Spletna stran: https://www.visit-trzic.com/

Telefon: 04 59 71 524

Lokacija: atrij pred Občino Tržič I Trg svobode 18, 4290 Tržič

Produkcija: Kulturno društvo Pihalni orkester, Tržič

Fest Mest Tržič

(Z)Godbe zmajskih mest: Festival koračnic

atrij pred Občino Tržič I Trg svobode 18, 4290 Tržič

24.9.2022

Tržičani smo ponosni na maršala Radetzkega, ki se je leta 1797 poročil s tržiško grofico Frančiško Romano von Strassoldo – Grafenberg. Od njene matere je odkupil grad in gospostvo Neuhaus pri Tržiču.

Leta 1811 je v požaru pogorel večji del Tržiča in z njim tudi številne grofove železarske naprave. Ogenj pa ni prizanesel tudi staremu gradu Neuhaus. Radetzky se vsa sredstva, ki jih je prejel za obnovo gradu podaril Tržičanom, sebi pa na lastne stroške postavil manjši dvorec. Poskušal je postati tudi uspešen podjetnik, vendar mu to ni uspelo. Ogromni stroški za raznovrstne projekte so ga prisilili, da je graščino zastavil baronu Dietrichu, ki je poravnal grofove dolgove, tako da  nazadnje  Radetzkemu ni nič ostalo in je novembra l. l819 s težkim srcem zapustil Tržič, čeprav se je nameraval na starost v njem naseliti.

25.9. 1852 je grof Radetzky kot 86-letni starček še zadnjič obiskal Tržič in domačini so mu pripravili veličasten sprejem. Feldmaršal se je takrat zanimal tudi za vse tiste, ki so mu kdaj v Tržiču pomagali pri reševanju njegovih težav. Zato je najprej obiskal starega čevljarskega mojstra, ki je grofu pred nekaj desetletji gmotno pomagal. V spomin na 170. obletnico njegovega zadnjega obiska Tržiča bodo ob obnovljenem dvoru Neuhaus zadonele koračnice, tudi znameniti Radetzky marš, ki jo je njemu v čast spisal Johann Strauss starejši.

Ob obisku koncerta, kot ga še ni bilo, si poleg glasbe privoščite še raziskovanje mesta. Poiščite mestnega zmaja!

V primeru slabega vremena bo koncert v Kulturnem centru Tržič (Cankarjeva cesta 5, 4290 Tržič).

Ob obisku Tržiča lahko poskusite nekaj izbranih tradicionalnih jedi, ki jih tržiški gostinci na sodoben način pripravljajo posebej za vas.

Dodaj v Google koledar