okusi mest / 4. maja 2022

Prfarski štruklji

Prfarski štruklji so pripravljeni iz testa in sladkega nadeva iz orehov in rozin.

Sestavine: 

Testo

  • 1 kg gladke moke
  • 3 jajca
  • 4 žlice olja
  • 2 žlici kisa
  • sol
  • do pol litra tekočine dolijemo mlačno vodo.

Nadev

  • 2 kg skute
  • 4 do 6 rumenjakov (odvisno od velikosti)
  • 30 do 40 dag sladkorja
  • 10 dag rozin namočenih v rumu.

Maslo ali olje za premaz razvaljanega testa.

Priprava:

Tekoče sestavine zmešamo posebej in dodamo toliko mlačne vode, da je vsega skupaj pol litra. V posodi pripravimo malo manj kot kilogram moke, solimo in dodamo mokre sestavine. Zamesimo testo, ga razdelimo na polovico in damo počivat za 10 minut.  Vsaj dvakrat ga pregnetemo in dvakrat naj počiva.

Pripravimo še nadev iz pretlačene skute, rumenjakov, sladkorja.

Testo razvaljamo iz sredine proti zunanjemu robu čisto na tanko, da pokrije celo mizo. Robove še dodatno razvlečemo z rokami. Polovico testa namažemo s stopljenim maslom ali oljem, drugo polovico namažemo z nadevom in potresemo rozine. Tesno zvijemo v štrukelj. Lahko ga zavijemo v naoljeno alu folijo in kuhamo na sopari. Kuhan štrukelj razrežemo na rezine, katere po vrhu polijemo z na maslu prepraženimi drobtinami.

Poskusite jih lahko v Idriji