V vinu je resnica
V vinu je resnica
Koper • Žužemberk • Črnomelj • Metlika • Brežice
Kdor odkriva Slovenijo, odkrije tudi njena vina! Prepletanje vplivov podnebja in tal Sloveniji omogoča veliko pestrost v ponudbi vin. Okušajte jih v zgodovinskih mestih in njihovi okolici. Kozarec vina se odlično poda k lokalnim kulinaričnim specialitetam.
1. dan - Koper
Obisk Kopra, nekdaj drugega najpomembnejšega mesta Beneške republike, dopolnite z okušanjem žlahtne istrske kapljice. Vinakoper, ena od največjih vinskih kleti v Sloveniji, se ponaša tudi z enim od največjih sodov v Evropi. Z Vinske fontane v bližnjih Marezigah je lep pogled na Koper, ki obiskovalce navdušuje tudi s številnimi prireditvami.
Koper2. dan - Žužemberk in Črnomelj
Žužemberk ni znan le po mogočnem gradu, ki se dviga na pečini nad reko Krko ali po nekdanji Auerspergovi železarni na bližnjem Dvoru, temveč tudi po vinu Zweigelt iz avtohtone sorte grozdja. Doživetja srednjega veka na žužemberški način ponujajo poletni Trški dnevi.
V Črnomlju, mestu s tritisočletno zgodovino, je obiska vredna Muzejska mestna zbirka. V mestu z ulico kulture se lahko preizkusite v izdelavi značilnih črnomaljskih prest in okušate lokalne in tradicionalno obarvane specialitete z znamko »Okusi Bele krajine«.
ŽužemberkČrnomelj
3. dan - Metlika
V okolici Metlike že skoraj tisoč let domuje vinska trta. V mnogih vinskih kleteh lahko poskusite metliško črnino in modro frankinjo – vini, ki jima je posvečen pomladni festival Vinska vigred v Metliki. K vinu domačini postrežejo belokranjsko pogačo, avtohtono belokranjsko jed, zaščiteno na evropskem nivoju.
Metlika4. dan - Brežice
Po ogledu starega mestnega jedra Brežic in gradu s slikovito Viteško dvorano okusite razliko med cvičkom in bizeljčanom – dvema značilnima vinoma tega območja. Doživite vinsko degustacijo v repnicah – jamah iz kremenčevega peska, nekoč namenjene shranjevanju repe. Obiščite Ošterijo Debeluh s chefom Juretom Tomičem, ovenčanim z Michelinovo zvezdico.
BrežicePo poti rokodelskih tradicij
Po poti rokodelskih tradicij
Tržič • Idrija • Jesenice • Radovljica • Slovenj Gradec • Ravne na Koroškem
Mesta, v katerih so rokodelci srednjeveških cehov svoje izdelke nekoč prodajali na sejmih, še danes ohranjajo mojstrska izročila, stare jedi in glasbo minulih časov. V okolico sejemskih mest pogosto vabijo vinogradi in značilne gostilne z lokalno kulinariko.
1. dan - Jesenice in Tržič
Jesenice ponujajo ogled Stare Save – edinstvenega fužinskega območja v Evropi – osrednji trg, ostanki plavža, delavska Kasarna, Bucelleni-Ruardova graščina, cerkev Marijinega vnebovzetja ter Kolpern – skladišče oglja. Na potep se odpravite po jeseniškem delavskem zajtrku.
Tržič je mesto čevljarskih zgodb, ob koncu 19. stoletja je bila v vsaki drugi hiši čevljarska delavnica. To dediščino spoznavajte v Tržiškem muzeju, na potepu po centru mesta, kjer sledite odtisom čevljev, in na Šuštarski nedelji, eni od najbolj obiskanih prireditev v tem delu Slovenije.
JeseniceTržič
2. dan - Radovljica
Radovljica je mesto čebelarstva in mnogih sladkosti. V centru mesta vas čaka Čebelarski muzej, v bližnji Breznici čebelnjak. Na delavnici si izdelajte sladko lectovo srce, v izvrstnih gostilnah pa poskusite dobrote Okusi Radol´ce. V mestu, ki slovi tudi po festivalu čokolade, se ustavite v Hiši Linhart. Tu vrhunsko kulinariko ustvarja Uroš Štefelin, chef z Michelinovo zvezdico.
Radovljica3. dan - Idrija
Idrija preseneča z dediščino drugega največjega rudnika živega srebra na svetu, vpisanega na UNESCO seznam Svetovne dediščine. Poiščite jamskega škrata v Antonijevem rovu in poizkusite rudarsko grenčico geruš. Spretne roke v tem mestu navdušijo s prikazom izdelave idrijske čipke in pripravo idrijskih žlikrofov, evropsko zaščitene kulinarične specialitete.
