novice / 27. februarja 2024

Zgodovinska mesta v središču sejma Alpe Adria

Med 31. januarjem in 3. februarjem so se slovenska zgodovinska mesta pod okriljem Združenja zgodovinskih mest Slovenije predstavila na sejmu Alpe Adria, največjem turističnem sejmu v Sloveniji. Sejem je bil odlična priložnost za uvod v promocijski leti umetnosti in kulture.

Predstavitev zgodovinskih mest na sejmu je bila obsežna in odmevna, tudi zato, ker so svojo ponudbo predstavljala na osrednjem prireditvenem prostoru Slovenske turistične organizacije I feel Slovenia. Obiskovalcem je vseh 21 zgodovinskih mest predstavljalo svoje umetniške in muzejske znamenitosti ter gastronomske posebnosti.

Pri predstavitvah je sodelovalo več kot 200 animatorjev, informatorjev in nastopajočih; navdušile so folklorne skupine, kurenti in drugi pustni liki, obiskovalci so spoznavali tradicionalne obrti, plese, obetavne glasbenike, prisluhnili so recitalom in se preizkusili v rokodelstvih, ki jih obvladajo le še redki mojstri. Družili so se tudi z znanimi zgodovinskimi liki iz mest, kot so France Prešeren, Janez Puhar, Oton Župančič, celjski vitez … Obiskovalci so bili navdušeni nad lokalnimi dobrotami, od belokranjske pogače, koroškega rženega kruha, tuhinjske file in pijač, kot so jeseniška delavska kava, geruš, konjiška penina.

Del resnično pestrega dogajanja so ujeli tudi mediji – v živo smo se javili v studio Radia 1, predstavitev pa so posneli tudi novinarji oddaje Jutro na Planetu.

Zelo dober odziv sta imeli okrogla miza o smernicah v podporo trženju umetnosti in kulture, na kateri smo sodelovali, in nagradna igra, ki smo jo v Združenju zgodovinskih mest Slovenije v sodelovanju s Ptujem pripravili za obiskovalce.

Zaključimo lahko, da je bilo sodelovanje na sejmu Alpe Adria, ki v ospredje postavlja zeleni in aktivni turizem, zelo plodno in je še utrdilo prepoznavnost slovenskih zgodovinskih mest.