novice / 21. marca 2023

Čebele za Avstrijce

Med 16. in 19. marcem se je Združenje zgodovinskih mest Slovenije na Dunaju uspešno predstavilo avstrijskim obiskovalcem najpomembnejšega turističnega sejma v tem delu Evrope, Ferienmesse Wien.

Avstrijski trg je za Slovenijo izjemno pomemben, avstrijski obiskovalci pa ena izmed najštevilnejših skupin med tujimi turisti pri nas, ki ustvari okrog devet odstotkov prihodov oz. nočitev. Na sejmu Ferienmesse na Dunaju je na 160 kvadratnih metrov razstavnega prostora svojo ponudbo pod okriljem Slovenske turistične organizacije predstavljalo skupno 29 turističnih destinacij in podjetij, med njimi tudi Združenje zgodovinskih mest Slovenije.

Na dobro obiskanem sejmu, ki je potekal že 44. zapored, smo pripravili nosilno predstavitev Slovenije na temo čebelarstva oz. čebelarskega turizma. Na predstavitveni prostor smo postavili čebelnjak, ki ima namesto panjskih končnic vrtljive prizme, kjer je predstavljena Čebelja zgodba. Obiskovalci so se lahko preizkusili v letu med travniškimi cvetlicami in tako ob pomoči xbox tehnologije na zabaven način doživeli košček življenja čebel, lahko so se udeležili delavnice izdelave sveč iz voska, veliko pozornosti pa so pritegnili tudi sveže pečeni medenjaki in različne vrste medu.

Posebna zahvala gre Turizmu Radovljica, ki je posodil čebelnjak, Čebelarskemu muzeju za xbox in igro spomin ter mestu Ptuj, ki je prijazno zagotovilo informatorko.

Ugotovili smo, da obiskovalci sejma Slovenijo že dobro poznajo, zlasti vzhodni del države in Obalo. Posebej so bili navdušeni nad Ptujem, ki je pozdravljal tudi s krovne fotografije postavitve razstavnega prostora.

Sejem je obiskal tudi veleposlanik Republike Slovenije na Dunaju Aleksander Geržina.

Združenje zgodovinskih mest Slovenije se je skupaj s članicami letos sicer predstavilo že na več poslovnih dogodkih: na delavnicah v Italiji (Benetke in Padova), Avstriji (Dunaj in Linz) ter na Češkem (Praga in Brno). Delavnice (workshopi) so namenjene predstavnikom turističnih agencij in tour operaterjem, sejmi pa splošni javnosti.