novice / 20. junija 2018

Nov evropski projekt za Zgodovinska mesta Slovenije

Združenje kot vodilni partner začenja nov evropski projekt z naslovom REFRESH, Young art(ist)s refreshing heritage sites.

Projekt, katerega partnerji so ob Združenju Zgodovinskih mest Slovenije še ITACA, razvojna agencija iz Cellino Attanasio, (Italija), Fundacija univerze San Antonio iz Murcie (Španija) in Nacionalnimi muzeji Moldova iz Iasija (Romunija), bo trajal do decembra 2019, v skupni vrednosti 329.983,00 EUR.

V sklopu projekta bodo mladi umetniki s svojimi umetninami poživili in osvežili območja dediščine v partnerskih mestih. Zgodovinska mesta in območja dediščine bodo navdih za ustvarjanje novih umetniških del mladih, ki jih bodo izvedli in prikazali na 8 kulturnih dogodkih, ki potekajo v partnerskih mestih. Sodelovali bodo slikarji, glasbeniki, fotografi, vizualni umetniki in drugi.

Ob zaključku projekta bo nastal film, ki bo zabeležil umetniško ustvarjanje mladih na vseh 8 lokacija, v 4 državah.

Uvodni sestanek partnerjev projekta REFRESH je potekal 4. in 5. junija v Fiumicinu v Italiji.

Prvi dan srečanja je organizacijski odbor definiral cilje in koncept programa ter opredelil dogodke v partnerskih mestih, v okviru katerih bodo potekale aktivnosti Refresh Heritage Week. Drugi dan je potekala delavnica umetniških direktorjev, ki usmerjajo mlade v njihovem kreativnem ustvarjanju in vključujejo nova občinstva na osmih obstoječih kulturnih dogodkih, ki so vključeni v projekt. Ob koncu so opredelili tudi naloge in aktivnosti do naslednjega sestanka organizacijskega odbora, ki bo novembra v Španiji.

 

Med 18. in 24. junijem je bil projekt predstavljen tudi v Berlinu na evropskem vrhu kulturne dediščine, European Cultural Heritage Summit

Na odmevnem dogodku je potekalo uvodno srečanje in predstavitev odobrenih projektov na posebnem razpisu Ustvarjalne Evrope, Creative Europe, ki je bil objavljen ob poteku evropskega leta kulturne dediščine in katerega tema je bila kulturna dediščina. Generalna sekretarka Zgodovinskih mest Slovenije, Mateja Hafner Dolenc, je predstavila projekt REFRESH, s katerim je združenje uspelo na razpisu.