novice / 25. marca 2021

IVAN IVAČIČ, 100-LETNICA ROJSTVA

Ivan Ivačič, kuharski mojster – prva slovenska kuharska tv zvezda, 100-letnica rojstva

Odprtje muzejske vitrine Posavski muzej Brežice.

Ob 100-letnici rojstva kuharskega mojstra Ivana Ivačiča, v Posavskem muzeju Brežice v nedeljo, 28. marca 2021, ob 18. uri, odpirajo Posavsko muzejsko vitrino, v kateri predstavljajo njegovo življenje in delo.

Ivan Ivačič je bil prva slovenska kuharska zvezda, saj je svoje znanje in kuharske spretnosti s snemanji v živo delil tudi s televizijskimi gledalci. Posavci se spominjajo, da se je rad vračal v domače Zdole pri Krškem in z veseljem vihtel kuhalnico z domačimi gospodinjami. Te še danes rade skuhajo Ivačičevo zdolsko gobovo juho, recepti iz njegovih knjig pa so še vedno zelo priljubljeni tako v Posavju kot po vsej Sloveniji. V spominu številnih je ostal kot spreten, nasmejan in hudomušen ambasador dobre hrane in pijače.

Razstava je del kulturnega abonmaja Združenja zgodovinskih mest Slovenije. Z njo bo Posavski muzej Brežice gostoval tudi v Radovljici, v Muzejih radovljiških občine, v mestu, kjer je Ivan Ivačič nazadnje živel.

Na dogodku, ki bo potekal v živo v spletnem okolju Zoom (https://zoom.us/j/98467788028), bodo o kuharskem mojstru, pomenu njegovega dela in pogostemu vračanju v ljubo Posavje bodo spregovorili: avtorica razstave Maja Marinčič, Peter Ivačič, Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice, zaslužni profesor dr. Janez Bogataj, ambasador projekta Slovenija Evropska gastronomska regija 2021, Polona Brenčič, Valvasorjeva knjižnica Krško, Branko Šoba, iz Zdol, rojstne vasi Ivana Ivačiča in Mojca Jazbec, rojena Cimperšek, hčerka Ivačičevega prijatelja iz Sevnice.