Idrija4. dan – Koroška: Slovenj Gradec in Ravne na Koroškem
Na sprehodu po Slovenj Gradcu odkrivajte dediščino skladatelja Huga Wolfa in skrivnosti tradicionalnih medenih dobrot – medenjakov, lectovih src in bonbonov Medenega raja Perger. Bogastvo koroške obrtniške tradicije si oglejte v Koroškem pokrajinskem muzeju.
V Ravnah na Koroškem naj vas preseneti Forma Viva z umetninami iz železa in jekla. To je ena najbolj edinstvenih razstav na prostem v Evropi! Po obisku muzeja železarstva, posvečenega Materi fabriki, se okrepčajte s kvočevimi nudlni in drugimi izvirnimi koroškimi jedmi.
Slovenj GradecRavne na Koroškem
V vinu je resnica
V vinu je resnica
Koper • Žužemberk • Črnomelj • Metlika • Brežice
Kdor odkriva Slovenijo, odkrije tudi njena vina! Prepletanje vplivov podnebja in tal Sloveniji omogoča veliko pestrost v ponudbi vin. Okušajte jih v zgodovinskih mestih in njihovi okolici. Kozarec vina se odlično poda k lokalnim kulinaričnim specialitetam.
1. dan - Koper
Obisk Kopra, nekdaj drugega najpomembnejšega mesta Beneške republike, dopolnite z okušanjem žlahtne istrske kapljice. Vinakoper, ena od največjih vinskih kleti v Sloveniji, se ponaša tudi z enim od največjih sodov v Evropi. Z Vinske fontane v bližnjih Marezigah je lep pogled na Koper, ki obiskovalce navdušuje tudi s številnimi prireditvami.
Koper2. dan - Žužemberk in Črnomelj
Žužemberk ni znan le po mogočnem gradu, ki se dviga na pečini nad reko Krko ali po nekdanji Auerspergovi železarni na bližnjem Dvoru, temveč tudi po vinu Zweigelt iz avtohtone sorte grozdja. Doživetja srednjega veka na žužemberški način ponujajo poletni Trški dnevi.
V Črnomlju, mestu s tritisočletno zgodovino, je obiska vredna Muzejska mestna zbirka. V mestu z ulico kulture se lahko preizkusite v izdelavi značilnih črnomaljskih prest in okušate lokalne in tradicionalno obarvane specialitete z znamko »Okusi Bele krajine«.
ŽužemberkČrnomelj
3. Metlika
V okolici Metlike že skoraj tisoč let domuje vinska trta. V mnogih vinskih kleteh lahko poskusite metliško črnino in modro frankinjo – vini, ki jima je posvečen pomladni festival Vinska vigred v Metliki. K vinu domačini postrežejo belokranjsko pogačo, avtohtono belokranjsko jed, zaščiteno na evropskem nivoju.
Metlika4. dan - Brežice
Po ogledu starega mestnega jedra Brežic in gradu s slikovito Viteško dvorano okusite razliko med cvičkom in bizeljčanom – dvema značilnima vinoma tega območja. Doživite vinsko degustacijo v repnicah – jamah iz kremenčevega peska, nekoč namenjene shranjevanju repe. Obiščite Ošterijo Debeluh s chefom Juretom Tomičem, ovenčanim z Michelinovo zvezdico.
BrežiceSkrivnostna moč tišine
Skrivnostna moč tišine
Novo mesto • Kostanjevica na Krki • Slovenske Konjice • Šentjur • Kamnik
Značilnost slovenske krajine so številne cerkve na vzpetinah in v naseljih ter samostani različnih cerkvenih redov, ki hranijo bogato kulturno dediščino in okoli katerih se pletejo pravljice in legende. Spoznajte sakralno dediščino Slovenije.
1. dan - Novo mesto
V mestu, ki v Dolenjskem muzeju varuje situle in druge izjemne najdbe iz železne dobe, že več kot 550 let neprekinjeno bivajo frančiškani. V Novo mesto so prišli v 15. stoletju, kmalu potem, ko je kot mlado utrjeno središče dobilo mestne pravice. Njihova dediščina je povezana z eno najstarejših knjižnic v Sloveniji in s cerkvijo sv. Lenarta.
Novo mesto2. dan - Kostanjevica na Krki
Kostanjevica na Krki je edino slovensko mesto na otoku, na katerega vodijo štirje leseni mostovi. V 13. stoletju so tu ustanovili cistercijanski samostan. Samostanski kompleks, razširjen v času baroka, ima eno največjih arkadnih dvorišč v Evropi. Tu deluje kiparska in slikarska Galerija Božidarja Jakca, ob samostanu je mednarodna forma viva.
