njegovo prvo poslanstvo je biti (kant)avtor, je pa tudi ustvarjalec, ki sta mu pri srcu kabaret in narečje rodne Škofje Loke. V Slovenske Konjice prihaja v družbi štirih prekaljenih rockerjev in z bogatim naborom lastnih skladb in zimzelenih melodij.

 

Mestna godba Metlika in Pihalni orkester Tržič v Tržiču

Tržič, 3. september 2023

Prva omemba godbe iz Metlike sega že v leto 1829, ko je o njej pisal rojak, jezikoslovec in zbiratelj etnološkega gradiva Ivan Navratil. Kljub častitljivi starosti Mestno godbo Metlika sestavljajo številni mladi glasbeniki, ki občinstvo zapeljujejo s pestrim in žanrsko raznolikim repertoarjem. Na Šuštarski nedelji bodo v Tržiču skupaj s Pihalnim orkestrom Tržič poskrbeli, da vas bodo pošteno zasrbele pete, in uresničili imenitno idejo povezovanja.

 

Gledališče Toneta Čufarja Jesenice: Fetiš na puter

Rudniška dvorana, Idrija, november 2023

Vstopite v dvigalo. Pritisnete na gumb za želeno nadstropje. Kmalu boste na cilju. Kratko pot si delite z neznanci. Se vprašate, kdo so, kam gredo, o čem razmišljajo, so vam podobni? Sašo Dudič in Gregor Robič sta za vlogi v komični drami Fetiš na puter, s katero prihajata v Idrijo, na Linhartovem srečanju prejela nagrado matiček, avtorsko predstavo Gledališča Toneta Čufarja z Jesenic pa je na Čufarjevih dnevih kot najboljšo nagradilo tudi občinstvo.

 

 

Vox Arsana v Novem mestu

Mednarodno uveljavljeni ptujski vokalni jazzovski kvartet Vox Arsana velja za vodilni vokalni kvartet v jugovzhodni Evropi. Pohvali se lahko z mnogimi vrhunskimi dosežki in nastopi na najvidnejših evropskih festivalih ter sodelovanji s priznanimi domačimi in tujimi glasbenimi ustvarjalci. Sijajni vokalisti v Novo mesto prinašajo eksploziven nastop. Obiskovalci boste doživeli hipnotičen koncert s svežim in obenem spoštljivim pristopom do klasičnega repertoarja iz bogate zakladnice glasbene zgodovine.

 

Moški pevski zbor Lira na Ptuju

Malo je pevskih zborov, ki se lahko pohvalijo s tako bogato zgodovino, kot jo ima Moški pevski zbor Lira iz Kamnika – najstarejše pevsko društvo pri nas. Ustanovili so ga namreč že leta 1882, torej pred več kot 140 leti! Poslanstvo ohranjanja moškega zborovskega petja in slovenske ljudske glasbe ter promocije Slovenije v tujini pevci Moškega pevskega zbora Lira zelo uspešno uresničujejo pod taktirko profesorja na Akademiji za glasbo in znanega skladatelja dr. Andreja Missona. O tem se boste prepričali na Ptuju.

 

Igralski perfomance Tartini, maestro narodov v Piranu

Ali ste vedeli, da je bil Giuseppe Tartini (1692–1770), v Piranu rojeni violinist in skladatelj, tudi navdušen matematik in fizik? Dramski tekst nagrajenega pesnika in pisatelja Muanisa Sinanovića, ki ga v glasbeno-gledališki predstavi pospremi Tartinijeva glasba, raziskuje podobnosti in povezave med glasbo, matematiko in poezijo. Glavna vloga: Živa Selan.

Dobrodošli v mestu na dan

Si želite doživeti naša zgodovinska mesta v strnjenem obisku? Izberite svojega in ga spoznajte v enem dnevu.

Nazaj na vse prispevke