novice / 26. oktobra 2022

Obisk Češkega Krumlova: Dobre prakse ohranjanja kulturne dediščine

Predstavniki članic Združenja zgodovinskih mest Slovenije smo bili na študijskem obisku v Češkem Krumlovu, mestu, ki je primer uspešne obnove in zaščite kulturne dediščine.

21. in 22. oktobra 2022 smo se mudili v češkem mestecu Češki Krumlov. Slikovite ozke uličice in strnjene hiše ob reki Vltavi, impozanten grad (drugi največji grad na Češkem), ki kraljuje na pečini, z enim najlepših parkov v državi … Češki Krumlov je pravi arhitekturni biser z gotskimi, renesančnimi in baročnimi elementi in pristno srednjeveško podobo, ki je nespremenjena že skoraj petsto let.

Mesto, katerega zgodovina sega v 13. stoletje, je že od leta 1992 vpisano na seznamu kulturne in naravne dediščine Unesca, ki je pripoznal izjemno vrednost v nedotaknjenosti oziroma popolni ohranjenosti arhitekturne dediščine tega malega srednjeevropskega srednjeveškega mesta.

Mesto je uspešno obnovilo staro mestno jedro, je zgled odličnega upravljanja kulturne dediščine in učinkovitega soočanja z množičnim turizmom – dobrih praks, ki bi jih veljalo posnemati tudi v naših zgodovinskih mestnih središčih.

Študijski obisk pa je bil zelo koristen tudi za izmenjavo mnenj in izkušenj ter krepitev medsebojnega povezovanja in sodelovanja med članicami Združenja zgodovinskih mest Slovenije.