okusi mest / 4. maja 2022

Loški kruhki

Tradicionalni kruhki, ki vsebujejo med iz bližnjih čebelnjakov in jih krasi odtis ročno rezljanih modelov.

Sestavine: 

  • 1 lesen model ( kalup ) za loške kruhke
  • ¼  kg ržene in ¼ kg črne pšenične moke, ki jo med seboj zmešamo
  • ½  do ¾ čajne žličke sode bikarbone
  • 2-3 žličke začimbne mešanice za medenjake (po svojem okusu si lahko tudi sami zamešate mlet cimet, klinčke, ingver, muškatni orešek, čisto malo popra…)
  • 450 g cvetličnega medu
  • malo tople vode – ½ dcl

Priprava: 

V skledo presejemo moko, pomešano s sodo bikarbono in začimbami za medenjake. To z leseno kuhalnico premešamo, v sredo naredimo vdolbino in vanjo zlijemo nekoliko pogret med ( če je med tekoč, je dovolj, da ga pogrejemo tako, da postavimo kozarec v toplo vodo). Dodamo še približno ½ dcl tople vode. Če smo spraznili kozarec z medom, ga lahko poplaknemo in to vlijemo v mešanico v skledi.

Najprej mešamo z leseno kuhalnico, potem pa z roko. Ko se začne prijemati na roko, dodamo počasi, po občutku malo črne moke in jo vgnetemo v testo. To ponavljamo dokler se nam zdi potrebno. Pazimo, da ne postane testo presuho. Ko ga boste večkrat pripravljali, boste dobili pravi občutek. Saj tudi tukaj velja, da vaja dela mojstra.

Na pekač položimo peki papir. V čist in suh lesen model za loške kruhke potresemo črno moko. Iz modela jo stresemo ven, da ne napolni vzorca. V roki povaljamo kroglico testa, primerno velikosti lesenega kalupa ter jo nato narahlo povaljamo v moki. Kroglico natančno vtisnemo v lesen kalup in enakomerno pritisnemo, da se bo vzorec lepo videl. Nato previdno z nožem dvignemo testo iz modela in ga položimo na peki papir.

Model pred vsakim ponovnim vtisom testa preverimo, da je čist in narahlo pomokan, da se ga nova masa ne prime.

Po potrebi odprtino očistimo z zobotrebcem in zobno krtačko. Pomembno je, da je površina vzorca suha in nelepljiva. Odtiskovanje testa ponavljamo dokler ne napolnimo pekača.

Kruhke previdno pečemo 20 minut v ogreti pečici pri 150 °C .

Ko so kruhki pečeni, zmešamo mlačno medico iz ½ medu in ½ vode. S čopičem pomakamo v medico in premažemo kruhke po zgornji površini. Pustimo jih na peki papirju, da se posušijo, potem pa zavijemo vsakega posameznega v prozorno folijo za živila.  Spravimo jih lahko tudi v plastično posodo s pokrovom na suhem pri sobni temperaturi.

Po končanem odtiskovanju model očistimo. Najbolje, da ga na hitro skrtačimo z zobno krtačko pod tekočo vodo in ga obrišemo z brisačo ter posušimo.

Poskusite jih lahko v Škofji Loki