novice / 6. decembra 2019

Letna skupščina Združenja zgodovinskih mest Slovenije in pogovor z evroposlanci

Po letni skupščini Združenja zgodovinskih mest Slovenije še pogovor županov z evroposlanci o novi perspektivi 2021-2027

Zgodnje dopoldanske ure so bile v Pollakovem salonu Tržiškega muzeja namenjene pregledu opravljenega dela v Združenju zgodovinskih mest Slovenije, ki ga sooblikuje sedemnajst slovenskih občin in deset gospodarskih družb. »Že namen našega združenja pove, da glavnino aktivnosti  namenjamo varovanju kulturne dediščine in naši župani se zavedajo predvsem pomena kulturne dediščine. Želeli pa bi si imeti sogovornika na strani države, ki bi to razumel tako, kot to razumejo naši župani.  Dediščina je naša razvojna priložnost,« je večkrat glasno povedala Mateja Hafner Dolenc, generalna sekretarka Združenja zgodovinskih mest Slovenije, ki tudi po pogovoru z evroposlanci ni skrivala zadovoljstva. »Z župani smo na naše evroposlance  naslovili željo po pomoči pri iskanju sredstev in mehanizmov, da bomo lahko to našo dediščino popeljali v prihodnost in da nam bo obnovljena dediščina vračala to,  kar bi nam lahko, če bi bile možnosti. Na koncu smo se strinjali, da je dediščina naša priložnost in da nam bodo pomagali s podporo pozivu, ki ga bomo naslovili na državne organe za kulturno dediščino, da zagotovimo sredstva v novi finančni perspektivi,« dodaja Mateja Hafner Dolenc.

Pogovor s štirimi evropskimi poslanci, Tanjo Fajon, Francem Bogovičem, Klemnom Grošljem in dr. Milanom Zverom, je vodil Ciril Globočnik, župan Občine Radovljice. V imenu vseh prisotnih županov je pričakoval konkreten odgovor na vprašanje, kaj lahko oni, kot evroposlanci doprinesejo k temu, da pomagajo občinam pri pridobivanju sredstev iz Bruslja za programe, za katere majhne občine nimajo možnosti, da jih realizirajo iz svojega proračuna. Odgovore poslancev lahko poslušate tukaj: Tanja Fajon, dr. Milan Zver  in Franc Bogovič.

Župani Združenja zgodovinskih mest Slovenije so ob koncu z evroposlanci podpisali skupno pobudo za umestitev celostnega ukrepa varstva in razvoja kulturne dediščine v razvojen dokumente izvajanja kohezijske politike 2021 – 2027 in ga naslovili na predsednika Vlade  RS Marjana Šarca.

Več o dogodku lahko preberete TUKAJ.