okusi mest / 17. julija 2023

Črnomaljske preste

Črnomaljci so že od nekdaj prestarji in o podjetnih Črnomaljkah, ki so pekle preste in jih ponujale na sejmih, se piše že od leta 1855. Če ne bi bile preste pomembne, se Črnomaljcev zagotovo ne bi prijel vzdevek ‘Prestarji’. Danes v Črnomlju zopet diši po prestah, ponovno se mesijo, zvijajo, pečejo in hrustljajo. Nepogrešljive sestavine črnomaljskih prest so druženje, veselje, zabava in uživanje. Manjkati ne sme niti kozarček dobrega belokranjskega vina ali soka.

 

V starih časih so Črnomaljke pekle kruh in ga v semanjih dneh ter ob nedeljah prodajale pred cerkvijo. Ker pa so sejmarji vavek ženskam nagajali, da Metličanke peko boljše pečenjake, so Črnomaljke na razne načine oblikovale svoje pecivo, dokler se niso odločile, da bojo pekle samo preste. Kmalu so postale črnomaljske preste znane po vsej Beli krajini. Kdorkoli je prišel na semenj in se namahnil mimo žensk, so Črnomaljke silile vanj:

 

»Kumek, kupite presto!«

»Kupite rajši mojo, ki je večja!« se je že oglasila soseda.

»Mojo kupite, kumek, ker je velika kakor kamba!« je kričala tretja.

In hočeš-nočeš, kumek je moral kupiti presto.

 

(Iz knjige Lojze Zupanc, Zaklad na Kučarju, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1956, stran 88)

 

RECEPT

Osnovne surovine za črnomaljske preste:

  • 500 g pšenične bele moke,
  • 3 dcl mlačne vode,
  • 2 kavni žlički oz. 15 g soli,
  • 20 g svežega kvasa ali 7 g suhega,
  • pol kavne žličke oz. 6 g sladkorja,
  • 1 dcl olja
  • ščepec oz. 7 g debelo zrnate morske soli.

Postopek priprave črnomaljskih prest:

Kvasni nastavek

Kvas, 3 ¾lice pšenične bele moke, ½ dl mlačne vode in sladkor se zmeša v gosto tekočo snov, ki se pusti vzhajati toliko časa, da se ji poveča volumen za več kakor enkrat.

Zames testa

Iz pšenične bele moke, mlačne vode in kvasnega nastavka ter oljase pripravi zames, ki se gnete 8 do 10 minut, oziroma tako dolgo, da postane testo gladko in ne pretrdo, ne sme se prijemati rok. Testo se pusti vzhajati toliko časa, da je volumen testa enkrat večji. Testo se lahko tudi strojno zamesi.

Oblikovanje testa

Vzhajano testo se strese na pomaščeno ali ustrezno obloženo površino. Nato se testo z rokama

raztegne v debel svaljek, ki se nato nareže na 12 koščkov (12 prest)

Oblikovanje prest

Vsak košček testa posvaljkamo v cca 70 cm dolg enakomeren svaljek, ki ga zvijemo v obliko preste in na pekaču še lepo poravnamo.

Pečenje

Preste pečemo cca 15 minut na visoki temperaturi (vsaj 220 st Celzija). Takoj ko jih vzamemo iz pečice, jih pomažemo z vodo in posujemo s soljo (lahko d fino mleto ali grobo mleto).

(Po receptu Bernarde Kump)

Poskusite jih lahko v Črnomlju.