novice / 7. marca 2024

Prva seja v Škofji Loki

V sredo, 6. marca 2024, smo se s članicami Združenja zgodovinskih mest Slovenije srečali na prvi letošnji seji. Ta je potekala v našem učnem laboratoriju za kulturno dediščino v Škofji Loki. Osrednja tema je bil festival kulture FEST MEST, ki odlično dopolnjuje osrednjo komunikacijsko temo v letih 2024 in 2025, umetnost in kulturo.

Uvodoma nam je restavratorka z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Mateja Kavčič predstavila, kako je potekala prenova prostorov učnega laboratorija, ki smo jih slavnostno predali namenu ob 30-letnici predhodnika Združenja zgodovinskih mest Slovenije. Prostori so v stavbi iz 16. stoletja, nekdanji škofjeloški mestni hiši, ki je edini objekt v Sloveniji, ki ima ohranjeno fresko na celotni fasadi. V prostorih so sondirali in namenoma pustili vidne plasti, ki nazorno prikazujejo, kako se je hiša skozi stoletja razvijala in živela skupaj s prebivalci. V plasteh in nišah lahko prepoznate plast, ki prikazuje črno kuhinjo, pa materiale, ki so se začeli uporabljati za izolacijo, ohranjen je stropnik, ki prikazuje, kako ometati les, kar dandanes znajo le še redki strokovnjaki, in apneni omet … Ohranili so izvirni leseni pod in meščanska vrata, salon s fresko na stropu in steni (marmorino) in kamniti vratni okvir, kar je danes redkost, ter celo luči, ki so stare vsaj pet desetletij. Učni laboratorij za kulturno dediščino je tako avtentično okno v preteklost, namenjen pa je zlasti mlajšim generacijam, da bi jim približal življenje v preteklosti in jih navdušil za kulturno dediščino.

V nadaljevanju seje smo predstavili letošnji program FEST MEST, najdaljšega festivala v Sloveniji, s katerim gradimo trajno in močno kulturno-partnersko mrežo. Program, ki ga je izbral več kot petdesetčlanski odbor vrhunskih slovenskih kulturnih producentov, je resnično bogat in raznolik (nastop dua Silence, razstava japonske umetnice Keiko Miyazaki, opera La Boheme, mednarodni festival kolaža …). Potekal bo v dveh časovnih sklopih, spomladansko-poletnem in jesensko-zimskem, obsegal bo skupno trideset izbranih kulturno-umetniških vrhuncev, pika na i pa bo spremljevalni program z etnološkimi dogodki, kulinariko v mestih itd.

Po predstavitvi načrta aktivnosti Združenja za leto 2024 je sledilo zanimivo predavanje Aleša Pevca, vodje tehnološke pisarne v Tehnološkem parku, ki nam je predstavil trende in številne možnosti uporabe umetne inteligence v turizmu.