okusi mest / 4. maja 2022

Tortica Rezi s sladkorno čipko

V sodelovanju z gostilno Pri Škafarju in Sašo Bevk  je Center za idrijsko dediščino poskušal razviti kulinarični produkt, ki bi nosil elemente idrijske čipke, vključil čim več  lokalnih sestavin in bi na inovativen način v obliki sladice predstavljal kulturno dediščino Idrije. Rezultat je Tortica Rezi, ki je bila prvič predstavljena na Festivalu idrijske čipke junija 2015.

Saša Bevk se je  najprej povezala s Čipkarsko šolo Idrija, kjer so ji izrisali vzorec, ki ponazarja odkritje živega srebra in razvoj mesta Idrije, hkrati pa vključuje elemente idrijske čipke.

Po legendi naj bi izdelovalec lesenih škafov po naključju odkril živo srebro.  Oblikovalka je pri oblikovanju vzorca sladkorne čipke izhajala iz kapljice živega srebra, ki pade v škaf, vijuga in se skozi stoletja razlije in razvije v mesto Idrija. V čipki so uporabljene tehnike idrijskega, sukanega in predeljenega risa.

Nato je sledila precizna izdelava modela, saj je želela, da čipka na tortici izgleda kakor da je klekljana. Kar ji je glede na odziv gostov tudi uspelo. Starejše gospe, ki tudi same klekljajo, v njej iščejo vozličke, začetke in konce.

Sledila je še izbira imena. Po legendi naj bi imel Škafar ženo z imenom Reza in hčerko Reziko, po njej je tortica tudi poimenovana.

Tortica je izdelana kot monoporcijska sladica, premera 6 in višine 4 cm. Kot glavna sestavina so uporabljene borovnice, ki rastejo po okoliškem hribovju.  Sladko smetano in jajca dobivamo od okoliških ekoloških pridelovalcev.

Poskusite jo lahko v Idriji