Spletna stran: https://www.cudhg-idrija.si

Telefon: 031 810 194

Lokacija: Topilnica Hg, Arkova 50, Idrija

Produkcija: Železolivarski muzej in galerija Dvor, Žužemberk

Fest Mest Idrija

Odlite sledi nekdanje Auerspergove železarne z Dvora

Na Dvoru pri Žužemberku je delovala »Cesarsko-kraljeva priviligirana tovarna za litoželezno in kovano blago kneza Auersperga«, ena največjih železolivarn v tem delu AvstroOgrske. Sloves je dosegla s številnimi ulitimi umetniškimi in drugimi izdelki, ki so se v veliki meri ohranili.

V Železolivarskem muzeju in galeriji Dvor hranijo dragoceno zbirko starih originalnih ulitkov različnih predmetov vsakdanje rabe, pa tudi pravih umetniških izdelkov iz nekdanje Aurspergove livarne, ki bo tokrat prvič predstavljena na gostovanju izven domače livarne. Nekateri največji izdelki bodo predstavljeni s fotografijami na panojih.

Zanimivo naključje je, da bo prvo gostovanje zbirke v Idriji, kjer pred Scopolijevo hišo še vedno stoji vodnjak, katerega železni del je bil ulit v nekdanji Aurspergovi železarni in si ga bo moč ogledati na prvotni lokaciji.

Idrija je mesto izjemnih doživetij. Tudi kulinaričnih! Odkrivajte najboljše okuse, združene pod znamko Idrija izbrano. Kupite gastronomsko izkušnjo Idrije že ob izboru abonmaja!

Dodaj v Google koledar