novice / 21. junija 2023

Plečnik in vrhunska kulinarika za nemške novinarje

Med 15. in 18. junijem se je na povabilo Slovenske turistične organizacije v Sloveniji mudila skupina nemških novinarjev. Obiskali so tudi nekaj zgodovinskih mest.

Karl Foster (Via Journal Magazin), Valerie Blass (Heilbronner Stimme) in Katharina Büttel in Eva-Maria Mayring, ki pišeta za različne medije, so si med štiridnevnim obiskom ogledali ključne znamenitosti Kamnika, Kranja in Škofje Loke. V programu je bil poudarek na kulturni dediščini, še posebej dediščini arhitekta Jožeta Plečnika, ki je v zgodovinskih mestih Slovenije res bogata, in kulinariki.

V Kamniku so si ogledali osrednja Plečnikova dela: Glavni trg, Lectarjevo hišo z mojstrovimi predlogi za krašenje sveč in kmečko opremo, mestno železniško postajališče, betonski most čez Nevljico, krstilnico v cerkvi Marijinega brezmadežnega spočetja in kapelo božjega groba. V Škofji Loki so lahko občudovali cerkev sv. Jakoba, v Kranju pa arkade Prešernovega gledališča, znamenito stopnišče z vodnjakom ob cerkvi Matere božje roženvenske in Bežkovo vilo.

Svoje spretnosti so lahko preizkusili tudi v peki loških kruhkov ter poslikavi sveč po Plečnikovih motivih. Tradicionalna slovenska kulinarika pa je goste navdušila v izbranih restavracijah, ki se lahko pohvalijo s prestižnimi naslovi, to so: gostilna Repnik (Okusi Kamnika), Danilo Škofja Loka (Michelin plate) in Gostilna Krištof (Michelin plate, Michelin green star).

 

Objava v Heilbronner Stimme

Objava v Bayerische Staatszeitung