okusi mest / 25. marca 2022

Idrijski žlikrofi

Idrijski žlikrofi so kulinarična posebnost Idrije, pripravljeni iz testa in krompirjevega nadeva, poznani predvsem po značilni obliki Napoleonovega klobuka.

količina: 150 Idrijskih žlikrofov

Sestavine:

Testo

  • do 300 g bele moke
  • 1-2 jajci
  • olje, voda ali mleko po potrebi, da nastane testo mehkejše.

Nadev

  • 500 g krompirja
  • do 50 g ocvirkove masti (zaseke) ali prekajene sesekljane slanine
  • do 50 g čebule
  • začimbe: drobnjak, črni poper, sol, majaron.

Priprava:

Valjanje testa

Iz moke, jajc in vode ali mleka zamesimo testo, ki naj bo mehkejše kot za rezance. Testo gnetemo tako dolgo, da postane prožno, elastično in se ne prijemlje rok in deske. Še ga prerežemo, mora biti gosto in brez luknjic. Nato oblikuje- mo hlebček, ki ga po površini premažemo z oljem, pokrijemo, da se ne izsuši, in pustimo počivati vsaj pol ure.

Priprava nadeva in oblikovanje kroglic

Nadev za žlikrofe pripravimo iz kuhanega krompirja, ki ga še toplega pretlačimo. Toplemu krompirju dodamo na maščobi (ocvirkova mast-zaseka ali prekajena sesekljana slanina) prepraženo čebulo, nato primešamo še začimbe in dišavnice (majaron, drobnjak, črni poper, sol). Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo voljno zmes. Nadev ne sme biti ne drobljiv ne premehak, zato mu po potrebi dodamo maščobo. Iz nadeva oblikujemo enakomerne, za lešnik velike kroglice (premer 1 – 1,5 cm).

Oblikovanje žlikrofov

Predhodno pripravljeno in spočito testo na tanko razvaljamo na debelino 1-2 mm. Na razvaljano testo za žlikrofe polagamo na primerni razdalji (en prst) kroglice nadeva. Testo zavihamo in ga med kroglicami stisnemo, da se sprimejo in dobimo nekakšna ušesca. Zgoraj v vsakega vtisnemo vdolbinico in pri tem pazimo, da testa ne pretrgamo. Tako dobijo žlikrofi značilno obliko klobuka. Maksimalne mere tipičnega Idrijskega žlikrofa: 3 cm v dolžino in 2 cm v višino (višina je merjena na sredini žlikrofa, na robovih so žlikrofi malo višji).

Žlikrofe stresemo v vrelo slano vodo, pomešamo in pokrijemo. Ko se dvignejo in ponovno zavrejo, so kuhani. Vzamemo jih iz kropa in takoj serviramo.

Idrijske žlikrofe lahko ponudimo kot toplo predjed, prilogo (različnim mesnim jedem z omako…) ali kot samostojno jed (zabeljeni z ocvirki ali različnimi mesnimi, zelenjavnimi in ostalimi omakami).

Poizkusite jih lahko v Idriji