novice / 30. septembra 2022

VABILO na delavnico za učitelje

KAKO VKLJUČITI VEČ KULTURNE DEDIŠČINE V POUČEVANJE OSNOVNOŠOLSKIH PREDMETOV?

Kako učence osnovnih šol navdušiti za kulturno dediščino, kako znanja, ki jih dediščina povezuje, smiselno umestiti v osnovnošolske predmete in kakšne so dobre prakse in metode vključevanja kulturne dediščine na Norveškem, bodo teme posvetovalne delavnice za učiteljice in učitelje osnovnih šol, ki bo v sredo, 12. oktobra 2022, v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

Partnerji projekta Šola prenove za nove generacije, Združenje zgodovinskih mest Slovenije (ZZMS), Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), Univerza na Primorskem Fakulteta za humanistične študije (UPFHŠ), Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana (SGGOŠ), Osnovna šola Ivana Groharja (OŠ IG), Občina Škofja Loka (OBŠL) in norveška organizacija MAGMA Geopark AS (MAGMA), prirejamo posvetovalno delavnico za učitelje o tem, kako približati kulturno dediščino učencem osnovnih šol.

Na delavnici bodo udeleženci spoznali, kako smiselno vključevati kulturno dediščino v osnovnošolske predmete in jo tako približati učencem. Spoznali bodo tudi dobre prakse vključevanja kulturne dediščine na Norveškem, vključno z metodami, ki temeljijo na nevroznanosti. V praktičnem delu delavnice bodo izmenjali znanja in izkušnje o metodah dela, uporabi e-gradiv in didaktičnih pripomočkov.

Delavnica je namenjena zlasti učiteljem razredne in predmetne stopnje, ki poučujejo predvsem naslednje predmete: likovna vzgoja, družba, geografija, zgodovina, tehnika in tehnologija, državljanska in domovinska vzgoja ter etika, izbirni predmet etnologija – kulturna dediščina, fizika, matematika, slovenščina, športna vzgoja in angleški jezik.

Delavnica je brezplačna, obsega osem šolskih ur, od 12. do 17. ure, udeleženci pa prejmejo potrdilo o udeležbi.

Na delavnico se učitelji lahko prijavite do 10. oktobra 2022 do 12. ure (oz. do zapolnitve mest). Svoje podatke (ime in priimek, ime OŠ, predmet poučevanja in elektronski naslov) sporočite na natasa.ulen@zvkds.si, za več informacij pa lahko tudi pokličete Natašo Ulen na 030 450 003.