Kostanjevica na Krki3. dan - Slovenske Konjice
V tišini doline sv. Janeza v Slovenskih Konjicah je bila v 12. stoletju sezidana Žička kartuzija, v 14. stoletju je bila predstojnica vseh kartuzij. Danes je kraj za pobeg od vrveža. Ponaša se s samostansko zeliščno lekarno, v Otokarjevi kleti zorijo konjiške penine, pred samostanom je Gastuž – najstarejša gostilna v Sloveniji.
Slovenske Konjice4. dan – Šentjur in Kamnik
Šentjur je rojstno mesto škofa Antona Martina Slomška, velikega duhovnika, narodnega buditelja, pisatelja in pesnika. Mnoge njegove pesmi so uglasbene in ponarodele. V Ponikvi si ogledamo njegovo rojstno hišo ali obiščemo prireditev v njegov spomin. V Šentjurju obiščemo Ipavčevo hišo, dom znamenite glasbene družine Ipavcev.
V Kamniku zbujajo domišljijo gradovi in legenda o kamniški Veroniki, k duhovnim doživetjem pa vabi uršulinski Mekinjski samostan z razstavo Življenje za samostanskimi vrati. Tišino izkusite v eni od samostanskih sob. V mestnem jedru srečate stvaritve arhitekta Jožeta Plečnika in okusite trnič – sir, ki so ga pastirji z Velike planine nekoč podarjali svojim izbrankam.
ŠentjurKamnik
Po poti rokodelskih tradicij
Po poti rokodelskih tradicij
Tržič • Idrija • Jesenice • Radovljica • Slovenj Gradec • Ravne na Koroškem
Mesta, v katerih so rokodelci srednjeveških cehov svoje izdelke nekoč prodajali na sejmih, še danes ohranjajo mojstrska izročila, stare jedi in glasbo minulih časov. V okolico sejemskih mest pogosto vabijo vinogradi in značilne gostilne z lokalno kulinariko.
1. dan - Jesenice in Tržič
Jesenice ponujajo ogled Stare Save – edinstvenega fužinskega območja v Evropi – osrednji trg, ostanki plavža, delavska Kasarna, Bucelleni-Ruardova graščina, cerkev Marijinega vnebovzetja ter Kolpern – skladišče oglja. Na potep se odpravite po jeseniškem delavskem zajtrku.
Tržič je mesto čevljarskih zgodb, ob koncu 19. stoletja je bila v vsaki drugi hiši čevljarska delavnica. To dediščino spoznavajte v Tržiškem muzeju, na potepu po centru mesta, kjer sledite odtisom čevljev, in na Šuštarski nedelji, eni od najbolj obiskanih prireditev v tem delu Slovenije.
JeseniceTržič
2. dan - Radovljica
Radovljica je mesto čebelarstva in mnogih sladkosti. V centru mesta vas čaka Čebelarski muzej, v bližnji Breznici čebelnjak. Na delavnici si izdelajte sladko lectovo srce, v izvrstnih gostilnah pa poskusite dobrote Okusi Radol´ce. V mestu, ki slovi tudi po festivalu čokolade, se ustavite v Hiši Linhart. Tu vrhunsko kulinariko ustvarja Uroš Štefelin, chef z Michelinovo zvezdico.
Radovljica3. dan - Idrija
Idrija preseneča z dediščino drugega največjega rudnika živega srebra na svetu, vpisanega na UNESCO seznam Svetovne dediščine. Poiščite jamskega škrata v Antonijevem rovu in poizkusite rudarsko grenčico geruš. Spretne roke v tem mestu navdušijo s prikazom izdelave idrijske čipke in pripravo idrijskih žlikrofov, evropsko zaščitene kulinarične specialitete.
Idrija4. dan – Koroška: Slovenj Gradec in Ravne na Koroškem
Na sprehodu po Slovenj Gradcu odkrivajte dediščino skladatelja Huga Wolfa in skrivnosti tradicionalnih medenih dobrot – medenjakov, lectovih src in bonbonov Medenega raja Perger. Bogastvo koroške obrtniške tradicije si oglejte v Koroškem pokrajinskem muzeju.
V Ravnah na Koroškem naj vas preseneti Forma Viva z umetninami iz železa in jekla. To je ena najbolj edinstvenih razstav na prostem v Evropi! Po obisku muzeja železarstva, posvečenega Materi fabriki, se okrepčajte s kvočevimi nudlni in drugimi izvirnimi koroškimi jedmi.
Slovenj GradecRavne na Koroškem