novice / 4. novembra 2018

REFRESH: Mladi umetniki oživljajo kulturno dediščino

REFRESH: Young art(ist)s refreshing heritage sites je projekt, ki se je začel v poletnih mesecih Evropskega leta kulturne dediščine in je sofinanciran s pomočjo Evropske komisije v program Ustvarjalna Evropa. V projektu sodelujejo štiri organizacije iz štirih držav, vodilni partner projekta je Združenje zgodovinskih mest Slovenije.

V okviru aktivnosti projekta so bili in še bodo v štirih državah v letih 2018 in 2019 organizirani tedenski REFRESH HERITAGE WEEK (RHW), ki mladim umetnikom iz štirih držav omogočijo sodelovanje pri uresničevanju ciljev projekta – da “osvežijo” kulturno dediščino izbranih mest.

Tedne RHW z izbranimi umetniki iz štirih držav projektnih partneric so tako s pomočjo obstoječih dogodkov organizirali v Sloveniji na Ptuju, v Italiji v širši okolici mesta Abruzzi in v mestu Iasi v Romuniji. Zadnji dogodek v letu 2018 bo zaključni dogodek leta, ki je posvečeno Evropski kulturni dediščini. Mladi umetniki iz štirih držav se bodo konec novembra zbrali v španski Murcii, kjer jih bodo pod svoje okrilje vzeli partnerji katoliške universe UCAM. V okviru festivala Urban Ct Fest” bodo osvežili izbrano kulturno dediščino in k soustvarjanju dogodka na svoj način privabili novo in staro publiko.

Iz Slovenije gredo v okviru projekta REFRESH v Španijo trije mladi plesalci iz Jesenic, Kamnika in Kranja, ki so izvrstni v plesnih zvrsteh HIP HOP in Break Dance: Roman Urek, Miha Ječnik in Kristjan Debelak.