novice / 4. julija 2019

REFRESH gosti mlade umetnike v Novem mestu

Ustvarjalni teden mladih umetnikov, ki ga je letos v okviru projekta REFRESH, Young Art(ist)s Refreshing Heritage Sites gostilo Združenje zgodovinskih mest Slovenije, je potekal junija v Novem mestu, kot pridruženem partnerju projekta.

Lansko leto je prvi REFRESH Heritege Week, ustvarjalni teden potekal na Ptuju, ki je tako kot Novo mesto, izrazilo podporo pri izvedbi projekta. V okviru Art Stays festivala so sodelovali mladi slikarji iz vseh štirih partnerskih držav, po inspiraciji mesta pa so nastala čudovita umetniška dela.

Nosilna tema RHW Novo mesto 2019 je bil, ne brez razloga, ples. V Novem mestu, pod vodstvom požrtvovalnega Robija Grmeka, deluje izvrsten Plesni studio Novo mesto, ki je prevzel mentorstvo nad izvedbo ustvarjalnega tedna mladih plesalcev. V drugem tednu v juniju je v Novem mestu v okviru projekta REFRESH sodelovalo in plesalo več kot 20 izrednih plesalcev, mladim plesalcem iz Romunije, Španije,Italije so se pridružile še domače plesalke, hip hoperka Doroteja Vehovar iz Šentjurja in baletki Maja Mušič ter Katja Potočar iz Jesenic. REFRESH ekipo je dopolnila še skupina 10 plesalcev iz Novega mesta, članov Plesnega studia Novo mesto.

Mladi plesalci različnih zvrsti: salse, flamenka, hip hopa, klasičnega in jazz baleta so vadili pod mentorstvom sijajne koreografinje Tjaše Žibert in pripravili koreografijo in skupni plesni nastop v ritmih pesmi novomeške glasbene skupine Dan D – Čas bo zacelil svet.

Njihov nastop v okviru zaključne prireditve Tedna kultur na prenovljenem Glavnem trgu je bil izjemno doživetje, kjer sta se zlila mladostno ustvarjalna energija in veličasten ambient starega mestnega jedra Novega mesta.

Mladi plesalci so svoj nastop ponovili tudi na zaključnem dogodku letne produkcije Plesnega studia Novo mesto in navdušili polno dvorano.

V okviru RHW Novo mesto 2019 je potekala tudi filmska delavnica, ki so se je udeležili dijaki Srednje ekonomske šole iz Novega mesta, smer Medijski tehnik in pod mentorstvom študentke AGRFT Ivane Vogrinc Vidali posneli tri kratke filme – reportaže, v katerih so povezali mestni utrip s kulturno dediščino. Ob zaključku delavnice je potekal pogovor s priznanim režiserjem Markom Naberšnikom, ki je spregovoril o svojih bogatih izkušnja s snemanj in podal mnogo dragocenih nasvetom mladim filmarjem.

Novo mesto je bilo izvrsten gostitelj mladim plesalcem in filmarjem, le ti pa so se mestu oddolžili z zavzetim, energije in navdiha polnim delom skozi cel ustvarjalni teden, kjer sta se povezala svežina mladosti in žlahtnost kulturne dediščine, kar je tudi sporočilo in namen projekta REFRESH.

Hvala vsem, ki so sodelovali in pomagali pri izvedbi ustvarjalnega tedna, najprej ekipi Mestne občine Novo mesto z županom mag. Gregorjem Macedonijem na čelu, hvala tudi izvrstnemu Plesnemu studio Novo mesto, Društvu za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti, Dolenjskemu muzeju Novo mesto .

Mladim plesalkam in plesalcem Doroteji, Maji, Katji, Niki, Klari, Moniki, Eli, Jakobu, Zali in Aneji pa čestitamo za izjemen plesni nastop in jim želimo še naprej uspešno plesno ustvarjanje.