novice / 4. januarja 2019

Povabilo k natečaju Refresh Video Art Award

Združenje zgodovinskih mest skupaj s partnerji v projektu REFRESH vabi vse, ki rad ustvarjajo videje, da sodelujejo v natečaju za REFRESH Video Art Award.

K sodelovanju vabimo vse, ki imajo idejo, kako v videu predstaviti:

  • bogastvo kulturne dediščine, njeno izročilo in izpoved njenega stoletnega in tisočletnega bivanja med nami,
  • kulturno dediščino na dinamično mladosten, hkrati brezmejno ustvarjalen način
  • kako umetniki različnih umetniških izrazov: plesom, glasbo, igro, fotografijo, sliko in kipom, …, oživljajo območja dediščine,
  • zgodbo o kulturni dediščini, nastanku, obstoju, razvoju, pa tudi spreminjanju

Žirija bo razglasila zmagovalca ali zmagovalno ekipo, ki bo prejela nagrado v vrednosti 1000 EUR, zmagovalni video pa bo predstavljen širši publiki na evropski ravni.

Natečaj bo trajal od 20. decembra 2018 do 30. septembra 2019, zmagovalec pa bo objavljen po 31. oktobru 2019 po kriterijih, objavljenih v razpisnih pogojih.

Oglejte si celoten razpis

Za več informacij, se lahko obrnete na euprojectrefresh@gmail.com.

Več o projektu REFRESH:

”REFRESH – Young Art(ist)s Refreshing Heritage Sites” je projekt iz posebnega razpisa Evropske unije – program Ustvarjalna Evropa, ki je bil v Evropskem letu kulturne dediščine 2018 objavljen z namenom spodbujanja zavedanja o pomenu in ohranjanju kulturne dediščine Evrope. Združenje zgodovinskih mest Slovenije je edini predstavnik iz Slovenije, ki je na razpisu uspel kot vodilni
partner. Skupaj s parterji ITACA – Local Development Association iz Italije, Complexul Muzeal National Moldova iz Romunije in Fundación Universitaria San Antonio Murcia iz Španije bo z izvajanjem v projektu zastavljenih ciljev povezoval mlade umetnike, ki bodo s svojo ustvarjalnostjo osvežili dediščino in dobili prostor za umetniško izražanje.

Glavni cilj projekta, ki se bo zaključil konec leta 2019, je približati kulturno dediščino sodelujočih mest in regij ljudem, proslaviti njeno raznolikost in deliti njeno vrednost s prihodnjimi generacijami. Eden od načinov za dosego cilja je razpis in izvedba natečaja Refresh Video Art Award.