novice / 17. novembra 2022

Sladice, enolončnice in bela vina: Kulinarični obisk slovenskega severa

James March je obiskal slovenska zgodovinska mesta in za revijo National Geographic opisal svojo nepozabno kulinarično izkušnjo.

Novinar in fotograf March je obiskal Ptuj, Radovljico, Kamnik, Kranj ter za konec še obalni mesti Koper in Piran. Povsod so mu znani gostinski ponudniki postregli z lokalnimi kulinaričnimi dobrotami, po katerih so mesta še posebej znana: v kranjskih hribih je poskusil enolončnico, kot so jo kuhale gospodinje že pred dvema stoletjema, in potico, tokrat polnjeno s pikantnimi figami in orehi. Obisk Radovljice ni smel miniti brez znamenitih čokoladnih dobrot, zaradi katerih mestu pravijo tudi »prestolnica čokolade«, in kostanjevega medu. »Slovenija je v treh desetletjih samostojnosti dosegla veliko, tukaj, v njenih razgibanih severnih gričih, pa hrana ostaja bogata, zgodovinska in brezčasna,« je navdušeno opisal jedi, ki se pripravljajo v tem delu države.

Pr Končovc

Pr’ Končovc

Na Ptuju je v eni najstarejših vinskih kleti pri nas poskusil sauvignon in rizling in užival v cvetličnih in sadnih notah izbranih vin, v Kopru in Piranu v refošku in pristni istrski kuhinji, začinjeni s sodobnimi pristopi, v Kamniku pa sta ga navdušili telečja krača, postrežena s sirovimi cmoki, in kloštrska kremšnita.

Hrana, ki jo po Marchevem mnenju morajo poskusiti tisti, ki obiščejo Slovenijo: ajdove žgance, potico, med in bela vina podravske regije.

Celoten članek si lahko preberete na strani National Geographic Travel.