novice / 16. januarja 2024

Zgodovinska mesta gredo v Belgijo

Združenje zgodovinskih mest Slovenije se bo med 1. in 4. februarjem 2024 predstavilo na enem največjih turističnih sejmov v Evropi, Brussels Holiday Fairu v Belgiji. Ker je v letih 2024 in 2025 osrednja promocijska tema umetnost in kultura, bomo tudi na sejmu glavno pozornost namenili kulturni dediščini in ponudbi doživetij kulture.

Brussels Holiday Fair je najpomembnejši turistični sejem v Belgiji in eden največjih sejmov v Evropi. Sejem je priljubljen tako med obiskovalci kot razstavljavci, samo lani ga je obiskalo več kot 73 tisoč obiskovalcev, ki se jim je predstavilo več kot 300 razstavljavcev iz 58 držav.

Za Slovenijo je sejem pomemben predvsem zato, ker Belgijci radi potujejo, imajo veliko kupno moč in dobre letalske povezavo z Ljubljano.

Zgodovinska mesta bo na sejmu zastopal Slovenj Gradec, ki je za to priložnost pripravil pester program. Združili so tri pomembnejše prepoznavnosti, ki dobro zaokrožijo predstavitev mesta. Rokodelsko tradicijo družine Perger, ki aktivno deluje že od leta 1757 in je tudi nosilec lectarstva v Registru nesnovne kulturne dediščine. S Pergerjevimi večkrat nagrajenimi medenjaki se obiskovalci ne bodo zgolj sladkali, temveč tudi umetniško udejstvovali, saj bodo ustvarjali z naravnimi barvami, s katerimi bodo dopolnili logotip oz. častni naslov Slovenj Gradca, »mesta glasnika miru«, ki mu ga je leta 1989 podelila Organizacija združenih narodov. Vzdušje na predstavitvenem prostoru bodo nadgradili z modernim pristopom violinistke Žane Prasnic, s katero želijo potegniti vzporednice z eno bolj znanih osebnosti Slovenj Gradca – odličnim skladateljem in violinistom Hugom Wolfom, mojstrom evropskega samospeva.