novice / 6. maja 2024

Spletni seminar za krepitev zmogljivosti

REVIVE
Zgodovinska mesta in kraji – trajnostni in vključujoči življenjski prostori za prihodnje generacije po navdihu novega evropskega Bauhausa

SPLETNI SEMINAR ZA KREPITEV ZMOGLJIVOSTI

Kako z intervencijami v javni prostor oživiti zgodovinska mesta?

8. maj 2024 od 13:30 do 16:00

Za pridobitev povezave Zoom se registrirajte tukaj.

Zgodovinska mesta so skozi zgodovino predstavljala srčni utrip civilizacij in bila priča razvoju človekovega bivanja. Danes so v luči intenzivne modernizacije in urbanizacije mnoga soočena z izzivi, kot so propadanje stavbnega fonda, degradacija prostora, socialna izključenost.

Projekt REVIVE skuša obravnavati te izzive z razvojem in testiranjem inovativnih, trajnostnih in vključujočih rešitev za oživitev zgodovinskih mest in krajev. S sodelovanjem mladih talentov različnih strok iz šestih držav bomo na štirih različnih lokacijah po Evropi izvedli štiri eksperimente na prostoru ali območjih kulturne dediščine.

Z upoštevanjem načel trajnosti, vključenosti in ustvarjalnosti želimo v dveh letih poteka projekta vdihniti novo življenje v izbrana mesta in zagotoviti, da ostanejo živahna središča skupnostnega življenja tudi za prihodnje generacije.

V okviru spletnega dogodka bomo raziskovali inovativne pristope in pokazali primere dobrih praks in študij primerov uspešnih intervencij v javne prostore zgodovinskih središč. Z deljenjem znanja, izmenjavo idej in spodbujanjem sodelovanja upamo, spodbudimo oblikovanje učinkovitih strategij, ki jih bo mogoče ponoviti in prilagoditi v različnih okoljih Evrope in širše.

Izvrstni predavatelji bodo spregovorili o preoblikovanju javnih prostorov v zgodovinskih mestnih središčih in tako prispevali k izvedbi prvega eksperimenta julija v Tržiču.

Spletni dogodek je namenjen lokalnim skupnostim, strokovnjakom, študentom, ljubiteljem kulturne dediščine, prebivalcem zgodovinskih mest ter vsem ključnim deležnikom na področju revitalizacije kulturne dediščine in razvoja zgodovinskih mest.


PROGRAM
13:30-13:50
Uvodni pozdrav: Matevž Čelik, državni sekretar, Ministrstvo za kulturo,
Vodja platforme LINA
Predstavitev projekta REVIVE
Predstavitev sodelujočih

13:50-14:15
VKLJUČENOST: Metode oblikovanja prostora
Kristian Krog, Maltfabrikken, Danska, /vprašanja in odgovori/

14:15-14:40
VIZIJA: Intervencije v javni prostor kot priložnosti za lokalno skupnost,
Prof. Enrique Mínguez Martínez, arhitekt, Univerza UCAM, Španija
/vprašanja in odgovori/

14:40-14:50
Kratek odmor

14:50-15:15
UČENJE OD DRUGIH. Odprti prostori in trajnostna arhitektura na območjih zavarovane dediščine (s primeri iz Slovenije),
doc. Aleksander Ostan, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo
/vprašanja in odgovori/

15:15-15:40
UČENJE OD DRUGIH. Razmišljanje na način NEB (novi evropski Bauhaus) Sistemski pristop k oblikovanju življenjskega prostora po meri človeka in z upoštevanjem trajnostnih rešitev, Loredana Stasisin, arhitektka, Nizozemska, Romunija
/vprašanja in odgovori/

15:40-16:00
Zaključek: napoved naslednjega dogodka, ocena in povratne informacije

Vabilo