novice / 26. oktobra 2022

Obisk Češkega Krumlova: Dobre prakse ohranjanja kulturne dediščine

Predstavniki članic Združenja zgodovinskih mest Slovenije smo bili na študijskem obisku v Češkem Krumlovu, mestu, ki je primer uspešne obnove in zaščite kulturne dediščine.

21. in 22. oktobra 2022 smo se mudili v češkem mestecu Češki Krumlov. Slikovite ozke uličice in strnjene hiše ob reki Vltavi, impozanten grad (drugi največji grad na Češkem), ki kraljuje na pečini, z enim najlepših parkov v državi … Češki Krumlov je pravi arhitekturni biser z gotskimi, renesančnimi in baročnimi elementi in pristno srednjeveško podobo, ki je nespremenjena že skoraj petsto let.

Mesto, katerega zgodovina sega v 13. stoletje, je že od leta 1992 vpisano na seznamu kulturne in naravne dediščine Unesca, ki je pripoznal izjemno vrednost v nedotaknjenosti oziroma popolni ohranjenosti arhitekturne dediščine tega malega srednjeevropskega srednjeveškega mesta.

Mesto je uspešno obnovilo staro mestno jedro, je zgled odličnega upravljanja kulturne dediščine in učinkovitega soočanja z množičnim turizmom – dobrih praks, ki bi jih veljalo posnemati tudi v naših zgodovinskih mestnih središčih.

Študijski obisk pa je bil zelo koristen tudi za izmenjavo mnenj in izkušenj ter krepitev medsebojnega povezovanja in sodelovanja med članicami Združenja zgodovinskih mest Slovenije.

Nazaj na vse novice